Dan Voiculescu solicită suspendarea lui Traian Băsescu, o cerere în acest sens fiind deja depusă la Biroul Permanent al Senatului încă de la 1 iulie, transmit televiziunile de ştiri, potrivit HotNews.
"România traversează o perioadă politică, economică şi socială extrem de dificilă. Creşterea taxelor într-o perioadă de gravă recesiune economică reprezintă, în opinia unanimă a specialiştilor, o masură disperată care, pe termen mediu şi lung, va reduce încasările la bugetul de stat şi va determina amplificarea fenomenelor din sfera evaziunii fiscale... În aceste condiţii, presiunea pe instituţiile fundamentale ale statului român - Preşedinţie, Parlament, Guvern - este extrem de acută, pentru ca de reacţia lor coordonată şi responsabilă depinde relansarea economică şi refacerea coeziunii sociale", se arată în documentul depus de Voiculescu la Biroul Permanent al Senatului şi citat de Realitatea. Voiculescu arată că şeful statului promovează măsuri anti-sociale şi ilegale.
Propunerea lui Dan Voiculescu va fi luată în discuţie la reunirea Biroului Permanent, în luna septembrie. Biroul Permanent poate cere înfiinţarea unei comisii comune de anchetă a presupuselor fapte anticonstituţionale ale preşedintelui. Comisia dă un raport ce va fi votat de senatori şi deputaţi în şedinţa comună, după ce în prealabil Curtea Constituţională dă un aviz consultativ. Dacă jumătate plus unul din totalul de parlamentari votează un eventual raport care sesizează acte neconstituţionale ale preşedintelui, acesta este susepndat de drept din funcţie. În maximum 30 de zile de la suspendare trebuie organizat un referendum pentru demiterea preşedintelui. Dacă referendumul este validat şi 50%+1 din votanţi sunt de acord cu demiterea, preşedintele este demis. Pe durata suspendării preşedintelui, funcţia este ocupată interimar de preşedintele Senatului (acum, Mircea Geoană).
Constituţia prevede că "Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale" (Art. 95, alin. 1).
Astfel, pentru ca preşedintele să fie suspendat, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.