CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM: "Competiţia între bursele de gaze este benefică pentru mediul de afaceri"

Andreea Cuzub
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 noiembrie 2017

"Competiţia între bursele de gaze este benefică pentru mediul de afaceri"

Pârvan: "Bursa OPCOM nu are, deocamdată, experienţă şi tranzacţii în ceea ce priveşte gazele naturale"

Radu Dudău: "Competitivitatea între operatori nu este numai în interesul producătorilor, ci şi al consumatorilor"

Septimiu Stoica, BRM: "Nu dorim să existe o singură bursă de gaze"

Mediul de afaceri ar beneficia dacă ar exista o competiţie între platformele de tranzacţionare a gazelor, a declarat, ieri, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, criticând, astfel, amendamentele aduse de Comisia de Industrii proiectului de lege de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 privind gazele naturale.

Printre amendamentele Comisiei se numără instituirea unei obligaţii ca 70% din volumele de gaze să fie tranzacţionate pe platformele Operatorului pieţei de energie electrică şi de gaze naturale din România (OPCOM). Astfel, celălalt operator care are licenţă, Bursa Română de Mărfuri, ar fi exclusă din piaţă.

Proiectul a fost reîntors la Comisie, la cererea PNL, aflându-se din nou în dezbatere.

Cristian Pârvan a declarat: "Cred că menţinerea atributului BRM este o chestiune de bun simţ, care justifică competiţia şi care sperăm să ajute mediul de afaceri să aibă asigurate gazele naturale la un preţ cât mai bun posibil. Bursa OPCOM nu are, deocamdată, experienţă şi tranzacţii în ceea ce priveşte gazele naturale, dar, dacă se tranzacţionează şi prin această platformă, competiţia va avea un efect pozitiv".

Domnul Pârvan a mai spus că Bursa Română de Mărfuri, prin tranzacţiile pe care le-a făcut până acum, a oferit o palidă imagine a cum ar trebui tranzacţionată această marfă: "Este o marfă cu implicaţii majore. Faptul că se tranzacţionează prin bursă ar fi o garanţie că avem o anumită transparenţă".

Mediul de afaceri este extrem de interesat de problema preţului gazelor naturale, a mai precizat preşedintele PIAROM, spunând că acesta se resimte în bugetele companiilor.

Radu Dudău: "Consider că este foarte importantă crearea de pieţe competitive, transparente şi lichide de gaze naturale"

Radu Dudău, fost consilier în Ministerul Energiei, apreciază că este foarte importantă crearea de pieţe competitive, transparente şi lichide de gaze naturale în ţara noastră: "Este interesul nostru, al economiei româneşti, să creăm această piaţă competitivă. Este important să înţelegem că liberalizarea pieţei aduce beneficii şi o dinamică economică sănătoasă".

Potrivit domniei sale, competitivitatea între operatori nu este numai în interesul producătorilor, ci şi al consumatorilor: "Logica pieţei competitive este că oferă consumatorului cel mai bun deal.

În ultima vreme, în special în 2016, am constatat că, pe piaţa regională a gazelor preţul a fost mai mic decât preţul de producţie intern, ceea ce a dus la creşterea importurilor, pentru că marii producători au preferat să importe.

Îmi este greu să înţeleg care este interesul politic al acestor amendamente, pentru că, în mod logic, competiţia între burse duce la cele mai bune condiţii comerciale.

Ideea că lichiditatea este fragmentată prin existenţa a două burse este o neînţelegere a felului în care funcţionează pieţele".

Dudău: "Dacă proiectul strategic al exploatărilor din Marea Neagră se realizează, România va deveni exportator de gaze"

Radu Dudău a mai precizat că interesul producătorilor români este să vândă cât mai mult pe piaţa din România. Domnia sa explicat: "Din păcate, această piaţă autohtonă nu este suficient de dezvoltată. Aici este o discuţie separată prin ce mecanis-me am putea stimula consumul smart de gaze naturale, astfel încât să creăm plus-valoare în industrie.

Oricum ar fi, proiecţiile de piaţă până în 2030 arată că, dacă proiectul strategic al exploatărilor din Marea Neagră se realizează, şi sperăm că se va întâmpla acest lucru, România va deveni exportator de gaze naturale, pentru că vom avea o producţie peste ceea ce piaţa autohtonă poate să absoarbă. La cele circa 11-12 miliarde de metri cubi pe care îi producem anual, presupunând că menţinem nivelul producţiei on-shore, vom adăuga undeva la 6 miliarde pe an, un vârf care va surveni în jur de 2025, adică vom avea o creştere către acest vârf, iar apoi o descreştere. Deci, vom avea o perioadă de câţiva ani, presupunând că nu o să avem şi alte descoperiri semnificative în Marea Neagră, în care România va fi exportator de gaze naturale. Este acesta un lucru rău, aşa cum vor unii să ne spună? Să păstrăm aceste resurse mai bine pentru următoarea sută de ani?"

Septimiu Stoica: "Producătorii au nevoie şi de contracte non-standard"

Şi Septimiu Stoica, membru al Consiliului de Administraţie al Bursei Române de Mărfuri (BRM), a sus-ţinut ideea că este benefică competiţia dintre platformele de tranzacţionare de gaze. Domnia sa a precizat că, aşa cum nu este bine ca OPCOM să rămână singura bursă de gaze, nu doreşte nici ca BRM să aibă singura licenţă: "Nu este bine, în opinia noastră, să fie o singură bursă deoarece atunci când eşti singur oboseşti mult mai repede, deoarece eşti mai leneş. Pentru că îţi pui comisionul pe care îl doreşti, pentru că oferi produsele care sunt cele mai la îndemână, pentru că nu eşti pus să te compari cu altcineva".

De asemenea, domnia sa nu este de acord cu ideea ca producţia de gaze să fie tranzacţionată integral pe bursă, pentru că producătorii au nevoie şi de contracte non-standard. Septimiu Stoica a spus: "Prin OUG 64 s-a stabilit ca o cotă de 30% din producţia de gaze să fie tranzacţionată prin bursă. Prin schimburile de la BRM din acest an, suntem la un nivel dublu şi am demonstrat că am creat plus-valoare pentru participanţii la piaţă".

La mijlocul lunii trecute, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ, a declarat că reprezentanţii Comisiei Europene au trans-mis autorităţilor române o scrisoare în care avertizează că se poate trece la o nouă etapă în procedura de infringement declanşată împotriva României pentru blocarea exporturilor de gaze, dacă Parlamentul aprobă obligaţia ca 70% din gaze să fie tranzacţionate pe bursă.

Luna trecută, comisarul european pentru energie şi schimbări climatice, Miguel Arias Canete, a transmis o scrisoare către Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Toma Petcu, ministrul energiei, şi Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii, în care spunea că amendamentele la OUG 64/2017 privind piaţa gazelor naturale, aprobate recent de Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor, ar putea încălca libertăţile fundamentale prevăzute în Tratatul privind func-ţionarea Uniunii Europene şi principiile pieţei libere de energie.

Potrivit documentului, citat de Hotnews, Comisia Europeană nu este de acord cu tranzacţionarea a 70% din gaze doar pe bursa OPCOM, ameninţând România cu procedura de infringement, însă pe de altă parte propune ca soluţie obligaţia transferurilor de titluri de gaze exclusiv printr-un punct virtual de tranzacţionare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Au mai existat doua burse BVB si Sibiu si una a crapat. Romania are nevoie de o singura bursa de gaze iar Statul Roman sa fie actionar " Bursa Romana de Energie" - BRE.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb