CRONICA UNEI SUPER AFACERI ANUNŢATE: SNIF nu moare, se transformă

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 29 iunie 2009

În două luni societatea va fi privatizată

Cumpărătorul nu este obligat să-i menţină domeniul de activitate

Supravegherea financiară, prelungită până la finele anului

Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) - singurul operator de stat specializat în mentenanţa, întreţinerea şi repararea sistemelor de irigaţii - urmează să fie privatizată în următoarele două luni, iar cumpărătorul nu va avea nicio obligaţie să-i păstreze domeniul de activitate.

Asta a decis Agenţia Domeniilor Statului (ADS), acţionarul unic al societăţii, în urma unor discuţii purtate, la Bucureşti, cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei şi cu cei ai Comisiei Europene, după cum ne-au declarat surse din conducerea Agenţiei.

Viitorul proprietar al SNIF nu va avea, practic, nicio obligaţie să pătreze domeniul de activitate al societăţii, din cauză că autorităţile noastre au stabilit că acest criteriu i-ar scădea artificial preţul de vânzare.

Cum SNIF stă pe un patrimoniu evaluat la peste 110 milioane de euro, vom asista, cu siguranţă, la una dintre cele mai controversate privatizări din istoria post-decembristă.

Patrimoniul, subevaluat de trei ori

Conform unui raport de evaluare din aprilie 2008, SNIF ar costa doar 40 de milioane de euro, adică de aproape trei ori mai puţin decât valoa­rea sa, fapt susţinut de toate fostele conduceri ale societăţii.

Reprezentanţii ADS ne-au precizat că, în cel mult o lună, va fi realizat un nou raport de evaluare al patrimoniului SNIF - singurul impediment pentru realizarea caietelor de sarcini şi pentru începerea privatizării.

Oficial, motivul ar fi că raportul din aprilie 2008 trebuie reactualizat după şase luni de la realizarea sa, aceasta fiind "o cutumă a evaluatorilor", după cum au spus sursele noastre.

Neoficial însă, conducerea ADS - din varii motive - consideră că SNIF face mult mai mult decât 40 de milioane de euro, din cauză că unele terenuri ar fi fost subevaluate.

Ce se scoate pe tarabă

Oficialii ADS au menţionat că SNIF va fi scoasă la vânzare cu 131 de locaţii ce stau pe o suprafaţă de 2 milioane de metri pătraţi.

Dar SNIF mai are încă vreo 30 de locaţii (asupra cărora nu are titlu de proprietate) şi care, teoretic, ar reprezenta un impediment în realizarea afacerii.

Însă, ADS a găsit soluţia: viitorul proprietar va achiziţiona cele 2 milioane de metri pătraţi de teren pe care stau cele 131 de clădiri şi va primi, în administrare, şi bunurile pe care SNIF nu este proprietar.

Statul ar urma să intre în acţionariatul acestei societăţi, iar, în urma unei reevaluări a celor 30 de locaţii, şi a majorărilor ulterioare de capital social, să-şi diminueze ponderea până spre zero.

Administrare specială, pentru a patra oară!

Valentin Apostol, şeful direcţiei de Îmbunătăţiri Funciare din cadrul Ministerului Agriculturii (şi fost director la SNIF), ne-a precizat că, pentru realizarea privatizării SNIF, administrarea specială a societăţii (ce expiră peste patru zile) a fost prelungită, prin ordin, până la 31 decembrie 2009.

Conform ordinului (publicat în Monitorul Oficial la data de 17 iunie), supravegherea financiară exercitată de statului va înceta odată cu privatizarea societăţii.

Evident că nici de această dată, - când discutăm, din nou de o formă de ajutor de stat - Ministerul Agriculturii nu a solicitat avizul Consiliului Concurenţei pentru prelungirea administrării speciale a SNIF (fapt confirmat de Valentin Apostol), sub pretexul că situaţia financiară a societăţii nu mai permitea amânare.

"Am acţionat aşa, din pricină că SNIF nu şi-a încasat banii pe lucrări, are facturi de plată, şi datorii la creditorii care îi cer insolvenţa", ne-a spus Valentin Apostol.

Despre afaceri şi potenţialul SNIF

După cum am relatat în ediţiile anterioare, actuala conducere a SNIF, invocând starea financiară precară, a cerut Ministerului Agriculturii şi ADS-ului ca societatea să intre în insolvenţă, însă ambele instituţii s-au opus.

Insolvenţa urmărea vânzarea SNIF "pe bucăţele" pentru acoperirea debitelor (acumulate la societăţile private concurente) şi nu numai.

Este cunoscut că SNIF este o miză extrem de atractivă pentru societăţile private de profil, pentru care lucrează, în prezent, ca subcontractant.

Se pare însă că, noul proprietar va prelua şi datoriile societăţii, care, conform raportărilor la Ministerul de Finanţe, sunt de 49,8 milioane de lei.

Dar SNIF mai are datorii extrabilanţiere de 348.947.432 lei, scoase la iveală de un audit al firmei BCEOM, în 2004, în urma controversatului program agricol Romag `98. Dacă acestea din urmă vor rămâne la naftalină, ca şi până în prezent, SNIF va putea fi achiziţionată la un preţ avantajos.

Dacă noul cumpărător va prelua societatea doar pentru terenuri (pe care le va vinde, rând pe rând ulterior) riscă să-i scape printre degete o mega-afacere.

Potenţialul agricol uriaş al ţării va fi valorificat pe viitor, iar suprafaţa agricolă irigată se va tripla până în 2012 (când vom avea 1,5 milioane de hectare irigate).

Ţara va avea nevoie de un "mecanic" în domeniul îmbunătăţirilor funciare, iar SNIF nu are, şi foarte probabil, nu va avea rival pe piaţa îmbunăţirilor funciare.

Cine va lua SNIF-ul va face, cu siguranţă, bani frumoşi din agricultură.

Şi nu numai...

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. privatizare in graba facuta de ADS fara a se cunoaste patrimoniul,fara un audit complet pentru a se recupera furturile ,apoi ADS SE DESFIINTEAZA nu inainte de a beneficia copii destepti de comicioane.PE SCURT HOTIE LA DRUMUL MARE....

    SNIF -ul nu mai este ceea ce a fost , nu mai face lucrari de calitate , oamenii buni le-au plecat , nu mai au cu ce , ei nu faceau lucrari prea bune nici cand lucrau cu fostele sisteme de irigatii , erau niste capuse care traiau de pe urma sistemelor , noi munceam , aduceam bani , iar ei luau din banii nostrii mai mult decat ne revenea noua . Mai lasati-ma cu SNIF-ul iar tovarasul Apostol sa plece de la minister , ca de cate ori a fost el acolo numai nenorociri a facut!

    1. IN PARTE AI DREPTATE,ASA SA AJUNS DATORITA FURTULUI ORGANIZAT,DE ACEIA UN AUDIT ESTE NECESAR.OAMENII BUNI NU AU AVUT SI NU AU LOC DE CEI CARE AU DEVALIZAT SOCIETATEA SI ACUM VOR SA O CUMPERE CU BANII FURATI DE LA SNIF

      Tovarasul Valentin Apostol a fost bagat in toate rahaturile cand era director la SNIF , acu dupa cate vad eu in loc sa tina cu ANIf-ul , tine tot cu SNIF-ul , de oameni nu-i intereseaza , bine ca s-au cocotat ei acolo pe scaun la minister , dupa ei , potopul ! face Apostol ce a mai facut , nimic !

      Ion esti departe de subiect. Citeste mesajul trimis de IF ca acolo se spun lucrurilor pe nume. Dnul Deacu face acuze dar fara a-si pune niste intrebari, daca ar fi dorit ca articolul sa fie echidistant. Nu acuzi daca nu esti informat corect.

    nu am nevoie decat sa citesc titlurile ca sa iti reperez articolele

    Domnule,

    Afirmati de multa vreme despre averea SNIF de cca 100 mil euro, din spusele fostilor directori si puneti semnul intrebarii asupra valorii rezultata din evaluare. 

    Domnule ,40 mil euro reprezinta valoarea snif dupa scaerea datoriilor societatii din activul net .Metoda folosita de evaluator este metoda Activului Net Corectat . Valoarea de 100 mil euro este o valoare vehiculata peste tot de fosrtul director Berghes, rezultata in urma unui controversat proces de evaluare a patrimoniului care nu a fost incheiet niciodata deoarece comisia de receptionare a rapoartelor de evaluare a carui presedinte era Berghes nu a recepionat niciadata lucrarea si nu a supus aprobarii in C.A al SNIF valoarea rezultata . De ce oare. Nu va puneti nici o intrebare Dle Deacu si acuzati pe altii. 

    Va atrag atentia ca nu ADS a gasit artificiul referitor la terenurile pe care SNIF nu le are in proprietate, ci Legea 137, privitor la privatizarea societatilor cu capital de stat . 

    Cred ca aveti nevoie de mult mai multa obiectivitate . 

    Va dau dreptate ca cel care va cumpara pachetul de actiuni daca va avea curaj sa restructureze societatea va face o afacere de succes in domenil I.F si al agriculturii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb