Drona militară românească prinde contur: acord între Carfil Braşov şi Periscope Aviation

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 27 mai

Drona militară românească prinde contur: acord între Carfil Braşov şi Periscope Aviation

English Version

Proiectul realizării primei drone militare româneşti începe să prindă contur, după ce vinerea trecută, în ultima zi a Black Sea Defense & Aerospace Exhibition (BSDA) 2024, a fost semnat un acord de cooperare în acest sens între compania Carfil Braşov, care este subordonată Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, şi compania americană Periscope Aviation.

Cu acest prilej, Ştefan Raduy Oprea, ministrul Economiei, a spus: "Am semnat un protocol pentru a face împreună o dronă, o dronă care are aplicabilitate atât în domeniul civil, cât şi în domeniul militar. De aceea au mai fost semnate două protocoale, unul care cuprinde mai multe asociaţii, a celor care cred în această capacitate a României de a avea o dronă românească şi împreună cu ei ne propunem să îmbunătăţim cadrul legislativ, pentru ca astfel de proiecte să poată fi realizate foarte repede. Al doilea protocol i-a reunit pe cei care doresc să utilizeze drona românească pentru agricultură. Veţi vedea acolo institute de cercetare din domeniul agriculturii, veţi vedea universităţi din domeniul agriculturii, sigur şi Institutul Politehnic din Bucureşti pentru că împreună dorim să dezvoltăm partea de cercetare din România astfel încât să putem trece de la partea de idee, la prototip, la produs".

Ministrul Economiei a precizat că în ţara noastră activează mai multe companii care produc drone, dar pentru a avea un produs cu adevărat competitiv la nivel internaţional este nevoie de acordul încheiat la finalul săptămânii trecute.

Ştefan Radu Oprea, a arătat: "În afara proiectului dronei româneşti, există şi intenţia noastră de a deveni furnizori în lanţurile de producţie globale ale producătorilor de marcă cum este Periscope. Nu este singura companie, însă ne dorim să ne cunoască mai bine, să vadă capacităţile de producţie pe care le avem în România, să dezvoltăm produse, să fim parte din lanţurile lor de aprovizionare".

La rândul său, Nick McCarter, CEO al Periscope Avation, a subliniat că există intenţia de a realiza o dronă românească, fabricată în România pentru clienţi locali. Mircea Tanţău, directorul general al Carfil, a adăugat că societatea are facilităţi de fabricaţie, dar nu a avut până în prezent o companie care să industrializeze aceste drone.

Mircea Tanţău a spus: "Noi vrem să producem drone şi să fim incluşi în lanţul de furnizori de echipamente şi de drone europene şi mondiale. Carfil are, datorită suportului ministerului, capacităţi moderne de fabricaţie, avem investiţii de peste 15 milioane de euro, avem utilaje ultramoderne şi suntem pregătiţi să lansăm în fabricaţie în serie tipurile de drone pe care le vom stabili în baza unei foi de parcurs. Acest acord de cooperare este pregătirea unui acord de asociere între România, prin Carfil, Ministerul Economiei, şi Periscope Avation. Noi va trebuie să definim participarea fiecăruia".

Societatea Carfil SA, cu o istorie de peste 100 de ani în producţia de armament şi muniţie pentru artilerie, se numără printre cele mai importante companii din industria de apărare a României.

Periscope Aviation reprezintă divizia de drone a Chartis Federal, fiind cea mai recentă investiţie a companiei americane, renumită pentru inovaţia sa în sistemele UAV tactice de înaltă performanţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb