CONSTANŢA Monsson Group va demonta turbinele parcului eolian de la Târguşor

Alexandru Costea
Companii #Energie / 11 august 2015

Monsson Group va demonta turbinele parcului eolian de la Târguşor, judeţul Constanţa, întrucât din cauza schimbărilor din legislaţia energiilor regenerabile proiectul a devenit nefezabil din punct de vedere financiar, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

"În urma reglementărilor legislative adoptate de Guvern în ultimii doi ani şi a incertitudinii din piaţa de energie regenerabilă, Monsson Group a decis împreună cu partenerii din proiect demontarea turbinelor eoliene din CEE Târguşor de 27 MW (judeţul Constanţa). Din păcate, schimbarea majoră a legislaţiei energiilor regenerabile nu mai permite proiectului să se mai încadreze în parametrii economici estimaţi iniţial, devenind nefezabil din punct de vedere financiar. Astfel, s-a decis demontarea turbinelor eoliene", arată comunicatul semnat de Sebastian Enache, business development manager în cadrul companiei.

În aceste condiţii de piaţă, Monsson Group analizează în prezent decizia de a-şi reorienta investiţiile şi capitalul în alte ţări din Uniunea Europeană şi nu numai.

Monsson va păstra totuşi infrastructura parcului eolian şi staţia de transformare.

"Specific, în urma acestei decizii de la CEE Târguşor, Monsson Group va demonta turbinele eoliene, însă va păstra intactă infrastructura parcului eolian şi staţia de transformare, o decizie în legătură cu viitorul investiţiei urmând să fie luată în câteva luni. Parcul eolian de la Târguşor are o capacitate totală de 27 MW, a fost instalat în 2012, dar nu a fost niciodată pus în funcţiune, pe fondul contextului legislativ nefavorabil investiţiilor în domeniu", se mai arată în comunicatul citat.

Înfiinţat în anul 1997, Monsson Group este unul dintre cei mai mari dezvoltatori din domeniul eolian din România, cu un portofoliu de proiecte de peste 2.400 MW. Potrivit companiei, Monsson a investit în România peste 200 de milioane de euro, în construcţia şi operarea de parcuri eoliene şi fotovoltaice. În prezent, Monsson Group desfăşoară operaţiuni în 20 de ţări de pe patru continente.

Producţia de energie regenerabilă este sprijinită de stat prin mecanismul certificatelor verzi. Acest sistem prevede că producătorii de energie verde primesc gratuit certificatele verzi. Producătorii vând aceste certificate furnizorilor de energie, obligaţi prin lege să le cumpere. După ce le cumpără, furnizorii includ costul de achiziţie a certificatelor verzi în facturi. Astfel, factura plătită de toţi consumatorii creşte, iar energia verde este practic finanţată de populaţie şi firme.

Din 2013 Guvernul a decis să reducă sprijinul acordat energiei verzi, ceea ce a nemulţumit investitorii în unităţi de producţie a energiei regenerabile.

De asemenea, investitorii din domeniu acuză ANRE că vrea să impună în 2016, pentru al treilea an consecutiv, o cotă obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie sub cea stabilită de lege, respectiv de 12,15%, faţă de nivelul de 17% prevăzut iniţial în Legea 220/2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb