DIN CAUZA CANICULEI Contractele bilaterale de furnizare a energiei electrice ar putea fi suspendate

Andrada Roman
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 iulie 2007

Contractele bilaterale de furnizare a energiei electrice ar putea fi suspendate

Seceta şi temperaturile caniculare din ultima perioadă au determinat Ministerul Economiei să se pregătească pentru o posibilă situaţie de criză în privinţa sistemului de producţie a energiei electrice.

Ministrul Varujan Vosganian a declarat sâmbătă, la Cluj, că până în prezent nu se pune problema reducerii producţiei de energie electrică şi nici a angajării de capacităţi suplimentare.

Totuşi, Vosganian a recunoscut că s-au făcut anumite pregătiri: "Suntem pregătiţi ca, în situaţia în care seceta se va prelungi, să introducem în producţie capacităţi noi care să nu fie bazate pe apă sau pe cărbune, ci pe gaz metan. Deja pot să vă spun că Romgaz are acoperite înmagazinările pentru perioada de iarnă în proporţie de peste 80% fiind pregătit să preia aprovizionarea producţiei suplimentare de energie eletrică bazată pe gaz metan".

Potrivit ministrului, prima măsură, în cazul în care vor apărea probleme privind asigurarea necesarului de energie pentru populaţie, va fi suspendarea temporară a contractelor bilaterale.

"În clipa de faţă situaţia hidrologică arată că în luna aceasta nu vom avea probleme cu Hidroelectrica şi Porţile de Fier", sus­ţine Varujan Vosganian. În acelaşi timp, ministrul a declarat că a luat decizia ca în situaţie de criză să nu permită furnizarea de energie electrică prin contractele bilaterale existente pe piaţă. Există procedura ca, dacă anumite contracte nu pot fi sistate decât cu consecinţe juridice şi financiare costisitoare, să fie invocată forţa majoră.

Forţa majoră poate fi declanşată de autoritatea de profil care anunţă secetă hidrologică, apoi Camera de Comerţ şi Industrie a României defineşte conceptul de forţă majoră. În baza acestuia, ministerul, împreună cu Hidrolectrica, decide să suspende, pe perioada secetei hidrologice, contractele bilaterale, altele decât au fost încheiate cu 1 ianuarie.

În prezent, însă, nu este declanşată procedura privind seceta hidrologică şi forţa majoră, a afirmat Varujan Vosganian. În situaţia în care ele se vor declanşa, ministrul susţine că are pregătită procedura pentru a suspenda temporar contractele bilaterale. Astfel încât să nu exportăm curent electric şi să nu existe nici un pericol pentru aprovizionarea populaţiei. "Aceste contracte au fost puse deja la dispoziţia preşedintelui şi a premierului, fiind informaţii cu un anumit nivel de clasificare. În situaţia unei forţe majore toate vor fi suspendate", a adăugat Varujan Vosganian.

Şi secretarul de stat de profil Viorel Palaşcă a dat asigurări că nu sunt probleme la complexele energetice din ţară. "Situaţia nu este gravă la cele trei complexuri energetice, ele nu se vor opri. Faptul că apa Jiului are o temperatură mai ridicată face doar ca să avem un consum specific mai mare, respectiv un cost de producţie ceva mai mare. Aceasta nu se va reflecta în creşterea preţului energiei, ci va însemna doar că aceste complexe, în această perioadă, vor face un profit ceva mai mic. În sensul că, procesul tehnologic de răcire a apei înseamnă un cost mai mare", a afirmat Palaşcă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb