BSDA 2024 a reprezentat ocazia unui desant la Bucureşti de companii coreene din industria de apărare care doresc să colaboreze cu firme din ţara noastră pentru realizarea unor linii de asamblare a echipamentelor militare pe care agenţii economici din Orientul Îndepărtat le produc în propria ţară şi le vând pe tot globul. Printre companiile mari, cum ar fi Hanwha sau Hyundai, care au adus la BSDA obuziere autopropulsate şenilate sau tancuri, se numără şi companii coreene medii, cum este EO System (EOST), înfiinţată în 1973, şi care s-a specializat în domeniul produselor electro-optice destinate echipamentelor şi tehnicii militare, produsele sale fiind livrate în mai multe state ale lumii.
Mario Lee, senior manager pentru afaceri internaţionale în cadrul companiei sud-coreene EO System (EOST), responsabil pentru piaţa poloneză şi piaţa românească, a oferit câteva detalii pentru cititorii ziarului BURSA despre oferta companiei sale în cadrul BSDA 2024: "Compania noastră activează în domeniul echipamentelor optice militare. De aceea, avem o gamă largă de produse, de la camerele care sunt amplasate pe drone, la camerele night-vision de pe căştile soldaţilor - night monocular scope sau performantele Raptor 16 M, 16B sau F - şi la sistemele optice de pe unele tipuri de arme sau echipamente de luptă. Sistemele noastre optice care oferă vizibilitatea perfectă în timpul nopţii, dar şi în spaţiile sau încăperile fără lumină, se găsesc în state din toate colţurile lumii. Compania noastră a vândut peste 72.000 de astfel de sisteme. Produsele noastre sunt utilizate nu doar de forţele armate coreene, ci şi de forţe armate din Orientul Mijlociu şi din Europa. Dacă până de curând, în activitatea noastră a predominat cercetarea, acum ne concentrăm pe livrarea de astfel de echipamente către statele care ni le solicită pentru forţele lor armate şi considerăm că putem oferi aceste produse performante şi partenerilor noştri din România. Ne gândim să construim o linie de asamblare a acestor echipamente în România".
În condiţiile în care în ultimii ani mai multe companii din Coreea de Sud şi-au manifestat intenţia vădită de a investi în industria de apărare din România şi ţinând cont de diferenţele culturale mari existente între societăţile din cele două state, am dorit să ştim ce îi atrage pe antrepenorii coreeni în ţara noastră.
Mario Lee ne-a precizat: "În primul rând, dorinţa exprimată de conducătorii Armatei Române de a beneficia de astfel de sisteme performante, în urma războiului din Ucraina. După ce a izbucnit acest război, Ministerul Apărării Naţionale din România, guvernul de la Bucureşti a început un amplu proces de modernizare şi caută cele mai dezvoltate sisteme optice pentru echipamentele militare. Companiile coreene sunt recunoscute pentru respectarea termenelor de livrare a produselor, ba chiar au termene mult mai reduse în comparaţie cu companiile occidentale din industria de apărare (n.red. - coreeni livrează în maximum 2 ani şi 6 luni de la încheierea contractului, spre deosebire de 4-5 ani faţă de companiile din industria de apărare din vest), iar produsele noastre sunt de calitate înaltă, fapt demonstrat de zecile de mii de sisteme optice vândute în întreaga lume. Există o cerere exprimată de partea română, de aceea ne aflăm aici, şi vom lucra împreună cu companiile din industria de apărare locală. Practic România reprezintă o poartă de intrare în Europa de est şi sud-est a produselor militare coreene".
Pentru că reprezentantul companiei sud-coreene EOST este responsabil pentru piaţa poloneză şi română, prin prisma faptului că industria de apărare din Polonia este mai dezvoltată decât aceea din ţara noastră, poate ridica semne de întrebare faptul că firma respectivă doreşte să intre pe piaţa românească, nu doar prin livrarea de produse, ci şi prin asamblarea lor pe plan local.
Mario Lee a lămurit orice mister: "Polonia caută în ultima vreme să se dezvolte în zona intelligence şi în zona inteligenţei artificiale, şi de aceea este mai uşor în România să găsim parteneri care au capabilităţile necesare să asambleze aici produsele noastre. Polonia are infrastructura necesară, analiza şi expertiza potrivită pentru sistemele electro-optice, pentru a-şi realiza propriile device-uri, şi de aceea este interesată să îşi crească rata de localizare a producţie care este deja la 40-50%. Noi dorim să ajutăm România, deoarece rata de localizare a producţiei este foarte mică, fiind cuprinsă între 3 şi 10%".
El a concluzionat menţionând că aşteaptă în aceste zile la BSDA companii din ţara noastră care doresc să intre în acest parteneriat de tip win-win, potrivit reprezentantului companiei EOST.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2024, 15:57)
o veste excelenta, sunt foarte bineveniti!
Ban.Cher.Vali