CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / Răzvan Nicolescu, Consultant Deloitte Europa Centrală: "Strategia energetică va fi lansată în dezbatere publică, zilele următoare"

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 septembrie 2018

"Strategia energetică va fi lansată în dezbatere publică, zilele următoare"

În zilele următoare va fi lansată în dezbatere publică forma finală a strategiei energetice, a anunţat Răzvan Nicolescu, consultant în cadrul Deloitte Europa Centrală şi fost ministru al Energiei, precizând că acest anunţ vine în urma unei discuţii cu ministrul Energiei pe care a avut-o miercuri. Răzvan Nicolescu a mărturisit: "Doresc să contribui constructiv la această dezbatere şi sper ca într-un final să fie adoptată strategia energetică".

Domnia sa consideră că sectorul energetic, la nivel global, cât şi la nivel de România, se confruntă cu trei mari provocări: preţul, digitalizarea şi sustenabilitatea. Răzvan Nicolescu a declarat: "Prima provocare este legată de preţuri sau dacă vreţi concurenţa pentru obţinerea de pieţe sau de clienţi. Preţurile mai fluctuează în sus, în jos, companiile încearcă să-şi atragă cât mai mulţi clienţi. Mi se pare important ca pieţele să funcţioneze corect".

Domnia sa a amintit că în 2009, timp de 6 ani cât a lucrat la agenţia europeană, a pus pe picioare un mecanism de supraveghere a pieţelor din Uniunea Europeană, mai ales în marile hub-uri unde se fac foarte multe tranzacţii.

Consultantul Deloitte a mai afirmat: "Mi-aş dori ca în România în primul rând să avem un model foarte potrivit de piaţă, atât la energie electrică, cât şi la gaze, să avem concurenţă şi să nu mai vorbim de tot felul de lucruri cum ar fi plafonarea preţurilor, dintr-un simplu motiv - nu se poate. Ar trebui să ne concentrăm pe lucruri care chiar pot fi făcute, ca de exemplu hedgingul, care ajută la o funcţionare corectă şi la gestionarea situaţiilor de volatilitate".

Potrivit lui Răzvan Nicolescu, a doua provocare foarte importantă la nivel global cu care se confruntă sectorul energetic este legată de procesul de digitalizare, care este ireversibil.

Domnia sa susţine: "Dacă la companiile private, mai ales pe zona în care nu sunt reglementate atât de mult prin tarife, se constată o anumită preocupare în România, nu cunosc la o companie de stat să existe înfiinţată funcţia de chef tehnology officer, s-ar putea să fie, dar nu ştiu. (...) nu văd o preocupare a statului de a încuraja acest fenomen ireversibil de digitalizare. Nu văd o preocupare pentru multe alte tipuri de tehnologii care pot să îmbunătăţească modul în care se fac operaţiunile în acest moment".

Legat de sustenabilitate, Răzvan Nicolescu a afirmat că, indiferent dacă ne place sau nu, sectorul energetic trebuie să devină sustenabil.

Consultantul Deloitte a spus: "Sus­tenabilitatea este ireversibilă, se întâmplă şi este decizia noastră dacă se va întâmpla cu noi ca jucători sau cu noi ca spectatori".

Răzvan Nicolescu a subliniat faptul că nu avem o strategie foarte clară în ceea ce priveşte sectorul de transporturi, către ce ne îndreptăm: "O să folosim maşini hibrid, electrice? Dacă vor fi electrice cum o să le încărcăm? Este un tip de tranziţie care se întâmplă fără să fim foarte preocupaţi şi care se va întâmpla fără să ne dăm seama".

Sistemul de termoficare a primit 100 de milioane de euro, în 2014, pentru reabilitarea reţelelor, însă nu a cheltuit niciun ban, a mai precizat Răzvan Nicolescu. Domnia sa a spus: "În sectorul de încălzire, nu este foarte clar cum se vor încălzi românii în următorii 10-15-20 de ani. A apărut acum ideea cu gazul. Este interesant şi merită discutat dacă România are suficiente resurse de gaze naturale măcar pentru perioada în care se va face această tranziţie şi ce se va întâmpla după. O să depindem de importuri? Dacă da unde vor veni aceste importuri şi, desigur, dacă va fi gaz. Dacă mă uit prin presă, constat că Ungaria a cumpărat tot gazul din Europa, şi de la noi, şi de la croaţi, şi de la ruşi. Desigur, este o glumă, dar lucrul serios este că trebuie să avem o discuţie pentru a găsi o soluţie pentru încălzire".

Domnia sa consideră că acolo unde sunt reţele de termoficare, ele ar trebui păstrate. Răzvan Nicolescu a mai declarat: "L-aş fi întrebat pe domnul profesor Piperea (n.r. administrator judiciar al RADET) ce se întâmplă cu suta de milioane de euro pe care, cu mari, mari eforturi, am alocat-o în 2014, când eram ministru, pentru reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie energie termică. Pentru că, din câte am auzit, nu s-a cheltuit până în momentul de faţă niciun ban, deşi banii sunt acolo de patru ani şi ar trebui să ştiu dacă să am regrete şi nu am lăsat banii să se ducă în altă parte".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Clar si la obiect. Omul asta are carcater. Foarte putini sunt dispusi sa vorbeasca frumos despre cei care le urmeaza in functie.

    Bravo lui! Este foarte educat! 

    D-le ministru,vorbim de concurenta in piata energiei electrice,,mai cunoasteti o tara unde producatorii sunt organizati dupa resurse carbune,hidrocarburi,hidro,nuc lear.Toate termoficarile sunt in faliment, aveti solutii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb