Electrica a dat ANRE în judecată pentru că i-a diminuat profitabilitatea

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 ianuarie 2015

Electrica a dat ANRE în judecată pentru că i-a diminuat profitabilitatea

Grupul Electrica a anunţat, ieri, că a dat în judecată ANRE (reglementatorul pieţei de energie) ca să anuleze ordinul prin care i-a diminuat rata reglementată a rentabilităţii aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, arată un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Acţiuni în instanţă similare au fost iniţiate şi de filialele Electrica de distribuţie (Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord).

Rata reglementată a rentabilităţii pentru distribuitorii de electricitate din ţara noastră a scăzut de la 8,52% la 7,7% începând cu 1 ianuarie 2015, în urma deciziei luate de ANRE la finele anului trecut.

Această diminuare operată de ANRE presupune un profit mai mic pentru operatori (implicit dividende mai mici pentru acţionari), respectiv o diminuare a sumelor investite şi care sunt recuperate prin tariful de distribuţie perceput de companii, potrivit unor surse din piaţă.

Până acum, doar Electrica a contestat acest ordin, dar unii spun că nu este exclus ca şi ceilalţi operatori (CEZ, E.ON şi Enel) să iniţieze acţiuni similare în instanţă.

La finele anului trecut, Fondul Proprietatea, care deţine pachete minoritare de acţiuni la operatorii de distribuţie prezenţi pe piaţa noastră, a anunţat că decizia ANRE conduce la o reducere de circa 12% a profitabilităţii operatorilor.

"Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului Proprietatea, precum şi Newtyn Management, ING Pensii şi Evermore Global Advisors, sunt îngrijoraţi de schimbările aprobate de către ANRE la metodologia pentru stabilirea Ratei Reglementate a Rentabilităţii (RRR), precum şi de reducerea propusă recent de către ANRE a RRR", arată un comunicat al fondului.

Fondul a afirmat că schimbările constante ale cadrului de reglementare fac mediul de afaceri instabil şi imprevizibil, împiedicând astfel companiile să îşi asume programe de investiţii, în contextul în care rata de rentabilitate a capitalului necesar devine nesigură. Mai mult, aceste modificări legislative, fiscale şi comerciale neaşteptate vor alunga investitorii, care nu vor mai fi interesaţi de furnizarea de capital în cadrul unui mediu de reglementare atât de imprevizibil, acuză Fondul Proprietatea, care consideră că modificările ar putea pune în pericol şi succesul oricăror listări sau privatizări ale companiilor de stat din România pe Bursa de Valori Bucureşti.

În nota de fundamentare care a stat la baza diminuării profitabilităţii distribuitorilor de electricitate, ANRE arată că, pentru evitarea recunoaşterii în cadrul structurii tarifelor reglementate de distribuţie a unor costuri de capital excesive, începând cu cel de-al doilea an al perioadei de reglementare, are dreptul să revizuiască valoarea RRR în funcţie de evoluţia parametrilor luaţi în considerare la determinarea acesteia.

Specialiştii ANRE susţin că au constatat o scădere semnificativă a valorii ratei rentabilităţii investiţiilor fără risc (Rf), în cursul anului 2014, ca urmare a reducerii ratelor dobânzilor din cadrul prospectelor de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discount şi a obligaţiunilor de stat de tip benchmark.

În aceste condiţii, a fost determinată noua valoare a RRR, aplicată de la 1 ianuarie 2015.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ma fac sa rad sau ca sa vezi la ce nivel te ia la misto. Cum decizia este una "foarte" macro inseamna ca Ponta il da in judecata pe Ponta.

    NUMAI IN RO GASIM DENSITATEA DE NAIVI ASA DE MARE. NUMAI NOI LISTAM LA BURSA SOCIETATI DE STAT CU RENTABILITATE REGLEMENTATA SI MAI SI FACEM FILOZOFII PE JOCUL SPECULANTILOR DE ACTIUNI

    NUMAI NOI NU PRICEPEM CA DACA CRESTEM TARIFUL DE TRANSPORT CRESTE FACTURA LA CONSUMATOR SI IN FINAL SCADE PUTEREA LUI DE CUMPARARE ADICA MOTORUL ECONOMIC AL CONSUMULUI INTERN  

    1. De-abia atunci am fi naivi, d-le Popescu, atunci cand am crede ca aici e vorba de naivitate...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb