Europa are nevoie de 1.000 de miliarde de euro în următorul deceniu pentru reforma sistemului energetic, astfel încât să reducă poluarea şi să asigure livrările, potrivit unui proiect al strategiei Uniunii Europene până în 2020, transmite Reuters, potrivit Mediafax. "Provocarea energetică este una dintre cele mai importante teste pe care le are de depăşit Europa. Va fi nevoie de mulţi ani pentru a pune sistemul energetic pe o cale mai sigură şi mai sustenabilă", se arată în proiectul "Energia 2020", care ar putea fi prezentat cel mai devreme în noiembrie de comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger.
Strategia vizează modalităţi prin care Europa poate să atingă ambele scopuri de a reduce emisiile poluante şi de a preveni crizele energetice, de felul celei rezultate din întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti către Ucraina în ianuarie 2009. Pentru îndeplinirea acestor obiective este necesară modernizarea clădirilor şi reţelelor de distribuţie, o politică dură de negociere a importurilor de energie şi noi atribuţii pentru a accelera dezvoltarea de proiecte importante de infrastructură.
"Investiţiile necesare până în 2020, pentru atingerea ţintelor privind energia şi schimbările climatice, sunt estimate la 1.000 de miliarde de euro. Preţurile la energie vor fi afectate de creşterea necesarului de investiţii", se arată în documentul obţinut de Reuters. Producţia de energie este estimată să crească până în 2030 cu 23%, la 4.073 de TWh, se arată în proiectul executivului european.