Dizolvarea partidelor

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 24 noiembrie 2009

Cătălin Avramescu

S-a vorbit mult înaintea campaniei despre dizolvarea Parlamentului. Şiret, domnul Parlament a amânat acest deznodământ, evitând să ia în discuţie două numiri succesive de Prim-ministru, chiar dacă, astfel făcând, a lăsat România fără un Guvern cu puteri depline. Ce contează? Salariul să fie deplin!

Doar că între timp s-a petrecut ceva. Până să înceapă dizolvarea Parlamentului, a început dizolvarea partidelor. Iar acesta este un proces la care pun umărul aproape toate forţele politice din această ţară.

Primul semn este chiar prezenţa la alegeri. Candidaţii de partid au obţinut, împreună, mai puţine voturi decât cele exprimate pentru referendum. Observaţi că nu am spus "candidaţii partidelor". Tehnic vorbind, candidaţi precum George Becali sunt susţinuţi de un partid politic. Doar că nimeni nu a văzut aceste "partide". Kelemen Hunor a fost candidatul unei mişcări naţionaliste mai curând decât al unui partid politic propriu-zis, şi oricum a obţinut un scor mai mic decât cel indicat de scorurile precedente ale UDMR. Dacă adunăm scorurile candidaţilor care au intrat în cursă poziţionaţi clar, ca mesaj, drept candidaţi ai unui partid politic, constatăm că aceştia au fost mai puţin interesanţi pentru români decât întrebările de la referendum.

Al doilea semn este scorul de la referendum. Aproape toate partidele, cu excepţia majoră a PD-L, fie au ignorat, fie au contestat agresiv referendumul. Au recomandat fie boicotarea consultării electoratului, fie răspunsul negativ la una sau la ambele întrebări.

Tactica aceasta a eşuat. Cifrele parţiale arată că o majoritate formidabilă (88%) doreşte reducerea numărului de parlamentari de la 471 la maxim 300. Nu e de mirare. Româ-nii au văzut că cei mai mulţi nu fac absolut nimic. Recomand tuturor celor care nu sunt convinşi (încă) să meargă la adresele de Internet ale Camerelor. Acolo să îi caute pe rapsozii politicii de televizor şi pe marii analişti-avocaţi. Ceea ce veţi vedea vă va stupefia. Nu au adresat nicio întrebare Primului-ministru în ultimul an, deşi la televizor critică mereu. Nu au făcut nicio declaraţie politică în plen, deşi gura nu le tace după ora 10 noaptea. Nu au iniţiat nicio lege serioasă. Statisticile Institutului pentru Politici Publice au dezvăluit deja chiulul sistematic al unora dintre cei mai vocali apărători ai "democraţiei parlamentare".

Tot o majoritate zdrobitoare (77%, cifre parţiale) vrea eliminarea uneia dintre Camere. Electoratul nu a mai fost păcălit de partide. El a văzut că avem două Camere alese în acelaşi timp, cu acelaşi sistem de vot, în circumscripţii electorale care se suprapun, cu aceeaşi compoziţie şi cu aceleaşi atribuţii. Eu unul sunt mirat că o asemenea escrocherie a putut fi acceptată de elitele politice atâta vreme. Îi înţeleg (deşi nu le împărtăşesc opţiunea) pe aceia care cred în bicameralism în România. Dar noi oricum nu avem un bica-meralism normal.

Alt semn al decăderii partidelor e creşterea influenţei consultanţilor. Mai precis, apariţia "consultantului de pradă".

Aceasta este o specie nouă în jungla politicii româneşti. Îi cunosc personal pe unii dintre aceştia. Altora, le ştiu producţiile. Sunt, de regulă, tineri. Au ceva studii. Unii nici nu sunt cetăţeni români.

Ceea ce le lipseşte total e viziunea politică. Pe undeva, e un avantaj. Sunt complet dezinhibaţi. Ideologia, pentru ei, are un rol zero. Politicile publice sunt doar un pretext. Înţelegerea statului, inutilă.

Ei au o abordare exclusiv antropologică. Singurul lucru care îi interesează e să îl impresioneze pe candidat, mai degrabă decât electoratul. În fond, candidatul e clientul lor, el vine cu banii.

Rezultatul concret al unei asemenea dominaţii a "consilierilor de imagine" e o politică detaşată complet de agenda cetăţeanului şi de realităţile sociale. Candidatul e ameţit cu sondaje şi cu "prafuri uşoare" de la "focus-group"-uri, după care i se administrează cocaina pură a propagandei negative.

De aici tonul extrem de virulent al campaniei. Nici Satana n-a încasat, de la amvon, atâtea acuzaţii pe câte au fost lansate către unii dintre contra-candidaţi.

Ironia situaţiei este că clienţii nici nu au idee cu cât cinism sunt traşi pe sfoară. Dacă stai de vorbă cu unii dintre aceşti consultanţi, vezi că ei ştiu prea bine ce fac. Adesea ei îi dis-preţuiesc pe cei pentru care lucrează. Îţi povestesc, amuzaţi, cât de limitaţi sunt clienţii lor. Îţi arată documente fabricate cu "copy-paste" şi SMS-uri stupide. Lucrează uneori simultan pentru doi sau mai mulţi "şmecheri" care sunt în aparenţă inamici politici, transportând mizerii politice dintr-o parte în alta.

Acestea sunt semnele destructurării sistemului de partide şi chiar a actualelor partide. Sunt roase din interior de un cancer pentru care nu mai au anticorpi. Sunt la mâna unui grup minuscul de moguli şi de "experţi media". Au îndepărtat de la sine aproape orice intelectuali, au tăiat legăturile cu liderii de opinie care nu primesc bani "pe proiecte". Timpul lor e numărat.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. amice, ne cam iei la poola sau mi se pare?

    Daca as fi avut posibilitatea sa postez inainte de a aparea articolul itzi puteam descrie exact tema ce urnai s'o tratezi... Dar trebuie sa recunosc ca, pe alocuri, m'ai surprins... nu cu tema ci cu INCOERENTZA CRASA. Tocmai acu cand ai obtzinut o mare victorie sa scrii asa de "pe picior" ....e jenant. Trebuia sa fi pregatit mai din timp speechul de victorie. So, hai sa extrag cateva idei ca una mare, clara n'ai... aceleasi variatiuni pe aceeasi tema+ o ura de pampalau retardat si arogantza mucului de tzigara in fatza prafului de pe strada...

    1. A deduce din rezultatul covarsitor al unui referndum sau din prezenta la vot ca partidele s'au zdruncinat e de'a dreptul hilar. CARE AR FI ARGUMENTUL, ca le'ai lipit, dar n'ai zis si de ce? Pai tocmai, rezultatul a aratat cat de tari sunt partidele, cand un prostanac si un mitocan au scos cele mai mari scoruri, mult peste altzii care chiar erau mai tari in argumente dar fara partid, iar singurul independent, e drept, si el cam mitocan, a luat bataie de s'a rupt. Ca sa nu mai spun ca cei doi "campioni" au avut exact scorul partidelor lor (plus un procent doua de la autobuze)...te'ai luat de Kelemen si de Becalli si "ai uitat" de PDL si PSD ...ca de obicei...UITZI... ca si cum treci pe langa doi elefantzi si doi soricei si'tzi sar in ochi soriceii... 

    2. Rezultatul la referendum. ORICAT te'ai bucura matale acuma, eu pun pariu ca istoria il va consemna ca o mizerie si mai pun pariu ca NU VOM AVEA UNICAMERALISM...poate mai putzini parlamentari da si o reforma necesara in delimitarea atributziilor... si asta pentru ca exact partidele pe care le vezi dumneata cazand, vor vrea asa... inclusiv pdlistii care miorlaie azi la Basescu...De ce va fi o mizerie? Simplu. Pt ca e un rezultat viciat. Dumneata STII foarte bine ca daca acest referendum era pus separat de prezidentiale nu aduna mai mult de 25% "de romani" cum va alintatzi voi basescienii. Si asa cat a scos peste 50, e discutabil daca n'a iesit din autobuze... iar 77% si 88% erau absolut previzibile cata vreme singurul argument care a avut mediatizare a fost ca "reducem cheltuiala cu cei care dorm si iau banii"... Parca ii faceai pe totzi interlocutorii dumitale prostani si nulitati pe la televizor ca nu citisera ca tine constitutia Coastei de Fildesh si a Mauritaniei... si acu vii sa'mi propovaduiesti suveranitatea poporului... POPORUL ARE DREPTATE, NU? Da, numai ca ...care popor? Ia zi, nea Ghitza de la rindea caruia i s'au varat in fatza 3 buletine FARA SA FIE INTREBAT DACA VREA si FARA SA I SE SPUNA CA NU ESTE OBLIGAT SA VOTEZE LA TOATE TREI, o fi citit constitutziile din Scandinavia? Ca el e poporul si el are dreptate.... Asta iarasi OMITZI! Adica prostanii si nulitatile al de Marga si Ciuvica sa nu se pronuntze, dar poporul da, poporul nu e nulitate, el citeste saptamanal editorialul din Bursa 

    3. Si eu sunt mirat ca unele elite intelectuale suporta escrocheria numita Basescu...adica omul care a tot cerut mandate FARA SA FACA NIMIC...si i le'a dat poporul pe credit. 

    4. Ce'o fi avand prezenta consultantilor cu destructurarea partidelor, n'am inteles... Ca NU SPUI. Ca si la punctul 1 le legi, fara sa dai argumente... dar nah, la popor nu trebe prea multa logica, el ca si buldogul, tre sa auda numele raului ca sa inceapa sa latre. Lui ii spui Moguli si gata s'a rezolvat... Ca n'au ideologie consultantzii? Pai nu le trebe, ei se ocupa cu altceva. Ca n'au nici partidele ideologie, asta o fi grav... dar cred ca aici ar fi prea mare tupeul sa uitzi PDL'ul... Apropos, rad si cu fundu de faza cu seminarul despre liberalism pe care'l chititzi acuma cu institutul de studii populare... fix acu, intre cele doua tururi v'a palit grija de liberalism...dar voi nu suntetzi escroci, voi va ganditzi la tzara si la romani... 

    5. Cum tz'am mai spus, psihologia te tradeaza: vorbesti de contra-candidati si nu de candidati fara sa pui termenul de raportare... al contracandidatzilor... Si cum, evident, te gandeai la totzi ceilaltzi in afara de Basescu, cand vorbeai de mizerii aruncate....asta spune multe despre dumneata.... Nah "contra" candidatul Basescu n'a zis nimic de rau, acolo o mica aluzie despre tragedia unui om, dar aia e mizilic... 

    6. Ce'mi place la tine este ca nu te lasi imbatat de victorie... La arogantza dumitale eu as fi savurat umpic. Dar vad ca dumneata nu te opresti... TRECI DEJA LA URMATOAREA ETAPA... Primul pas este parlamentul, al doilea e partidele politice. Pe cand un nou referendum cu desfiintarea partidelor? Pacat ca'n doua saptamani nu se poate face, c'ar fi prins lejer 50% in turul 2... da nu'i bai, poate ia Basescu al doilea mandat si rezolvam la urmatorul scrutin. Chiar, si asa is pe mana unor moguli partidele astea, n'au ideologie hai sa le reunim sub o mana de fier sa nu toace banii pe consultantzi smecheri, i le dam toate lu Basescu sa faca el ce vor romanii cu ele...

    Cataline, sincer, sa'tzi dea Domnu tot ce'tzi doresti... da sa nu'mi dea si mie. Sa'tzi dea numai tzie!!! 

    1. Atunci cand un cadru universitar, l-am numit aici pe Catalin Avramescu, ii spune in direct a o televiziune ca "sunteti un zero" rectorului de la Cluj, Andrei Marga, acest individ nu mai merita atentia ta.

      De ce domnule ? nu are voie sa-si exprime parerile ? ; daca acestea il discrediteaza sau nu o vor decide cei care-l asculta, nu doar dta singur. 

    Incapacitatea de a vota un Cabinet. Soluţia Iohannis agitată pe genunchi este semnul clar al disoluţiei partidelor.

    Alte semne: nesupunerea CSM, a corpului de judecători, asfigmia Avocatului Poporului, lălîiul CNA, de-nişă-iubitoarea TVR, hîrţogarul impotent CNSAS, şi lista ar putea continua. Ce uneşte aceste instituţii? Desemnarea pe criterii politice a conducerilor lor. Disoluţia partidelor atrage disoluţia autorităţii statului. De ce atît de fragil statul? E pentru că asta nu au înţeles partidele atunci cînd şi-au arogat fraudulos dreptul de a numi capii atîtor instituţii. Au legat toate lanţurile de o tiribombă, azi hurducăindă. 

    1. e jale neicusorule. CSM'u si'a lut'o'n cap din cauza slabirii partidelor, are si multa treaba CSM'ul cu partidele,... exact ai punctat> CNSASUL si CNA'ul au slabit vigilentza, nu mai produc personaje de aruncat cu pietre in ele ...aproape ca s'a epuizat rezerva de vinovatzi> Iliescu, Hrebenciuc, pt intelectuali si respectiv, Vantu, Patriciu si Voiculescu pt guvizi ...suntem in pragul anarhiei. Trebuie o mana forte sprijinita de popor. Ce zici, Basescu ar fi bun?

      P.S. Noroc cu SRI si SIE ca ne mai scoatem cu cate o inregistrare ca sa avem cu ce hrani guvizii din balta 

    Bun articolul; da, " consultantii de prada " au aparut si pot sa existe la fel ca si celelalte institutii enumerate de antevorbitori, datorita slabiciunii reprezentantilor din varful partidelor; daca ne referim la candidatii din alegeri, ia vedeti in jurul cui roiesc mai tare taunii. Eu i-as numi mai degraba consultanti mercenari, care vorba autorului; isi permit sa rad de cei in solda carora sunt, pentru ca mercenari si rechini fiind, isi dau seama cat de limitati sunt acestia.

    Pentru aceasta ar merita ca romanii sa se mobilizeze exemplar si sa mai dea o palma celor care sustin ca le vor binele, dar blocheaza orice incercare de reforma si mai ales de atingere a lor. 

    PSD şi PNL, două partide ce azi au hotărît să treacă istoriceşte şi pragmaticeşte, de aceeaşi parte a pulanului. PNL ia hidrocarburile lichide şi gazoase, PSD, cărbunele şi minerii.

    1. si daca se alia cu PDL nu mai lua hidrocarburile, nu? Lua doar o decizie inteleapta pt tzara...

      PSD nu vrea (nu ia) numai minerii; ia si metroristii - si acestia sunt "din subteran si "lucreaza" subteran ; vezi incercarea de greva, blocaj , la nivel de capitala, care l-a avut in spate pe Geoana si ai lui.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb