Contractele de vânzare a certificatelor verzi, luate la puricat de ANRE

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 ianuarie 2015

Contractele de vânzare a certificatelor verzi, luate la puricat de ANRE

Reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) ar investiga contractele bilaterale pentru vânzarea certificatelor verzi încheiate anul trecut, ca să vadă dacă au existat înţelegeri între operatori înainte de încheierea tranzacţiilor pe OPCOM, susţin surse din piaţă. Astfel, reglementatorul ar dori să vadă dacă producătorii de energie verde au vândut electricitatea mult sub media pieţei, "la pachet" cu certificatele verzi la tariful minim instituit prin lege.

Anul 2014 a fost marcat de ploaia de amenzi date de ANRE pentru operatorii care au tranzacţionat electricitatea la preţuri şi cantităţi variabile, gestul generând un scandal imens, care a ajuns până în Parlament.

Specialiştii ANRE consideră că piaţa noastră de electricitate a fost manipulată în 2014, prin tranzacţii care s-au încheiat pe OPCOM cu preţuri şi cantităţi variabile, conform unui document care a intrat în posesia ziarului BURSA în luna septembrie. Acest document reprezintă nota de justificare a noilor reguli de tranzacţionare adoptate de ANRE, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2015 şi care nu mai permit încheierea de contracte pentru comercializarea energiei la preţuri şi cantităţi variabile.

Potrivit sursei citate, licitaţia pe un preţ care nu contează, în majoritatea cazurilor, decât într-o cotă de 1% la preţul de contract, reprezintă o manipulare a pieţei de energie electrică (preţul de licitaţie poate fi oricât de mare sau oricât de mic, deoarece el nu contează pentru părţile care se vor angaja în contract, dar va da o indicaţie eronată celorlalte părţi interesate şi scade gradul de transparenţă a licitaţiei respective).

Toţi jucătorii pieţei amendaţi au contestat în instanţă deciziile ANRE, considerând că obligativitatea de a tranzacţiona transparent şi nediscriminatoriu pe OPCOM nu presupune încheierea contractelor la preţuri şi cantităţi fixe, aşa cum interpretează reglementatorul.

ANRE a schimbat regulile de tranzacţionare, pentru a nu mai permite înţelegeri prealabile între operatori, după cum a explicat, în repetate rânduri, conducerea Autorităţii. Acum se pare că ANRE ia la puricat şi contractele de vânzare a certificatelor verzi, ca să vadă dacă nu cumva producătorii de energie curată s-au înţeles cu furnizorii să le cumpere aceste certificate contra unui preţ foarte mic al electricităţii.

În documentul sus-menţionat, reprezentanţii ANRE au dat ca exemplu preţurile mici de vânzare a energiei electrice pe piaţa spot din septembrie 2014, care, în opinia lor, sunt determinate în principal de ofertele producătorilor de energie regenerabilă. "Aceşti producători îşi permit preţurile mici, deoarece îşi acoperă o mare parte a costurilor din vânzarea certificatelor verzi", conform sursei citate, care subliniază că "aceste preţuri nerealiste ameninţă, însă, viabilitatea producătorilor clasici, care contribuie la funcţionarea sigură a sistemului".

Sistemul cotelor obligatorii de certificate verzi este modul în care statul subvenţionează producţia de energie curată. Astfel, populaţia şi industria sunt obligate să plătească aceste certificate, în funcţie de consumul lunar.

Anul trecut, pe piaţă au existat circa 2,5 milioane de certificate verzi peste cota obligatorie, fapt ce i-a determinat pe producători să recurgă la diverse strategii pentru a-şi valorifica atât energia, cât şi certificatele.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Eu propun ca ANRE sa publice in fiecare zi preturi de referinta pentru energie si certificate verzi, iar cine se abate cu mai mult de +/- 2% fata de aceste preturi sa fie aspru pedepsit, sau, mai bine, desfiintat. Ce atatia "baieti destepti", de unde atatia destepti intr-o tara ca Romania??? Sa ramana doar Electrica si (eventual) Enel, iar toti producatorii sa fie de stat.

    Si sa mai terminam o data cu mofturile astea despre piata libera, cerere si oferta si alte asemenea baliverne... 

    1. Vezi ca are Putin un loc liber de consilier...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb