Corpul de Control al minis trului delegat pentru Energie Constantin Niţă investighează, de la finele săptămânii trecute, autorizaţiile şi contractele de racordare avizate de Transelectrica pentru mai multe parcuri eoliene.
Surse din Transelectrica ne-au spus că primele contracte predate Corpului de Control sunt pentru racordarea parcurilor eoliene dezvoltate de firmele Gadfly, Conaid şi Wind Farm Promotor. Sursele noas tre afirmă că ministrul Niţă a dispus, şi la cererea actualei conduceri a Transelectrica, verificarea tuturor contractelor şi autorizaţiilor de racordare deoarece au existat tratamente diferite aplicate investitorilor, care au avut alte cauze decât cele tehnice.
Prin Transelectrica umblă zvonul că actuala conducere doreşte să stabilească noi reguli pentru racordarea la reţeaua de transport a parcurilor eoliene astfel încât să fie încurajaţi investitorii şi nu dezvoltatorii interesaţi doar de vânzarea proiectelor.
Constantin Niţă a anunţat, săptămâna trecută, că va trimite Corpul de Control la toate societăţile din domeniul energetic pentru verificarea tuturor contractelor în derulare deoarece a constatat că există foarte multe nereguli.
La finele anului trecut, ziarul "BURSA" a publicat, în exclusivitate, că DNA are multă treabă la Trans electrica. Sursele noastre ne-au spus, la vremea respectivă, că DNA ar derula vreo şase investigaţii printre care şi autorizaţiile de racordare ale unor investitori spanioli. Alte anchete ar viza contractul de închiriere dintre Transelectrica şi Dagesh Rom, proprietarul Platinum Center (actualul sediu al transportatorului de energie), activitatea de import-export energie, activitatea de tranzit şi Piaţa de Echilibrare (care nu privesc fapte de corupţie din Transelectrica).
La finalul anului trecut, Transelectrica a cuantificat 1.767 de MW instalaţi operaţionali în parcuri eoliene. În total, sunt semnate contracte de racordare a eolienelor la reţeaua de distribuţie şi de transport, pentru o putere instalată de circa 15.000 MW. Autorizaţii de racordare au fost eliberate pentru circa 8.000 MW eolieni.
Până în 2022, Transelectrica trebuie să investească circa 700 milioane de euro în dezvoltarea reţelei de transport, având în vedere cererea atât de mare din partea investitorilor în energie regenerabilă. În prezent, Sistemul Energetic Naţional nu poate prelua mai mult de 5.000 MW eolieni nu numai din cauza capacităţii limitate de transport ci şi din cauza lipsei capacităţilor de echilibrare a "morilor de vânt".
Astfel, Transelectrica acordă autorizaţii şi contracte pe principiul "primul venit, primul servit". Investitorii şi dezvoltatorii de parcuri eoliene se înghesuie să obţină permisele de racordare pentru că există posibilitatea ca, după ce vor fi puşi în funcţiune 5.000 MW eolieni, sistemul să nu mai permită, prea curând, preluarea de noi capacităţi decât cu eforturi financiare substanţiale.