"Electrica Transilvania Sud" debranşează combinatul chimic de la Făgăraş

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 iunie 2006

Electrica Transilvania Sud a trimis un ordin de debranşare de la reţea, începând cu 27 iunie, a societăţii Nitroservice, singurul furnizor de utilităţi pentru celelalte societăţi de pe platforma chimică de la Făgăraş şi anume Nitroexplosives, Nitrofertilizer, Nitrocontrol şi Uzina de Produse Speciale. Electrica îşi motivează decizia prin datoriile acumulate care, la ora actuală, se ridică la suma de 3,5 miliarde de lei vechi, reprezentând facturi neplătite din luna februarie 2006.

Nitrofertilizer este singura societate care produce azotat de amoniu poros. În prezent, în tancul de amoniac există 800 de tone care, după momentul întreruperii energiei electrice, în maximum o oră şi jumătate va fi eliminat în atmosferă. În acest fel se va forma un nor de amoniac, care se va deplasa în funcţie de curenţii din aer şi va genera o adevărată catastrofă în zonă.

Prefectul Braşovului, Aurelian Danu, a declarat ieri, citat de Rompres, că pe 2 iunie a trimis o adresă către Electrica Transilvania Sud care conţine concluziile unui studiu privind consecinţele întreruperii curentului electric la combinatul de la Făgăraş, realizat în mai de reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Agenţiei de Mediu, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Prefecturii Braşov.

"Această măsură ar constitui un pericol grav pentru mediu şi pentru populaţia din zonă. În consecinţă, vă rugăm să aprobaţi livrarea în continuare a energiei electrice la societatea Nitroservice la un necesar de 0,6-0,8 MW pe oră pentru asigurarea securităţii rezervorului de stocare amoniac sub formă lichidă cu un volum total de 22.000 metri cubi, respectiv 15.000 de tone de amoniac lichid, şi iluminarea generală şi de perimetru şi a staţiei de epurare a apei", se arată în adresa trimisă de Prefectura Braşov către Electrica Transilvania Sud.

La rândul său, liderul de sindicat de pe platforma de la Făgăraş, Lucian Cupu, a declarat că golirea tancului de amoniac, aşa cum a recomandat Electrica Transilvania Sud, este practic imposibilă. "Pentru golirea tancului de amoniac avem nevoie de gaz metan, care este întrerupt de anul trecut, de cis-terne, de aer industrial. Pentru toate acestea trebuie bani, ori noi nu am dat salariile angajaţilor de câteva luni. Cine ne dă fonduri pentru golirea tancului de amoniac? Costurile cu plata energiei electrice până la finalizarea privatizării combinatului, termen prevăzut pentru 21 iunie, ar fi infinit mai mici decât pentru golirea tancului de amoniac", a spus liderul de sindicat.

Nimeni din conducerea societăţii Nitroservice nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere în această problemă.

"În lipsa energiei electrice, toate sistemele de siguranţă ale depozitelor celor cinci societăţi de pe platformă ar deveni inutilizabile şi s-ar crea un haos total", a adăugat liderul de sindicat.

Situaţia grea de la combinatul Făgăraş a fost prezentată ieri, în Parlament, prin intermediul unei interpelări a deputatului PSD de Braşov, Titus Corlăţean.

De precizat că pe platforma chimică Nitramonia se află şi rezerva de nitroglicerină a României, precum şi gaze toxice care necesită condiţii de exploatare şi conservare cu totul speciale. Nitramonia Făgăraş mai are în prezent circa 1.200 de salariaţi care, în principal, păzesc instalaţiile de pe platforma combinatului. Combinatul este în proces de privatizare cu o firmă din Ungaria, iar termenul final prevăzut de AVAS este 21 iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb