CONTRAATAC LA HEINZMANN Pascariu: "Directorul general al Tarom nu-şi respectă planul de management"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 4 iulie 2013

Pascariu: "Directorul general al Tarom nu-şi respectă planul de management"

Corpul de Control al lui Fenechiu a fost trimis să afle cine are dreptate în conflictul management-administratori

Directorul general al Tarom, Christian Heinzmann, nu a respectat liniile directoare stabilite de administratorii companiei, a declarat, ieri, Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA). Domnul Heinzmann a îndeplinit, de la numirea în funcţie şi până în prezent, doar 30% din măsurile prevăzute în planul de management al Tarom, a precizat Dan Pascariu.

O parte din membrii CA Tarom (Dan Pascariu, Valentin Macec, Ciprian Ladunca şi Nicolae Demetriade) au adus acuzaţii serioase conducerii executive a companiei aeriene, susţinând că afirmaţiile lui Christian Heinzmann cu privire la performanţele sale sunt "triumfaliste şi inexacte". Membrii CA afirmă că, deşi rezultatul financiar contabil al Tarom a fost îmbunătăţit cu 60 de milioane de euro în acest an, acesta se datorează mai degrabă unor măsuri conjuncturale sau luate de CA înainte de numirea domnului Heinzmann în funcţia de director general, contribuţia acestuia din urmă fiind limitată.

Ei au adăugat că profitul companiei din luna mai nu este relevant pentru evoluţia financiară a Tarom. Din acest motiv, membrii CA au hotărât să prezinte rapoartele de activitate la fiecare trei luni.

Dan Pascariu a spus că, la numirea în funcţia de director general a lui Christian Heinzmann, membrii CA au cerut îngheţarea angajărilor, raţionalizarea achiziţiilor, renegocierea contractelor în derulare şi pregătirea restructurării. Domnia sa susţine că directorul executiv al Tarom a permis derularea unor serii de achiziţii şi continuarea angajărilor fără respectarea procedurilor şi aprobarea CA: "Domnul Heinzmann a angajat aproximativ 40 de oameni. Deşi i s-a cerut să renegocieze contractele angajaţilor, el a reuşit să modifice un singur contract. Din motivele sus-menţionate, Consiliul de Administraţie i-a solicitat lui Christian Heinzmann să accepte reducerea mandatului de la patru ani la un an".

Ministerul Transporturilor a trimis Corpul de Control la Tarom, a declarat, ieri, ministrul Relu Fenechiu, precizând că vrea să verifice cine are dreptate - Heinzmann care spune că a îmbunătăţit rezultatele financiare sau CA-ul care susţine că directorul general al Tarom nu-şi respectă mandatul. Corpul de Control şi-a început activitatea de investigaţie ieri şi, deocamdată, nu există o dată sigură privind durata acestui proces. În urma acestui raport, membrii CA Tarom nu exclud posibilitatea de a-i cere demisia actualului director general al companiei.

Dan Pascariu a conchis: " Cu o pierdere de 160.000 de dolari pe zi, compania aeriană nu îi poate acroda patru ani lui Christian Heinzmann pentru a o restructura. Tarom nu îşi permite mai mult de un an şi jumătate pentru o restructurare completă".

Christian Heinzmann a declarat, recent, că dacă nu ar fi semnat reducerea mandatului de la 4 la un an, ar fi fost concediat. Domnia sa a afirmat, la vremea respectivă, că vrea să discute clarificarea situaţiei sale cu ministrul Fenechiu şi cu alţi oficiali, inclusiv cu premierul Victor Ponta, şi că îşi doreşte continuarea mandatului în forma iniţială: "Vreau să rămân, iubesc această companie, iubesc această ţară, nu văd niciun motiv pentru a pleca. La sfârşitul zilei îmi fac doar meseria. Nu sunt politician". Domnia sa a arătat că situaţia de la Tarom este complexă şi se îmbunătăţeste, dar mai sunt multe lucruri de făcut în această direcţie.

Lucian Isar, care a fost înlocuit din CA-ul Tarom la finele lunii mai, a anunţat, recent, că Heinzmann ăşi face treaba bine, că a adus compania de pe pierdere pe profit şi că mandatul i-a fost scurtat pentru că se doreşte confiscarea conducerii Tarom de către oameni numiţi politic. Potrivit lui Isar, Tarom va depăşi, în luna iunie, un milion de euro profit, pe date estimate.

Contactat, ieri, de ziarul BURSA, pentru a comenta declaraţiile actualului Consiliu de Administraţie, domnia sa ne-a spus: "Există câteva elemente irefutabile pe care nici macăr domnul Pascariu şi ceilalţi membri ai CA, nu le pot nega: performanţele financiare s-au îmbunătăţit cu 35% comparativ cu anul precedent iar iunie va fi prima luna cu profit peste 1 milion de euro. Lecţia pe care I-a dat-o CEO-ul Tarom şefului Consiliului de Administraţie referitor la yield management (n.r. gestionarea randamentului) este relevantă pentru diferenţa de nivel de înţelegere a industriei. În cazul Tarom nu doar gradul de încărcare s-a îmbunătăţit dar mai ales venitul mediu pe scaun, indicatorul relevant în industrie".

Nicolae Demetriade, membru CA, a fost numit pe 22 iunie în funcţia de director executiv al Tarom. Dan Pascariu a motivat numirea domnului Demetriade în funcţia de director executiv, ca necesară pentru a impulsiona realizarea măsurilor din planul de management al companiei.

Domnul Demetriade a precizat că în atribuţiile sale vor intra şi eventuale corecţii la planul de management, negocierea cu sindicatele şi atribuţii executive delegate cum ar fi semnarea unor documente, intenţia sa fiind să colaboreze îndeaproape cu directorul general în funcţie pentru a grăbi procesul de restructurare. Deoarece numirea lui Nicolae Demetriade a ridicat întrebări privind un conflict de interese între agenţia de turism pe care o deţine soţia sa şi funcţia pe care acesta o ocupă, omul de afaceri a precizat că nu va lua parte la nicio decizie a CA privind competiţia cu compania aeriană, Fly Dubai. Agenţia de turism a soţiei domnului Demetriade colaborează atât cu Tarom cât şi cu Fly Dubai, iar ambele companii efectuează zboruri România-Dubai.

Tarom are, în prezent, un grad de 65% de ocupare a flotei, iar avionale sale sunt în aer, în medie, 6-10 ore/zi. Tarom a transportat 2,2 milioane de pasageri în 2012.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ale cui interese apara Dan Pascariu ? In orice caz nu pe ale actionarului majoritar!?!

    Compania de stat Tarom şi-a redus pierderile în primele cinci luni din 2013 cu 45% faţă de perioada similară a anului trecut, de la 116 milioane de lei la 64 de milioane de lei, potrivit rezultatelor anunţate de operatorul aerian în urmă cu două zile. Pierderile operatorului aerian de stat sunt cu 34% mai mici faţă de cele prevăzute în planul de management şi cu 45% faţă de cele prognozate în bugetul anual. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb