CRISTIAN SECOŞAN, DIRECTOR GENERAL: "Lucrările Romelectro au în continuare cea mai mare pondere în ţara noastră"

A CONSEMNAT ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 decembrie 2016

"Lucrările Romelectro au în continuare cea mai mare pondere în ţara noastră"

(Interviu cu domnul Cristian Secoşan, director general al Romelectro)

"Portofoliul de contracte deja semnate şi proiectele aflate în fază de achiziţie dau certitudinea dezvoltării companiei şi Grupului pe termen mediu"

Lucrările Romelectro din sectorul energetic efectuate în ţara noastră au în continuare ponderea cea mai mare din portofoliul companiei, ne-a declarat Cristian Secoşan, director general al Grupului Romelectro, în cadrul unui interviu acordat Ziarului BURSA.

Domnul Secoşan a subliniat că realizările domniei sale din momentul în care a ocupat funcţia de director general se împart în trei direcţii: "Consolidarea noastră în piaţa tradiţională de energie în ţară, revenirea pe pieţele externe şi acţiunile de integrare la nivelul Grupului de firme Romelectro, care include, pe lângă Romelectro SA, şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), CELPI, Electromontaj Sibiu şi, mai recent, Romelectro Arabia LLC".

Oficialul Romelectro a mai precizat: "Afacerile societăţii vor consemna o creştere moderată în acest an, anul viitor fiind cel cu creştere importantă. De asemenea, portofoliul de contracte deja semnate şi proiectele aflate în fază de achiziţie ne dau certitudinea dezvoltării companiei şi Grupului pe termen mediu".

Reporter: Care sunt principalele realizări ale dumneavoastră la Romelectro din momentul în care aţi ocupat poziţia de director general al companiei?

Cristian Secoşan: Aş sintetiza aceste realizări în trei direcţii: consolidarea noastră în piaţa tradiţională de energie în ţară, revenirea pe pieţele externe şi acţiunile de integrare la nivelul Grupului de firme Romelectro, care include, pe lângă Romelectro SA, şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), CELPI, Electromontaj Sibiu şi, mai recent, Romelectro Arabia LLC.

Reporter: Indecizia autorităţilor v-a împins să acaparaţi proiecte în afara ţării noastre? Credeţi că într-un viitor apropiat Romelectro va acorda prioritate investiţiilor pe piaţa de energie din România?

Cristian Secoşan: Pe lângă "indecizia autorităţilor", cel mai important factor în hotărârea noastră de a ne orienta către pieţele externe l-a reprezentat reducerea investiţiilor în energie înregistrată în special după 2011. Dar acest lucru nu înseamnă că ne-am pierdut interesul pentru piaţa românească, dovadă că am pregatit oferte pentru toate proiectele licitate în producerea sau transportul de energie electrică în România, adjudecându-ne contracte importante.

Reporter: La sfârşitul anului trecut aţi declarat că cifra de afaceri va creşte. Ce cifră de afaceri aproximativă estimaţi pentru acest an? Dar pentru 2017?

Cristian Secoşan: Afacerile societăţii vor consemna o creştere moderată în acest an, anul viitor fiind cel cu creştere importantă. De asemenea, portofoliul de contracte deja semnate şi proiectele aflate în fază de achiziţie ne dau certitudinea dsezvoltării companiei şi Grupului pe termen mediu.

Reporter: Ce evenimente au dus la scăderea afacerilor din 2014 de la 317,07 milioane lei la 144,96 milioane lei?

Cristian Secoşan: Graficul veniturilor anuale ale unui antreprenor general este foarte rar o curbă continuă, din cauza variaţiilor mari ale proiectelor din portofoliu. Anul 2014 a marcat un "gol" de proiecte, cauzat de condiţiile de piaţă.

Reporter: În ce stadiu se află contractul dumneavoastră din Egipt? Dar contractul din Kosovo?

Cristian Secoşan: În Egipt avem un contract de montaj şi instalare a unui bloc energetic de 1200 MW pe gaze naturale la unul dintre mega-proiectele energetice în curs de desfăşurare în această ţară. În Kosovo construim cinci segmente de linii electrice de 220 şi 110 kV. Ambele contracte sunt în grafic, ca ritm de execuţie.

Reporter: Care vor fi principalele obiective ale subsidiarei Romelectro Arabia? Câţi oameni lucrează acolo?

Cristian Secoşan: Principalul obiectiv este consolidarea într-o piaţă generoasă, dar deloc uşor de cucerit, cunoaşterea noastră de către principalii clienţi, de către marii jucători internaţionali şi locali şi, bineînţeles, adjudecarea de contracte complexe. Deocamdată numărul de angajaţi este redus, dezvoltarea companiei realizându-se pe măsura creşterii volumului de afaceri.

Reporter: Cum aţi putea descrie teritoriul Arabiei şi al Africii cu privire la capabilitatea de a desfăşura afaceri în energie? Este Africa noul El Dorado?

Cristian Secoşan: Sunt pieţe cu resurse, politici şi abordări diferite.

În Orientul Mijlociu sunt ţări care au, în general, resurse naturale importante şi care se află în stadii de dezvoltare diferite. Există planuri ambiţioase de dezvoltare a industriei şi a infrastructurii în toate aceste ţări în scopul creşterii ponderii industriilor nepetroliere în PIB. De asemenea, există un element comun pentru susţinerea acestor planuri, şi anume dezvoltarea sectorului energetic, atât în partea de generare, cât şi în cea de transport şi distribuţie a energiei electrice.

În privinţa Africii, poate că este puţin exagerată denumirea de "El Dorado" al investiţiilor energetice, dar sunt cel puţini trei regiuni, polarizate în jurul unor ţări mai dezvoltate şi care sunt un motor şi pentru vecinii lor, unde investiţiile în producere (inclusiv regenerabile) şi în transport (în interconectori în curent continuu şi de lungimi de sute de kilometri) sunt masive.

Reporter: Cum aţi descrie relaţiile de până acum cu Eximbank?

Cristian Secoşan: Cu Eximbank am avut, în ultimul an, mai multe discuţii legate de suportul financiar necesar pentru activităţile noastre externe, în special din Egipt şi Arabia Saudită, dar şi pentru proiecte în România. Discuţiile au fost fructuoase, în sensul că s-au concretizat în colaborări în ambele domenii, notabil fiind proiectul din Egipt, realizat cu sprijinul financiar al Eximbank.

Reporter: În momentul de faţă, Romelectro are o altă soluţie în afară de export?

Cristian Secoşan: Sigur, lucrările din România din sectorul energetic au în continuare ponderea cea mai mare în portofoliul nostru. În ultima perioadă am câştigat contracte importante, respectiv Retehnologizarea Centralei Hidroelectrice Stejaru şi Dezvoltarea Centralei Termoelectrice în ciclu combinat de la Iernut.

Reporter: Ce probleme întâmpină un antreprenor român din energie? Cum ar trebui atras capitalul autohton în domeniul energetic?

Cristian Secoşan: Antreprenorii români din energie au suferit în primul rând din cauza reducerii volumului de investiţii în sector, cât şi din cauza structurii acestuia. Un volum mare de investiţii în centrale eoliene a fost derulat cu o implicare minimă din partea companiilor româneşti, din cauza specificului acestor investiţii. Aceeaşi situaţie este şi în cazul parcurilor fotovoltaice. De asemenea, problemele pieţei s-au reflectat într-un număr mare de insolvenţe şi falimente la nivelul contractorilor de produse şi servicii pentru industria energetică. Nu în ultimul rând, accesul greoi la finanţări avantajoase îngreuneaza mult activitatea antreprenorilor români.

Capitalul autohton se regăseşte în proiecte energetice de mai mică anvergură şi în companii furnizoare de produse şi servicii. Atragerea acestui capital se poate face prin crearea şi menţinerea unui cadru legislativ, fiscal şi de reglementare stabil şi printr-o politică investiţională cu un grad mai mare de predictibilitate.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la Strategia Energetică, document finalizat şi comunicat recent? Cum aţi putea descrie sectorul energetic actual?

Cristian Secoşan: Din punctul nostru de vedere este un document care stabileşte domeniile în care se vor lansa programele de investiţii, permiţându-ne să elaborăm şi strategia noastră de abordare a acestor proiecte. Proiectele concrete la care se face referire în strategie, în general, erau cunoscute, dar încă rămâne problema materializării acestor investiţii.

În sectorul energetic actual nu avem problema lipsei de proiecte, ci, mai degrabă, lipsă de resurse, soluţii financiare şi a actului decizional care să declanşeze aceste programe investiţionale. În orice caz, amânarea acestora va avea repercusiuni grave asupra securităţii energetice a României.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb