DUMITRU ROTAR, ROMGAZ:  "Datoria Elcen Bucureşti către Romgaz se ridică la 333 milioane de lei"

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 mai 2016

"Datoria Elcen Bucureşti către Romgaz se ridică la 333 milioane de lei"

"Am efectuat demersuri pentru instituirea unui sechestru asupra bunurilor pentru valorificarea ordonanţei de plată de 211 milioane lei"

Datoria Elcen Bucureşti către Romgaz este de 333 milioane de lei, la 31 martie, suma fiind datorată pentru gazele livrate în perioada aprilie 2015-aprilie 2016, a declarat, ieri, Dumitru Rotar, director general adjunct al companiei Romgaz, în cadrul unei conferinţe telefonice cu investitorii.

Domnia sa a precizat: "Avem o decizie în primă instanţă prin care s-a stabilit o ordonanţă de plată pentru suma de 211 milioane lei şi am efectuat demersuri pentru instituirea unui sechestru asupra bunurilor pentru a fi convinşi că putem valorifica această sumă".

Acesta a subliniat: "Vorbim în principal de active. Nu ştiu cât de consistente sunt conturile bancare, în momentul de faţă". Domnia sa a adăugat că Elcen Bucureşti încearcă, pentru a treia oară, să atragă un credit pentru plata furnizorilor.

"Am constituit o ajustare de depreciere suplimentară a creanţelor faţă de Electrocentrale Bucureşti în valoare de 88 milioane lei, soldul acestui client fiind ajustat în întregime considerând încasările din luna aprilie", a mai spus domnul Rotar.

"Investiţii de 106 milioane lei pentru Romgaz, în primul trimestru din 2016"

Valoarea investiţiilor Romgaz, efectuate în primul trimestru, a fost de 106 milioane lei, din care investiţiile în explorare au avut o pondere de 32%, cele de retehnologizare a instalaţiilor, de 42% şi susţinerea capacităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale, de 10%, potrivit unui raport al companiei.

"Nivelul investiţiilor a fost influenţat de prelungirea termenelor atribuirii unor contracte pentru forajul sondelor de explorare şi prelungirea duratelor necesare obţinerii terenurilor şi avizelor", a precizat Dumitru Rotar.

Romgaz a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 489,3 milioane lei, diminuat cu 13,1% faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, de 563 milioane lei, iar cifra de afaceri s-a diminuat cu 0,1%, ajungând la 1,363 miliarde lei, în timp ce veniturile au crescut cu 1,3%, la 1,316 miliarde lei şi cheltuielile cu 13,8%, la 706,3 milioane lei, conform documentului citat.

Potrivit reprezentanţilor societăţii, comparativ cu perioada similară a anului precedent, performanţele societăţii au fost afectate în principal de diminuarea cererii de consum a gazelor naturale pe piaţa din România cu 4,36%, cu reflectare în scăderea livrărilor Romgaz cu 2,5%.

"Producţia de gaze naturale înregistrată în primul trimestru al anului 2016, influenţată în mod direct de scăderea cererii pe piaţa de gaze, a fost de 1,374 miliarde metri cubi, cu 3% mai mică faţă de cea programată şi respectiv cu 4,3% sub cea înregistrată în perioada similară a anului precedent", au susţinut oficialii Romgaz.

Domnul Rotar a mai menţionat: "Veniturile din gazul vândut către terţi, în perioada menţionată, s-au diminuat cu 4,9% pe fondul consumului scăzut de gaze, însă veniturile din servicii au crescut cu aproximativ 5%, iar cele din electricitate au avansat cu 133%. Energia electrică emisă a crescut cu 94%, iar cota de piaţă s-a dublat ajungând la aproximativ 2%".

Prin introducerea în exploatare a descoperirilor Frasin-Gura Humorului şi Caragele producţia de condensat înregistrată a fost cu 7,1% mai mare în perioada analizată comparativ cu perioada similară a anului 2015, informează raportul societăţii.

Potrivit acestuia, în primul trimestru, energia electrică produsă de CET Iernut a crescut cu 93,8%, ca urmare a funcţionării cu preponderenţă cu un grup de 200 MW putere.

Domnul Rotar a declarat că, în perioada următoare, este vizată optimizarea valorificării gazului metan, a activităţii de magazinare şi furnizare a energiei electrice, consolidarea portofoliului de rezerve şi resurse, precum şi menţinerea performanţelor companiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai schimba placa rotar ca pierde lumea banii cu sng ul lui peste prajit. Exprimari comunistoide de rahat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb