DUPĂ ZECE ANI DE NEGOCIERI, China şi Rusia au ajuns la un acord istoric pentru livrarea de gaze

ELENA DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 mai 2014

China şi Rusia au ajuns la un acord istoric pentru livrarea de gaze

Producătorul rus de gaze naturale Gazprom a semnat, ieri, cu grupul chinez de petrol şi gaze CNPC (China National Petroleum Corporation) un acord pentru livrarea de gaze către China în următorii 30 de ani, după zece ani în care cele două ţări nu au reuşit să ajungă la un consens, informează Ria Novosti.

În ciuda speculaţiilor făcute de publicaţia Bloomberg potrivit căreia negocierile nu au ajuns la un final, Gazprom a anunţat oficial, ieri, că un memorandum de înţelegere între cele două companii de stat a fost semnat de ministrul rus pentru energie Alexander Novak şi directorul Administraţiei Naţionale pentru Energie din China, Wu Xinxiong, iar valoarea livrărilor este evaluată de presa internaţională la peste 400 miliarde dolari. Potrivit Ria Novosti, acordul pe termen lung prevede ca Gazprom să înceapă să livreze Chinei, anual, din 2018, câte 38 miliarde metri cubi de gaz, pentru o perioadă de 30 de ani.

Directorul General al Gazprom, Alexei Miller, a refuzat să facă public preţul gazelor pe care compania le va livra către China, invocând un "secret corporativ". Preţul estimat de presa internaţională ajunge în jurul sumei de 350 dolari pe mia de metri cubi.

Rusia va investi în acest acord de livrare aproximativ 55 miliarde dolari, în timp ce contribuţia Chinei se ridică la circa 22 miliarde dolari, a informat ieri preşedintele rus Vladimir Putin, citat de Ria Novosti. Miller a explicat ulterior că cele 55 miliarde dolari investite de Rusia vor fi folosite pentru dezvoltarea câmpurilor petrolifere şi pentru construcţia unei conducte, în partea estică a ţării.

În luna martie, Gazprom şi CNPC au semnat un memorandum de înţelegere cu privire la livrările de gaze planificate către China pe ruta estică prin conducta Power of Siberia, iar vizita preşedintelui Vladimir Putin în China a reprezentat etapa finală în procesul de negociere.

Directorul general al companiei a menţionat, de asemenea, că Gazprom ar putea primi plăţi în avans pentru livrarea către China, ce va începe tocmai în 2018.

Tranzacţia încheiată ieri va ajuta Gazprom să-şi reducă dependenţa de exporturile spre Europa, care obţine aproximativ o treime din necesarul său de gaze naturale din Rusia prin conductele ce tranzitează Ucraina.

În contextul crizei din Ucraina, Gazprom caută să-şi reducă dependenţa de Europa intrând pe noi pieţe. Datorită acordului semnat cu China, Gazprom va reuşi să dezvolte zăcământul gigantic din estul Siberiei, aflat prea departe de actuale pieţe din Europa.

Anul trecut, exporturile de gaze naturale ruseşti spre Europa au atins nivelul record de 162,7 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă că Gazprom a acoperit 30% din necesarul de gaze naturale al Europei şi Turciei, comparativ cu 26% în 2012.

Gazprom, companie controlată de statul rus, se bazează pe piaţa UE pentru 80% din exporturile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb