Din Rusia ne vine ger, nu gaz

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 ianuarie 2015

Din Rusia ne vine ger, nu gaz

Agitaţie pe piaţa gazelor pentru acoperirea vârfului de iarnă

Gerul s-ar putea să ne vină de hac înaintea ruşilor, despre care tot auzim că ne micşorează nejustificat livrările pe fondul conflictului cu Ucraina.

Temperaturile scăzute din perioada 7-8 ianuarie ar fi dat palpitaţii serioase autorităţilor noastre, întrucât furnizorii de gaze au subestimat consumul din industrie şi nu ar fi contractat suficiente cantităţi din import, susţin surse apropiate situaţiei. "Până la urmă, gazele au ajuns la consumatorii industriali, dar la o presiune mică", mai spun sursele citate, care ne-au precizat că, în general, furnizorii fac echilibrarea cu importuri curente din Rusia, nu cu gaze din depozite, aşa cum ar fi normal.

Dar, când temperaturile sunt extrem de scăzute, problema nu este disponibilitatea gazelor şi cât gaz există înmagazinat, ci presiunea din reţea, care se asigură cu importuri suplimentare, punctuale, pe care ţara noastră trebuie să le aibă la dispoziţie pentru vârfurile de consum, ne-au explicat specialiştii din piaţă. Aceştia susţin că, în eventualitatea în care ruşii nu ne livrează gazele de care avem nevoie, putem face echilibrarea sistemului cu importuri pe relaţia Szeged-Arad.

În cazul particular de săptămâna trecută, se pare că problema a fost subestimarea consumului, nu disponibilitatea gazelor ruseşti, iar Ministrul Energiei, Andrei Gerea, ar fi preocupat, în această perioadă, să se asigure că al doilea val de frig preconizat pentru luna februarie nu ne va prinde iar pe picior greşit.

Sursele noastre susţin că furnizorii ar da vina unii pe alţii de situaţia creată, iar ministrul Gerea ar fi solicitat prognoze realiste de consum şi asigurarea cantităţilor pentru toţi consumatorii.

"Zilele geroase de săptămâna trecută nu au afectat siguranţa sistemului, ci doar au dat emoţii autorităţilor, iar acoperirea vârfurilor de consum poate fi asigurată uşor cu o prognoză realistă", spun voci din piaţă, care susţin că în perioada 7-8 ianuarie importurile asigurate au fost de 3 milioane mc de gaze ruseşti pe zi, faţă de un necesar de 5 milioane mc pe zi pentru echilibrarea sistemului.

În această perioadă, cu industria funcţională, consumul zilnic naţional variază între 61 şi 64 milioane mc de gaze pe zi faţă de 74-75 milioane mc de gaze din urmă cu 2-3 ani, conform datelor noastre.

Discuţiile de săptămâna trecută ar fi scos la iveală şi o "moştenire" lăsată de fostul Departament de Energie, care ar fi trebui să facă noi reguli de asigurare a siguranţei sistemului energetic pe timp de iarnă până la finele anului trecut. Sursele noastre susţin că aceste reguli reprezintă o obligaţie europeană de care nu ne-am fi achitat până la finele anului trecut, motiv pentru care ne-au transmis un aviz motivant premergător infringementului.

Tot surse din piaţă apropiate situaţiei ne-au declarat că Departamentul pentru Energie nu ar fi transmis, în acest an, Comisiei Europene, datele de consum de pe piaţa gazelor pe ultimii doi ani pentru realizarea testelor de stres, din care a rezultat că suntem mult mai vulnerabili decât în realitate la sistarea livrărilor de gaze din Rusia.

De astă vară, tot auzim de la autorităţi că nu vom avea de suferit în această iarnă în eventualitatea în care conflictul ruso-ucrainean se agravează şi exportul de gaz rusesc către Europa este sistat.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, declara, în septembrie: "Strategia noastră se bazează pe gazele înmagazinate, gradul de umplere a lacurilor de acumulare şi stocurile de păcură. Vom începe iarna cu circa 2,5 miliarde mc de gaze înmagazinate, cu stocuri importante de păcură şi un grad mare de umplere a lacurilor. Dacă va fi nevoie, CET-urile care produc agent termic şi energie pe bază de gaze vor fi trecute pe păcură. De asemenea, consumul naţional de gaze a scăzut în ultimii ani, iar necesarul de import s-a diminuat semnificativ. Aşa că vom depăşi iarna fără probleme".

Ministrul Nicolescu a subliniat, în toamnă, că stocurile obligatorii de gaze sunt de 1,7 miliarde mc pentru acest an, fiind stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

Necesarul anual de import al gazelor din Rusia este de circa 1,5 miliarde mc, în funcţie de cât de blândă este perioada de iarnă şi în funcţie de cererea industriei. Producţia internă de gaze este de aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, fiind controlată de Petrom şi Romgaz.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. P1*V1/T1=P2*V2/T2,asta este formula cu care se poate prevedea presiunea din retea,la diverse temperaturi ambientale,si la consumuri diferite.

    Ce-o sa mai suferim noi ca ne scad rusii ratia.. sa fim seriosi. Astea-s intoxicari. Parerea mea.

    O sa trecem si peste iarna, o sa vedeti, chiar cu mai putine gaze, si tot n-o sa pupam inelul lui putin. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb