Ţara noastră are în continuare o diferenţă mare între valoarea proiectelor europene contractate şi sumele atrase efectiv prin deconturi de la Uniunea Europeană, susţine Cristian Pîrvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care consideră că autorităţile locale trebuie responsabilizate urgent pentru creşterea absorbţiei.
Domnia sa a explicat: "Circa 70% din fondurile europene alocate României în perioada 2007-2013 se adresează administraţiei publice. De câţiva ani tot tragem semnale de alarmă că implementarea proiectelor merge foarte greu şi că administraţiile judeţene şi locale trebuie urgent responsabilizate ca să avem o mai bună absorbţie".
Oamenii de afaceri propun ca prefecţii şi preşedinţii de Consilii Judeţene să prezinte Guvernului rapoarte lunare de monitorizare şi implementare a proiectelor de care sunt responsabili.
De asemenea, oficialul AOAR a mai spus că firmele private cu expertiză pot şi trebuie să fie implicate în activitatea de monitorizare şi evaluare, în locul autorităţilor de management, pentru eficientizarea implementării.
Cristan Pârvan a mai declarat că "trebuie făcut un comando de verificare a stadiului proiectelor de infrastructură în teritoriu", arătând că există întârzieri foarte mari în implementare, care ne pot aduce sancţiuni usturătoare pe mediu de exemplu, dacă nu ne conformăm, până în 2015, obligaţiilor de respectare a calităţii apei. "Mai avem 18 luni în care putem lucra şi factura. În decembrie 2015 se închide exerciţiul financiar 2007-2013", a mai spus secretarul general al AOAR.
Oamenii de afaceri apreciază că Acordul de Parteneriat 2014-2020 şi Programele Operaţionale aferente, inclusiv cu procedurile de accesare, vor fi avizate de Comisia Europeană la finele anului şi apreciază ca binevenită o măsură a Guvernului care să permită, cât mai curând, implementarea proiectelor eligibile din portofoliu, dar care nu au fost finanţate în 2007-2014.