Numărul total al conexiunilor de tip broadband a ajuns, la jumătatea anului 2006, la 731.000, dintre care 83,3% sunt deţinute de clienţii rezidenţiali, 16,3% de sectorul de afaceri, iar 0,5% aparţin sectoarelor administraţie/educaţie, informează studiul "Barometrul Broadband" realizat de IDC, la cererea companiei "Cisco România", furnizor de tehnologie în domeniul echipamentelor de reţea pentru Internet.
Pentru anul 2006, conducerea "Cisco" apreciază o creştere a pieţei autohtone de broadband de 150% faţă de anul precedent.
Referindu-se la adoptarea soluţiilor de comunicaţii broadband în ţara noastră, Bogdan Constantinescu, director general al "Cisco România şi Republica Moldova", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "Accesul la Internetul rapid şi cu un cost eficient reprezintă fundamentul infrastructurii necesare pentru dezvoltarea societăţii informaţionale în România. Soluţiile broadband au un rol esenţial în infrastructura de comunicaţii şi reprezintă cea mai puternică strategie în obţinerea unei dezvoltări economice durabile şi a unei productivităţi sporite".
În prezent, majoritatea conexiunilor broadband din România permit navigare web, grafică, activităţi interactive, download-uri sau jocuri, însă piaţa de broadband va fi impulsionată în viitor de servicii cu valoare adăugată, dependente de preţ şi de existenţa unei lărgimi de bandă considerabil mai mare decât în prezent, apreciază domnul Constantinescu. Numărul conexiunilor cu o viteză mai mică de 128Kbps este în continuă scădere, acestea fiind înlocuite de conexiuni de tip best-effort de 512Kbps, tendinţă susţinută şi de eforturile operatorilor, care cresc lărgimea de bandă în timp ce menţin acelaşi nivel de preţ.
Principalii furnizori de broadband în România sunt RDS, UPC şi "Romtelecom". Furnizorii mici, de tip reţele de cartier, reprezintă cumulat un procent important al pieţei de broadband. În viitor, este posibil să asistăm la o consolidare a pieţei şi, probabil, la o scădere a numărului de conexiuni LAN, datorită competiţiei şi reglementărilor UE.