DUPĂ SCANDALUL PRIVIND MODIFICAREA REFERINŢEI PENTRU CALCULUL REDEVENŢEI LA GAZE, Gigi Dragomir, din nou la şefia ANRM

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 18 ianuarie 2018

Gigi Dragomir, din nou la şefia ANRM

Producătorii resping acuzaţiile despre plata necorespunzătoare a redevenţelor, deşi nu îi vizau

Senatorul liberal Daniel Zamfir a acuzat că fostul premier Mihai Tudose l-a demis pe preşedintele ANRM Gigi Dragomir, din cauză că a emis un ordin privind actualizarea metodei de calcul al redevenţei pentru gazele naturale, în conformitate cu preţul pieţei

Actualizare 15: 43 Gigi Dragomir a fost numit, din nou, în funcţia de preşedinte al ANRM, potrivit unei decizii a premierului Mihai Fifor, publicată în Monitorul Oficial.

--------

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) a respins, ieri, printr-un comunicat, acuzaţiile "grave şi nejustificate" aduse împotriva producătorilor români de gaze naturale, "acuzaţii care se referă la presupusa plată necorespunzătoare a redevenţelor pentru gazele naturale", despre care spune că sunt întâlnite "din ce în ce mai des în spaţiul public".

"Membrii asociaţiei consideră că aceste afirmaţii nu au nicio substanţă reală, iar apariţia lor în spaţiul public poate fi explicată doar prin utilizarea unor informaţii insuficiente cu privire la procesul de calculare a re­devenţelor", a transmis ROPEPCA.

Cel mai probabil, Asociaţia face referire la scandalul stârnit în jurul ordinului 525 din 22 decembrie, emis de ANRM, care privea schimbarea metodei de calcul al redevenţei pentru gazele naturale, astfel încât preţul de referinţă al gazelor naturale (adică preţul minim admis la tranzacţiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenţei) urma să fie adus la nivelul la care se vând gazele pe piaţă.

Ordinul nu a mai apărut niciodată în Monitorul Oficial.

În schimb, senatorul liberal Daniel Zamfir a acuzat că fostul premier Mihai Tudose l-a demis, în decembrie, pe preşedintele ANRM Gigi Dragomir, din cauza acestui ordin, arătând că, în prezent, preţul de referinţă pentru calculul redevenţei la gaze este de 45,71 lei/MWh, fiind neactualizat din 2008, în condiţiile în care, în piaţă producătorii vând gazul cu 89 de lei/MWh.

Aşadar, acuzaţiile la care pare să facă referire ROPEPCA sunt adresate în special Guvernului, şi nu producătorilor de gaze. Aceştia, cel mai probabil, au plătit redevenţele corespunzător, mai ales că preţul de referinţă nu a fost actualizat de zece ani, în ciuda faptului că acest lucru a fost impus de Curtea de Conturi încă din 2010.

ROPEPCA transmite: "«Instrucţiunile tehnice privind preluarea şi valorificarea cantităţilor de petrol reprezentând redevenţa», aşa cum sunt ele evidenţiate în Ordinul ANRM nr. 98/1998, afirmă faptul că valoarea producţiei este determinată luând în considerare preţurile utilizate de titularii de acorduri de concesiune petrolieră în exploatarea cantităţilor proprii de petrol, preţuri care nu pot fi mai mici decât preţurile de referinţă stabilite şi comunicate trimestrial de ANRM. Cu alte cuvinte, preţul de referinţă pentru gazele naturale produse domestic publicat trimestrial de ANRM nu este altceva decât o limită minimă, sub care preţul folosit pentru calcularea redevenţelor nu poate coborî".

Unele surse din piaţă au comentat recent pentru ziarul "BURSA": "Este adevărat că preţul de referinţă este preţul minim admis la tranzacţiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenţei, iar producătorii plătesc redevenţă la preţul la care vând, în cazul în care acesta este mai mare. Totuşi, ei au şi contracte bilaterale, în care sunt interesaţi să folosească preţul de referinţă, în prezent neactualizat din 2008, pentru a-şi diminura redevenţele de plată".

Harald Kraft, Preşedintele ROPEPCA, a declarat: "Subliniem faptul că industria petrolieră românească a urmat în mod strict instrucţiunile primite de la ANRM şi şi-a îndeplinit obligaţia de a plăti redevenţe, prin aplicarea în formula de calcul a redevenţelor maximul dintre preţul de referinţă stabilit de ANRM - în calitatea sa de reprezentant al Statului Român în acordurile de concesiune - şi preţul de vân­zare, conform legis­laţiei aplicabile".

Totodată, asociaţia companiilor producătoare de petrol din România "îşi exprimă profunda dezamăgire privind maniera prin care un sector important şi funcţional al economiei româneşti este discreditat în mod public, prin afirmaţii false şi lipsite de substanţă".

"Precizările ROPEPCA sunt nejustificate, pentru că nimeni nu a acuzat producătorii de nimic", consideră analişti din piaţă, care adaugă: "Ei plătesc atât cât li se cere. Criticile au fost la adresa ANRM, care a tărăgănat ani de zile actualizarea preţului de referinţă, şi a Guvernului, care a blocat ordinul ANRM, din decembrie 2017".

Guvernul nu a răspuns public, până acum, acestor acuzaţii.

Sursele apropiate situaţiei, au relatat, recent, pentru ziarul "BURSA" că, înainte de a fi emis, Ordinul respectiv a fost prezentat de ANRM la Secretariatul General al Guvernului, unde s-a lovit de opoziţia Andreei Lambru, secretar general adjunct al Guvernului: "Ulterior, ANRM a informat Corpul de Control al Prim-ministrului, pentru a obţine acordul lui Mihai Tudose. Reprezentanţii ANRM au primit OK-ul, astfel că Ordinul a fost emis şi transmis la Guvern şi spre publicare la Monitorul Oficial. Nu numai că Ordinul nu a fost publicat, dar, pe 27 decembrie, Mihai Tudose l-a sunat personal pe Gigi Dragomir şi i-a cerut retragerea Ordinului. De asemenea, premierul a sunat direct la ANRM, ca să se asigure că acest lucru se va întâmpla. După retragerea Ordinului, Mihai Tudose a decis, pe 29 decembrie, demiterea lui Dragomir, prin ordin al prim-ministrului".

ROPEPCA reuneşte 17 dintre cei mai importanţi deţinători de acorduri de concesiune petrolieră onshore încheiate cu statul român. Membrii asociaţiei deţin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de explorare, dezvoltare şi producţie onshore din România, reprezentând pentru anul 2016 investiţii cumulate de 650 milioane de euro, o cifră de afaceri de aproape 2.9 miliarde de euro, contribuţii către bugetul de stat de 300 milioane de euro, responsabile pentru crearea şi menţinerea a 14.800 locuri de muncă.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Auditorii de la Curtea de conturi care au facut control la ANRM nu au citit Instructiunile de aplicare pentru pretul de referinta care la art.II se arata ce a prezentat ROPECA. In fapt in perioada 2011-2015 la pretul de referinta de 495 lei/1000mc titularii au achitat redeventa la pretul de livrare intre, 496 lei, pana la- 724 lei. Auditorii de la Curtea deconturi

    au prezentat numai totaluri fara niciun calcul macar trebuia sa tina seama sumele achitate pentru aceeasi perioada.

    .Prin ordinul retras se stabilea o redeventa in echivalent Mwh nejustificata deoarece titularii livreaza cantitati de gaz natural iar redeventa se stabileste prin procent la productie si pret de referinta al acestuia conform legii. Dl zamfir nu stie legislatie si prezinta eronat datele preluate de la Curtea de conturi pentru capital politic. 

    1. cum poti sa spui asa ceva!! domnul zamfir este cel mai bun specialist in economie finante- banci pe care il are parlamentul Romaniei

      Securitatea, protectoarea capitalului străin pentru un rapt național sănătos, trebuie s-o ia de la capăt.

      Slugoiul securist Tudose nu mai e, Gigi redevență dublă s-a întors, iar propaganda securistă e degeaba, 

    Argument pentru INTRUS

    DIN RAPORTUL CURTII„În aceste condiţii, au existat situaţii în care, titularii de acorduri petroliere au achitat şi în perioada 2014-2015 redevenţa petrolieră în baza preţului de referinţă al gazelor naturale stabilit la valoarea minimă de 495 lei/1.000 mc”, precizează raportul. 

    „Astfel, în mod ineficient pentru interesul statului român, în condiţiile în care, în perioada 2011 - 2014, preţul gazelor din import s-a situat între 379,29 dolari/1.000 mc (1.270,32 lei /1.000 mc) şi 442,21 dolari/1.000 mc (1.533,67 lei/1000 mc), titularii de acorduri petroliere pentru determinarea redevenţei au utilizat un preţ situat în aceeaşi perioadă între 495,7 lei/1000 mc şi 733,5 lei/1.000 mc, respectiv la preţuri de peste 3 ori mai mici decât cele de import”, se menţionează în raport. 

    ATENTIE. Auditorii curtii doresc sa se plateasca redeventa la nivelul pretului gazului import!! Asa controlori mai rar!

    Opozitia l-a pus la loc pe Dragomir cel care prin ordin a stablit plata redeventei pentru gaze natural in achivalent Mwh in mod illegal si abuziv asa cum a aratat INTRUSUL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb