Emisiile ne scumpesc energia electrică din 2013Energia electrică se va scumpi considerabil din cauza faptului că Uniunea Europeană va obliga statele membre să achiziţioneze certificatele de emisii de dioxid de carbon (CO 2) din 2013, a declarat, ieri, Gabriel Băleanu, expert în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), într-un seminar dedicat energiilor regenerabile. Domnia sa a subliniat: "Aceste certificate vor trebui achiziţionate de către producători din 2013 şi preţul va fi între 40 şi 100 de euro pe tonă. Efectul la consumator va fi o scumpire de circa 15 - 20 de euro/MWh. Mulţi dintre producătorii care se bazează pe combustibil fosil, respectiv cărbune, vor avea mari probleme legate de costuri pe care va trebuie să le acopere, iar influenţa se va vedea în preţ".
Potrivit datelor MEF, România va trebui să ajungă la un nivel de 20% ca pondere a energiei regenerabile în total consum până în 2020, comparativ cu 17,6% în prezent. Din cota actuală, doar o parte reprezintă energie regenerabilă pură, fiind contabilizată de exemplu şi cantitatea de lemn utilizată de persoanele din mediul rural pentru încălzirea locuinţelor.
Potrivit Rompres, Comisia Europeană a aprobat, în octombrie 2007, pentru România, o cotă de 75,9 milioane tone de emisii de dioxid de carbon pentru intervalul 2008 - 2012, mai puţin cu 20,7% faţă de solicitarea autorităţilor centrale de la Bucureşti. Hotărârile Comisiei Europene se bazează pe analiza planurilor naţionale de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon (CO2) propuse pentru 2007 şi pentru perioada 2008 - 2012, în cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră a Uniunii Europene (EU ETS).