Datoria Elcen Bucureşti către Romgaz este de 333 milioane de lei, la 31 martie, suma fiind datorată pentru gazele livrate în perioada aprilie 2015-aprilie 2016, a declarat, ieri, Dumitru Rotar, director general adjunct al companiei Romgaz, în cadrul unei conferinţe telefonice cu investitorii.
Domnia sa a precizat: "Avem o decizie în primă instanţă prin care s-a stabilit o ordonanţă de plată pentru suma de 211 milioane lei şi am efectuat demersuri pentru instituirea unui sechestru asupra bunurilor pentru a fi convinşi că putem valorifica această sumă".
Acesta a subliniat: "Vorbim în principal de active. Nu ştiu cât de consistente sunt conturile bancare, în momentul de faţă". Domnia sa a adăugat că Elcen Bucureşti încearcă, pentru a treia oară, să atragă un credit pentru plata furnizorilor.
"Am constituit o ajustare de depreciere suplimentară a creanţelor faţă de Electrocentrale Bucureşti în valoare de 88 milioane lei, soldul acestui client fiind ajustat în întregime considerând încasările din luna aprilie", a mai spus domnul Rotar.
• "Investiţii de 106 milioane lei pentru Romgaz, în primul trimestru din 2016"
Valoarea investiţiilor Romgaz, efectuate în primul trimestru, a fost de 106 milioane lei, din care investiţiile în explorare au avut o pondere de 32%, cele de retehnologizare a instalaţiilor, de 42% şi susţinerea capacităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale, de 10%, potrivit unui raport al companiei.
"Nivelul investiţiilor a fost influenţat de prelungirea termenelor atribuirii unor contracte pentru forajul sondelor de explorare şi prelungirea duratelor necesare obţinerii terenurilor şi avizelor", a precizat Dumitru Rotar.
Romgaz a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 489,3 milioane lei, diminuat cu 13,1% faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, de 563 milioane lei, iar cifra de afaceri s-a diminuat cu 0,1%, ajungând la 1,363 miliarde lei, în timp ce veniturile au crescut cu 1,3%, la 1,316 miliarde lei şi cheltuielile cu 13,8%, la 706,3 milioane lei, conform documentului citat.
Potrivit reprezentanţilor societăţii, comparativ cu perioada similară a anului precedent, performanţele societăţii au fost afectate în principal de diminuarea cererii de consum a gazelor naturale pe piaţa din România cu 4,36%, cu reflectare în scăderea livrărilor Romgaz cu 2,5%.
"Producţia de gaze naturale înregistrată în primul trimestru al anului 2016, influenţată în mod direct de scăderea cererii pe piaţa de gaze, a fost de 1,374 miliarde metri cubi, cu 3% mai mică faţă de cea programată şi respectiv cu 4,3% sub cea înregistrată în perioada similară a anului precedent", au susţinut oficialii Romgaz.
Domnul Rotar a mai menţionat: "Veniturile din gazul vândut către terţi, în perioada menţionată, s-au diminuat cu 4,9% pe fondul consumului scăzut de gaze, însă veniturile din servicii au crescut cu aproximativ 5%, iar cele din electricitate au avansat cu 133%. Energia electrică emisă a crescut cu 94%, iar cota de piaţă s-a dublat ajungând la aproximativ 2%".
Prin introducerea în exploatare a descoperirilor Frasin-Gura Humorului şi Caragele producţia de condensat înregistrată a fost cu 7,1% mai mare în perioada analizată comparativ cu perioada similară a anului 2015, informează raportul societăţii.
Potrivit acestuia, în primul trimestru, energia electrică produsă de CET Iernut a crescut cu 93,8%, ca urmare a funcţionării cu preponderenţă cu un grup de 200 MW putere.
Domnul Rotar a declarat că, în perioada următoare, este vizată optimizarea valorificării gazului metan, a activităţii de magazinare şi furnizare a energiei electrice, consolidarea portofoliului de rezerve şi resurse, precum şi menţinerea performanţelor companiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2016, 08:13)
Mai schimba placa rotar ca pierde lumea banii cu sng ul lui peste prajit. Exprimari comunistoide de rahat.