CONSTANTIN IACOV: "SMART are şansa să participe la lucrări de 2-3 miliarde de dolari în Tanzania"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 septembrie 2015

"SMART are şansa să participe la lucrări de 2-3 miliarde de dolari în Tanzania"

Transportatorul naţional de electricitate Transelectrica SA a aprobat, recent, în AGA SMART SA (filiala sa de mentenanţă şi reparaţii) înfiinţarea companiei SMART Tanzania.

Întrebat de ce a ales să deschidă o filială tocmai în Tanzania, Constantin Iacov, directorul general al SMART SA, ne-a declarat: "Tanzania are un plan de investiţii în energie foarte ambiţios, de care trebuie să profităm. Până în 2020, autorităţile din Tanzania au programat investiţii de 8,5 miliarde de dolari în domeniul energetic, din care 2,5-3 miliarde de dolari sunt în construcţia de reţele noi. Tanzania este una dintre cele mai sigure pieţe din Africa. Chiar dacă se schimbă Guvernul, investitorii străini au siguranţa că le sunt respectate contractele şi că există o continuitate a strategiei de dezvoltare a ţării. Sunt acolo investitori chinezi, canadieni şi americani, care activează de mult timp pe piaţă".

Domnia sa ne-a precizat că SMART Tanzania va participa, într-un joint venture cu Tanzania Electric Supply Company (TANESCO), la proiecte de construcţie şi modernizare a liniilor electrice de transport. Potrivit domnului Iacov, Tanzania produce 1.300 MWh şi distribuie către consumatori 900 MWh. Directorul SMART SA ne-a menţionat: "Autorităţile vor să extindă reţelele de transport şi distribuţie a electricităţii către toţi consumatorii. Investitorii străini construiesc în prezent capacităţi noi, care trebuie conectate la reţea, iar cererea de energie este mare. Sunt mulţi consumatori în Tanzania care folosesc generatoare şi au costuri de 45 de cenţi pe kWh.

Dacă ar avea reţea la care să se conecteze, preţurile ar fi mult mai mici".

Filiala SMART din Tanzania urmează să fie înfiinţată în scurt timp, conform domnului Iacov, care a completat că şi National Development Corporation (NDC) Tanzania este interesată de o asociere cu societatea românească pentru realizarea de proiecte noi energetice şi va onora invitaţia de a vizita SMART în România în luna octombrie a acestui an.

Constantin Iacov susţine că investitorii chinezi construiesc multe facilităţi de producţie fotovoltaice şi că sunt şi proiecte de producţie a energiei pe gaz, întrucât Tanzania are câteva perimetre de gaze recent descoperite în Oceanul Indian, cu rezerve impresionante de gaze.

Transelectrica SA deţine acum 70% din acţiunile SMART, restul fiind în posesia Secretariatului General al Guvernului. Transelectrica a respins, pe 1 septembrie, planul de administrare propus de Consiliul de Administraţie (CA). Constantin Iacov, care, până pe 1 septembrie, a fost şi preşedinte al CA SMART, ne-a declarat că în urma acestei decizii AGA, societatea a rămas fără administratori şi că acum se derulează selecţia viitorilor membrii CA în baza prevederilor ordonanţei 109 privind guvernanţa corporativă în întreprinderile de stat.

Domnul Iacov susţine: "În baza mandatului prezentat în AGA, planul a fost respins pe motiv că propunea creşterea cu doar 3% a indicatorilor de performanţă şi că prevedea o dependenţă mai mare de comenzile Transelectrica. Compania-mamă susţine că planul vechi de administrare pe care ni l-a cerut să îl refacem cuprindea o creştere a veniturilor de exploatare cu 4% pe an şi o profitabilitate netă de 5% indiferent de nivelul veniturilor".

Directorul general al SMART afirmă, însă, că reprezentanţii Transelectrica i-au solicitat, în vară, să refacă planul de administrare conform proiecţiei bugetare aprobată pentru perioada 2015-2019: "Eu asta am făcut, iar proiecţia bugetară este aprobată de Transelectrica. Nu înţeleg de ce planul de administrare modificat conform cerinţelor Transelectrica nu a mai fost bun în septembrie".

Tensiunile dintre Transelectrica şi SMART sunt mai vechi. La începutul anului, Transelectrica a dat SMART în judecată pentru că administratorii au majorat capitatul social al companiei în decembrie, prin aport în natură, cu valoarea unor terenuri pe care filiala Transelectrica obţinuse mai demult certificatul de atestare a proprietăţii.

Surse din Transelectrica SA ne-au declarat, la finele lunii aprilie, că acţiunea în instanţă a fost iniţiată pentru că majorarea cu aport în natură a capitalului SMART s-a făcut doar în baza deciziei Consiliului de Administraţie a filialei transportatorului naţional de electricitate şi nu în urma unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor. Sursele ne-au mai spus atunci că administratorii SMART nu au convocat AGA şi au ignorat şi faptul că, la data la care au decis majorarea capitalului, acţionarul majoritar al Transelectrica nu mai era Secretariatul General al Guvernului (SGG), ci Ministerul Economiei. La finele anului trecut, în urma constituirii componenţei noului Guvern, Transelectrica şi Transgaz au revenit în subordinea Ministerului Economiei, fiind transferate de la SGG.

Constantin Iacov a ţinut să clarifice aceste aspecte: "CA-ul SMART a fost împuternicit de AGA să facă majorarea de capital în toamna anului trecut. Registrul Comerţului a înregistrat Secretariatul General al Guvernului ca acţionar, în contul titlurilor rezultate din majorarea de capital. La ei încă nu figura Ministerul Economiei ca acţionar majoritar al Transelectrica. Majoarea de capital trebuia făcută din 2011, în urma unei decizii a Curţii de Conturi. În 2013, un fost angajat a depus plângere la Poliţie pentru că nu s-a făcut această majorare. Astfel, operaţiunea trebuia neapărat realizată până la finele anului trecut".

Domnia sa a amintit, în acest context, că Legea 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării stipulează că administratorii societăţilor comerciale sunt obligaţi să solicite înregistrarea majorării capitalului social la Registrul Comerţului în termen de 30 de zile de la data emiterii certificatului de proprietate asupra terenurilor.

Asupra conducerii SMART au existat acuzaţii de la persoane din interiorul companiei că filiala Transelectrica a închiriat un etaj din clădirea Skytower la un preţ mult mai mare din vechiul imobil Bectro Center. Conform acuzaţiilor, SMART a plătit ilegal şi un comision de 250.000 de lei pentru noul contract de închiriere.

Constantin Iacov ne-a spus că aceste acuzaţii sunt false şi a argumentat: "În Bectro Center plăteam 90.000 de lei pe lună pentru 566 mp. În Skytower plătim 108.000 de lei pe lună pentru 1.157 mp. 8 luni le avem gratuit din partea proprietarilor. Rezultă că pe cinci ani, preţul lunar pe metru pătrat închiriat este de 13,36 de euro".

Domnul Iacov afirmă că plata comisonului a fost legală, compania selectată pentru intermedierea tranzacţiei oferind cel mai mic preţ dintre ofertele primite.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. .,.,.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb