Daniel Constantin, MADR: Fermierii afectaţi de secetă se pot împrumuta în baza unei adeverinţe APIA, pentru culturile de toamnă

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 31 august 2012

"În cadrul procesului de modificare a Politicii Agricole Comune, este posibil ca România să primească, pe zona de agricultură, peste 14 miliarde euro în 2014-2020"

Fermierii afectaţi de secetă şi scăderea producţiei vor putea apela la împrumuturi bancare pe baza unei adeverinţe de la APIA, pentru a obţine finaţare în vederea înfiinţării culturilor de toamnă, a declarat, ieri, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul unei vizite în judeţul Gorj: "2012 este primul an în care fermierii pot beneficia de acea adeverinţă de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pe baza căreia pot merge să îşi ia un credit de la bancă, încă din data de 25 iulie.

Dacă fermierii, la sfârşitul anului, aşa cum spune Regulamentul European, începând cu 1 decembrie sau 16 octombrie, vor primi o sumă care cred eu că se va apropia de 170 euro/hectar, pot, din data de 25 iunie, să obţină de la orice bancă care este în program cu APIA, 95 euro la hectar. Cred că această facilitate le permite fermierilor să aibă fondurile necesare pentru a-şi înfiinţa cultura în această toamnă".

Totodată, ministrul şi-a afirmat susţinerea pentru refacerea sistemului de irigaţii din ţara noastră:

"Sper ca, după aceste şase luni în care conduc Ministerul Agriculturii, să las un proiect care să fie finanţat începând cu 1 ianuarie 2014 şi care să vizeze refacerea sistemului de irigaţii cu fonduri europene. Există acordul de principiu al Comisiei Europene şi sper ca, până la sfârşitul anului, să scriem acest proiect şi să avem acordul definitiv să începem refacerea unei infrastructuri care se află astăzi în proprietatea statului, şi care poate deservi peste 800.000 de hectare, în special din sudul, sud-estul şi estul României".

Ca măsuri pe termen scurt pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de secetă, ministrul a enumerat accesul agricultorilor "la un tarif pentru apa pe care o folosesc la irigaţii, la un tarif al energiei mai scăzut cu 20%".

O altă măsură care va fi activată în câteva zile se referă la sprijinirea celor care s-au constituit deja în Organizaţii de Utilizatori de Apă şi care au acces, în luna septembrie, la fonduri europene pentru modernizarea staţiilor de punere sub presiune pe care le au deja în proprietate, subliniază reprezentantul MADR, adăugând:

"Aşa cum ştiţi, odată ce s-au constituit în Organizaţii de Utilizatori de Apă, fermierii au primit automat din partea statului, în proprietate, staţiile de punere sub presiune şi toată infrastructura aferentă. Însă toate aceste staţii folosesc o tehnologie destul de veche, de 40 - 50 de ani".

Soluţia transmisă de ministru fermierilor este să acceseze Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), Măsura 125, pentrua primi finanţare să modernizeze staţiile de punere sub presiune, care prezintă un consum energetic mare: "În septembrie, Măsura 125 va fi deschisă, se vor primi proiecte, alocarea financiară este de 25 de milioane de euro.

În aceste zile facem eforturi să suplimentăm această măsură cu încă 35 de milioane de euro, având în vedere că există premise, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu fermierii, să se depună în jur de 60 de proiecte. Alocarea financiară este de 1 milion de euro pe fiecare proiect, 100% nerambursabili".

Totodată, ministrul a adăugat că, pe zona de modificare a PNDR vizează alte două direcţii importante:

"Pe de o parte, modificarea măsurii care vizează împădurirea terenurilor agricole, în sensul de a crea o reţea la nivel naţional de perdele forestiere.

Chiar şi pe vreme de secetă s-au văzut cazuri în care producţia a fost chiar dublă daca acele terenuri agricole erau protejate de perdele forestiere. Aceasta este o tehnologie care se îmbunătăţeşte de la an la an şi cred că putem să o folosim, în măsura în care va exista finanţare europeană. Asta dorim să facem prin PNDR".

O a doua direcţie menţionată de ministru urmăreşte crearea de parteneriate publice-private, pentru programul de colectare - depozitare legume şi fructe: "Dăm posibilitatea, prin Măsura 123, de a crea şi de a stimula parteneriate publice private care să rezolve această problemă, această verigă pe care noi am identificat-o ca lipsind din lanţul de la producător până la raft.

În cadrul PNDR, gradul de absorbţie depăşeşte 45%. Sunt aproape patru miliarde de euro care au fost cheltuiţi deja din PNDR, mare parte dintre ei au fost rambursaţi deja de la Comisia Europeană. Deci, din acest punct de vedere, vreau să îi asigur pe beneficiari că nu există nici un fel de risc de dezangajare în anul 2012, din această perspectivă a PNDR.

Aşa cum am mai anunţat şi în urmă cu câteva luni, target-ul care a fost stabilit pentru MADR, pentru anul 2012, de a atrage 2,5 miliarde de euro rămâne valabil.

Sunt absolut optimist că vom reuşi să atragem aceşti bani europeni".

Daniel Constantin mai spune că, în cadrul procesului de modificare a Politicii Agricole Comune şi al negocierii viitorului pachet financiar pentru perioada 2014 - 2020, există premise ca ţara noastră să primească pe zona de dezvoltare rurală şi plăţi directe chiar mai mulţi bani decât a primit în alocarea financiară 2007- 2013, deşi, la nivelul Uniunii Europene, "bugetul oarecum scade": "Această constrângere bugetară nu se va reflecta şi asupra României. România, dacă în perioada 2007 - 2013, a avut la dispoziţie (să vedem cât va cheltui) 12,5 miliarde de euro, numai pe zona de agricultură, este posibil ca, în 2014 - 2020, sumele să depăşească 14 miliarde de euro".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb