DUPĂ SCURGEREA ÎN PRESĂ A DRAFTULUI RAPORTULUI PARLAMENTARILOR, Anchetă asupra Comisiei de Anchetă privind activitatea ANRE

(A.A.)
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 februarie 2018

Anchetă asupra Comisiei de Anchetă privind activitatea ANRE

Iulian Iancu a semnalat "existenţa unor scurgeri de informaţii cu caracter confidenţial în mediul public, prin încălcarea dispoziţiilor legale"

Iulian Iancu, Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, a solicitat, ieri, Biroului permanent al Camerei Deputaţilor să ia măsurile care se impun, după ce draftul raportului comisiei, care conţinea date confidenţiale, a apărut în presă.

Secretarul Camerei Deputaţilor Georgian Pop a declarat, potrivit Agerpres: "Am avut pe ordinea de zi a Biroului permanent un memorandum intern al domnului deputat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă privind activitatea ANRE. Este o comisie specială, cea cu ANRE, iar în regulamentul lor de funcţionare au stabilit cu toţii, de comun acord, că până în momentul în care raportul are forma finală şi este dat şi publicităţii, având un caracter confidenţial, să nu fie făcut public. Draftul de raport - nu e forma finală - pe care preşedintele, domnul Iancu, l-a distribuit membrilor comisiei a apărut în presă integral şi acum vrea să ştie cine a încălcat regulamentul pe care tot ei împreună l-au decis. Ce poate să facă Biroul permanent pe actualul regulament?

Să trimită către Comisia juridică şi Comisia juridică face o verificare, o cercetare şi ea o să prezinte Biroului permanent concluziile. Am trimis memorandumul către Comisia juridică şi probabil că membrii comisiei vor fi întrebaţi dacă au dat ei sau nu (n.r. informaţiile către presă)".

În memorandumul adresat conducerii Camerei, Iulian Iancu cere să se dispună luarea unor măsuri, semnalând "existenţa unor scurgeri de informaţii cu caracter confidenţial în mediul public, prin încălcarea dispoziţiilor legale, şi posibilitatea ca şi alte date şi informaţii care au fost primite la comisie, date cu caracter confidenţial, nedestinate publicităţii, să ajungă la terţe persoane".

În luna octombrie, deputatul PSD, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a susţinut că liberalizarea pieţei gazelor de la 1 aprilie a generat creşterea preţului, în mai puţin de şase luni.

Iulian Iancu a precizat, atunci: "Noi nu avem piaţă de gaze în ţara noastră, ci un duopol, în care sunt doi jucători, unul spune un preţ, celălalt se aliniază şi toată lumea trebuie să se conformeze. Dacă am fi avut piaţă de gaze, s-ar fi reglat pârghiile de la sine. În România, avem un sistem cost plus, producătorul spune ce preţ vrea el, furnizorul trebuie să îl accepte şi consumatorul să îl plătească. Din moment ce nu am aceste pârghii, nu am condiţii de piaţă, acesta a fost motivul pentru care comisia noastră a atenţionat că riscul (n.r. efectelor liberalizării pieţei de gaze) este foarte mare şi se va duce în creştere de preţ. Nu ai platformele, nu ai tranzacţiile în condiţii nediscriminatorii, transparente, cu participarea mai multor jucători, ca să poţi să spui că vei diminua riscul de creştere. Efectele le trăim acum".

Iulian Iancu a mai spus, atunci, că liberalizarea pieţei de gaze s-a forţat de la 1 aprilie, deputaţii atenţionând la acea vreme cu privire la riscurile acestui proces, iar efectele se văd deja: cost plus direct în efortul consumatorului final.

Forma raportului Comisiei parlamentare de anchetă a ANRE, prezentată în presă: "Liberalizarea preţului la gaze naturale, în aprilie 2017, cu 4 ani mai repede decât calendarul negociat iniţial cu Uniunea Europeană, a favorizat în mod direct Gazprom"

Liberalizarea preţului la gaze naturale, în aprilie 2017, cu 4 ani mai repede decât calendarul negociat iniţial cu Uniunea Europeană, a favorizat în mod direct Gazprom la fel cum au favorizat Gazprom şi ţintele de creştere a preţului impuse prin Hotărâre de Guvern în mod arbitrar, fără nicio legătură cu evoluţia preţurilor din piaţa de petrol şi gaze naturale, se arată în forma raportului prezentată în presă.

"În perioada 2005-2017 s-au înregistrat decizii administrative atât la nivelul legislaţiei primare, secundare şi guvernamentale care au contribuit în mod direct la creşterea preţului la consumatorul final, distorsionarea pieţei, discriminarea consumatorului român, afectarea concurenţei şi diminuarea încasărilor la Bugetul de Stat", se evidenţiază în Raportul Comisiei parlamentare de anchetă, citat de investenergy.ro, care prezintă exemplele din document: modificarea Legii petrolului, Hotărâri de Guvern, Ordine ale preşedinţilor ANRM şi ANRE, cele mai grave fiind modificarea formulei de calcul preţului la redevenţa datorată statului român pentru gazele naturale şi respectiv transferul obligaţiei de plată a redevenţei pentru distribuitorii de gaze naturale de la operatori la consumatorul final, precum şi introducerea unei noi taxe începând cu data de 1 februarie 2013, intitulată "taxă de monopol" aplicată operatorilor de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale, dar plătită tot de consumator.

Totodată, în raportul prezentat, se cere o analiză a cauzelor pentru care Transelectrica, Transgaz, Romgaz, OMV Petrom sunt anchetate de diverse organe ale statului român sau la nivelul Uniunii Europene pentru suspiciuni începând de la organizarea şi/sau realizarea unor lucrări de achiziţii şi până la modalităţi de tranzacţionare în piaţă. Comisia de anchetă a activităţii ANRE, conform raportului prezentat de investenergy.ro, consideră necesară o extindere a verificărilor Curţii de Conturi a României asupra redevenţei petroliere calculate şi raportate la ANRM începând cu anul 2011, în vederea identificării cazurilor de redevenţă stabilită prin luarea în calcul a unui preţ de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, stabilit în alte condiţii decât cele conform legislaţiei în vigoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb