De Sfântul Nicolae, despre regele-copil

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 decembrie 2017

De Sfântul Nicolae, despre regele-copil

Anul încă în curs aduce, până în ultimele sale clipe, cifre rotunde şi semnificative în biografia Regelui Mihai. În iulie s-au împlinit 90 de ani de la moartea lui Ferdinand Întregitorul, urmată imediat de urcarea pe tron a succesorului său. Nu fiul său Carol i-a urmat la domnie, ci primul său nepot, Mihai. Carol, atunci Caraiman, dar viitor al II-lea, renunţase, în decembrie 1925, la drepturile sale de succesiune regală şi plecase ca simplu cetăţean, cu nume de munte, la Paris, să îşi trăiască viaţa, tinereţea şi fanteziile. În acele clipe groaznice, responsabilii României i-au oferit coroana, cum era rânduit, micului rege, atunci de 5 ani şi jumătate. Peste alţi trei ani, Caraimanul său tată decide să se întoarcă în ţară, îşi detronează propriul fiu şi preia Coroana. Regele-copil rămâne atunci şi fără această responsabilitate, dar şi fără iubita sa mamă, regina Elena, prinţesă a Greciei, care divorţase de şturlubaticul Carol iar acum, când acesta ajunge rege, trebuie să plece din ţară. Mihai, cu un titlu de legendă, voievod de Alba Iulia, rămâne alături de Carol al II-lea, cu uriaşe responsabilităţi de stat exercitate în paralel cu şcoala şi copilăria. Când se termină şi adolescenţa, Mihai este chemat să redevină rege. În septembrie 1940, în momente care ameninţă grav chiar existenţa României, sfâşiată între aliaţii săi germani, maghiari şi bulgari şi inamicii sovietici care făcuseră pact cu cei dinainte, Mihai, pe cale să împlinească 19 ani, devine, din nou, regele României.

A doua sa domnie se suprapune pe istorica demenţă a omenirii numită al Doilea Război Mondial. Se fac şi se desfac ţări, oamenii mor cu milioanele, uneori şi pe câmpul de muncă, dacă nu în lagăre şi bombardamente, crima şi nebunia nu par să mai aibă limite. Primul regim comunist susţinut de sovietici din Estul Europei se instalează în România în martie 1945, şi de atunci lucrurile devin clare pentru oricine, mai ales pentru cei care bătuseră mâna cu Stalin. Fatidicul an 1947, consumat acum şapte decenii, a adus destule evenimente stranii sau doar dure. În primul rând, atunci a fost ucis pluralismul politic în România. Partidele politice istorice au fost desfiinţate şi politicienii de marcă au fost trimişi în temniţe. Printre ei şi Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Unirii de acum 99 de ani.

Ştirile ne-au povestit, în aceste zile, că au trecut 70 de ani de la căsătoria reginei Elisabeta cu prinţul consort, Philipp. Într-adevăr, la nunta prinţesei moştenitoare a tronului britanic de atunci, Regele Mihai şi-a întâlnit regina, prinţesa Anna de Bourbon-Parma. Noii stăpâni ai României sperau ca regele să nu mai revină în ţară, să le uşureze sarcina de a-l înlătura. Dar regele nu a fost laş niciodată, astfel că îşi trăieşte drama cu demnitate. A revenit la Bucureşti după istorica nuntă de la Londra iar comuniştii "din întreaga lume" sunt nevoiţi să-şi scoată pistoalele şi tunurile, argumentele lor supreme. La 30 decembrie 1947, Regele Mihai este obligat să semneze abdicarea şi este trimis în exil, unul dureros şi lung, mai lung decât cele două decenii cât a fost rege sau voievod.

Ar mai fi de spus despre exilul regelui şi despre epopeea revenirii în ţară, o pată neagră pe obrazul "tinerii noastre democraţii", după cum se spunea atunci. Iar Regele a răspuns cum o face un monarh excepţional, cu demnitatea şi înţelepciunea discursului din Parlamentul României, ultimul. Cam asta rămâne din amintirile noastre despre un mare Rege, acest discurs legendar, cel mai puternic rostit vreodată la noi, şi, pentru colecţionari multe memorabilia legată de Rege, de regii României, de familia regală şi de viaţa românilor din ultimul secol.

Casa Artmark a organizat, un timp, licitaţii cu memorabilia regală iar peste 10 zile ne propune încă una, impusă, probabil, de evenimente. Vânzarea se va ţine chiar la sediul Artmark şi porneşte de la dispersarea unei colecţii dedicate pompierilor de un pompier, maistrul militar Emanuel Erena. Ca imagine, se impune coperta "Life" din februarie 1940, în care Mihai şi tatăl său, încă regele Carol al II-lea apar râzând complice. Scrie Americanu': King of Rumania & Heir, adică regele României şi Moştenitorul. Atunci, se folosea Rumania, în loc de Romania, cum ni se spune în engleză din anii '60. Piesă de colecţie şi memorie la numai 80 de euro. Regele Mihai mai apăruse pe o copertă celebră în 1926, când era şi mai mic, chiar foarte mic. Serios ca întotdeauna, prinţul se adună la pieptul mamei sale, Elena, care poartă o tiară ce aminteşte de originile sale greceşti. "L'Illustration" este publicaţia iar explicaţia este mai vorbăreaţă, decât la fraţii noştri, francezii: prinţesa Elena a Greciei şi fiul său, prinţul Mihai, noul moştenitor al României. Cu litere mai mici este explicat şi momentul: După renunţarea tatălui său, prinţul Carol. Variantele sunt franceze, Helene, Michel şi "prince Charles". Lotul este şi mai ieftin, doar 70 de euro.

În ofertă mai apar o fotografie cu Mihai copil dar încă nu rege, în 1925, costă 40 de euro, o alta în care Mihai este deja prinţ moştenitor şi se luptă cu un steag, şi costă 35 de euro, şi o imagine cu Mihai, voievod de Alba Iulia, şi regele, tatăl său, în uniforme ale organizaţiei "străjerilor", în 1938, oferită cu 35 de euro, o fotografie din 1941, când primea bastonul de mareşal al armatei române, de 50 de euro, o imagine din 1942 cu colonelul Olteanu "dându-i un foc" regelui, un tânăr ieşit la o ţigară, la 50 de euro. Mai este şi o fotografie, din 1949, în care o vedem pe regina Ana cu prinţesa, probabil deja regina, Margareta, atunci extrem de nou-născută, apreciată la 30 de euro, şi chiar sculptura realizată în exilul tuturor de către Constantin Antonovici, care o reprezintă pe regina Ana şi este apreciată la 5-7 sute de euro.

Legendara regină Maria a României, bunica lui Mihai, l-a iubit enorm pe nepotul său. La licitaţia de care vorbim este oferită o fotografie în care apare regina Maria şi Jozef Pi³sudski, mareşalul polonez care, dacă data vizitei, 1922, este corectă, era şeful statului său. Este un instantaneu, cei doi stau de vorbă pe domeniul de la Peleş iar regina Maria este îmbrăcată în strai popular. Doar 60 de euro. O altă imagine de promenadă pe domeniu, din 1888, costă 400 de euro. Acolo apar regele Carol l şi viitorul rege Edward al VII-lea. Iar din 1922, o hartă cu România Mare împărţită în judeţe, costă, pentru început, 50 de euro.

Acum, regele va reveni definitiv acasă şi îşi va dormi somnul de veci alături de regii României şi de regina sa. În acest an se împlinesc 90 de ani de la urcarea sa pe tron şi 70 de la plecarea în exil. Nu mă pot opri, însă, să gândesc că Regele a plecat la ceruri în ajun de Sfântul Nicolae şi că, acum 90 de ani, în această zi, fapt nereţinut de istorie şi de ştiri, Mihai era un rege-copil care îl aştepta pe Sfântul copiilor, ierarhul din Mira Lichieii, cel care nu ne părăseşte niciodată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ultimul discurs al Regelui Mihai trebuie imprimat in sufletul romanului. Aici e TOTUL!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb