Aproape toţi consumatorii din UE îşi vor putea alege liber furnizorii de gaz şi de energie începând cu 1 iulie 2007, în cadrul unui nou val de liberalizare a pieţei energiei în Uniunea Europeană. Excepţie de la această regulă fac Grecia, Ciprul şi Estonia care au obţinut anumite derogări. Cei 11 ani de liberalizare a pieţei energetice se apropie de punctul culminant, dar Comisia Europeană şi unele state membre rămân frustrate de faptul că fostele monopoluri de stat rămân omniprezente pe unele pieţe, comentează Eubusiness, citat de Rompres. "Deşi este de necontestat că s-a înregistrat un mare progres, este la fel de necontestat că multe din obiectivele noastre de bază nu au fost realizate", declara recent comisarul european pentru energie, Andreas Piebalgs. În luna septembrie, Comisia Europeană urmează să anunţe noi măsuri de încurajare a competiţiei în sectorul energetic, în condiţiile în care unii consumatorii plătesc prea mult pentru gaz şi electricitate.
Soluţia propusă de Comisie în ianuarie 2007 a privit separarea unităţilor de aprovizionare cu energie electrică şi gaze naturale, în cadrul companiilor de pe piaţa europeană, de unităţile responsabile cu transportul resurselor.
Această propunere ar duce la divizarea unor importante companii energetice europene cum ar fi Eon, EDF sau ENI. Propunerea a fost deja respinsă de majoritatea celor 27 de miniştri europeni ai energiei, reuniţi la începutul lunii iunie la Luxemburg. Separarea există deja în unele state, în timp ce Franţa a rămas, în particular, extrem de ostilă propunerii. În replică, opt state europene (Danemarca, Belgia, Olanda, Finlanda, România, Spania, Suedia şi Marea Britanie) au adresat vineri o scrisoare de sprijin comisarului european pentru energie, în care îndeamnă Comisia să nu renunţe la propunere, sprijinind ideea divizării marilor companii energetice.