De pe "frontul" pandemiei veştile vin una după alta, iar în marea de informaţii negative se strecoară şi unele pozitive. Spitalul Universitar din Erlangen, sudul Germaniei, a primit autorizaţia sanitară de a elabora plasmă terapeutică pentru a trata bolnavii de COVID-19. Primul pas va fi elaborarea de plasmă terapeutică, motiv pentru care spitalul a lansat un apel pacienţilor deja vindecaţi de coronavirus să doneze plasmă sanguină cu ajutorul căreia va fi obţinută cea terapeutică.
Marţi a fost lansat acest apel, iar ulterior s-au prezentat la centru peste 200 de donatori. Profesorul Holger Hackstein a explicat că un pacient care a depăşit boala poate dezvolta anticorpi care să-i ajute pe alţi pacienţi: "Donarea de plasmă durează 45 de minute şi nu implică o neplăcere mai mare decât cea a unei simple donaţii de sânge". Potrivit profesorului, elaborarea plasmei va putea începe imediat, datorită răspunsului amplu la acest apel. Spitalul din Erlangen este primul din Germania care primeşte autorizaţia de a elabora plasmă terapeutică. Germania se află pe locul patru în lume în ce priveşte îmbolnăvirile de COVID-19, după SUA, Italia şi Spania.
Pe de altă parte, un studiu efectuat pe donatori de sânge din Olanda a concluzionat că aproximativ 3% dintre aceştia au dezvoltat anticorpi la noul coronavirus, au anunţat autorităţile sanitare. Acesta constituie şi un indiciu privind procentul din populaţia olandeză care ar fi putut avea deja boala provocată de acest virus. Directorul Institutului Naţional de Sănătate (RIVM), Jaap van Dissel, a dezvăluit rezultatele în timpul unei dezbateri în Parlament: "Acest studiu demonstrează că aproximativ 3% dintre olandezi au dezvoltat anticorpi împotriva coronavirusului. De aici se poate calcula că sunt câteva sute de mii de oameni". La ora transmiterii acestei ştiri, existau 28.158 de cazuri de coronavirus confirmate în Olanda, însă doar cei foarte bolnavi şi personalul sanitar sunt în prezent testaţi.
1. SUA în prăpastie
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2020, 20:53)
Lipsa unei strategii federale împotriva pandemiei în SUA, combinată cu lipsa unui sistem de asigurări de sănătate performant, la care se adaugă disprețul americanilor pentru schimbările climatice vor conduce SUA în prăpastie. Naom Chomsky e de parere ca situatia se datoreaza lui Trump un sociopat, interesat doar de putere.