• Maro¹ ©efèoviè, CE: "UE are aşteptări mari de la România, în exercitarea mandatului său la preşedinţia Consiliului UE"
• Rischard Tusker, ExxonMobil: "Nu am luat încă decizia finală să trecem la exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră"
Ţara noastră a fost prima ţară europeană care a început să exporte gaze, în urmă cu 60 de ani, iar Uniunea Energiei ar trebui să profite, în mod clar, de experienţa şi de istoria României în acest domeniu, a afirmat, ieri, Maro¹ ©efèoviè, vice-preşedinte pentru Uniunea Energetică în cadrul Comisiei Europene, în cadrul unei conferinţe de profil.
Domnia sa a declarat: "Poate că nu toată lumea îşi aminteşte că România a fost prima ţară europeană care a exportat gaz. Voi aţi făcut această tradiţie şi aţi arătat ce înseamnă interconectivitatea şi aţi realizat-o, încă de acum 60 de ani, de când aţi început cu aceste proiecte, până să ajungă să devină un deziderat al Uniunii Energiei de astăzi".
Conform comisarului european, ţara noastră poate juca un rol substanţial şi datorită zăcămintelor care vor fi extrase din Marea Neagră: "Există o perspectivă nouă şi promiţătoare a extracţiei de gaze din Marea Neagră şi mă bucur că lucrăm împreună pentru a ne asigura că proiectul BRUA şi alte conducte de interconectare vor fi realizate, oferind, astfel, noi posibilităţi pentru consolidarea pieţei interne a energiei, mai ales în această parte a Europei care a depins foarte mult de gazul rusesc pentru o lungă perioadă de timp". Reprezentantul Comisiei Europene a subliniat faptul că, acum, responsabilitatea ţării noastre depăşeşte cadrul naţional şi regional.
Domnia sa a mai precizat că Uniunea Europeană are aşteptări mari de la ţara noastră, în exercitarea mandatului său la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, mandat care va fi preluat "într-un moment critic", menţionând că apreciază modul responsabil în care ţara noastră abordează acest context.
• Anton Anton: "Consider că este absolut necesar ca toate ţările implicate în BRUA să lucreze în paralel la construcţia conductei"
Miza ţării noastre, din punct de vedere energetic, este reprezentată de diversificarea rutelor şi a surselor de aprovizionare, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în contextul discuţiilor care au în centru mandatul României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a afirmat, ieri, Anton Anton, ministrul Energiei.
Domnia sa a precizat că îşi doreşte ca, în cadrul acestui mandat, Europa să facă paşi importanţi cu privire la securitatea aprovizionării cu energie, subliniind că ţara noastră îşi respectă angajamentele în privinţa realizării gazoductului BRUA.
Anton Anton a declarat: "Consider că este absolut necesar ca toate ţările implicate în acest proiect să lucreze în paralel la construcţia conductei, şi nu secvenţial. Pentru asta cred că avem nevoie de ajutorul Comisiei Europene, pe care mă bazez".
Ministrul de resort nu consideră că BRUA se află în impas, la nivelul României, spunând că ţara noastră este singurul stat puternic implicat în proiect.
Domnul Anton a amintit şi de zăcămintele de gaze naturale din Marea Neagră, despre care a spus că, fără îndoială, când acestea vor fi exploatate, vor constitui o sursă importantă de gaze naturale, prin care vom putea să asigurăm o siguranţă regională şi să fie privită drept un factor de stabilitate.
În ceea ce priveşte eficienţa energetică, Anton Anton a afirmat că aceasta este una dintre temele foarte importante, menţionând că şi-ar dori o cooperare regională, în care să fie realizat un schimb de bune pratici în acest domeniu.
• Viorel Ştefan: "Resursele de gaz din Marea Neagră vor juca un rol important la nivel regional, ca o contribuţie la realizarea principiului diversificării"
Vice-premierul Viorel Ştefan a afirmat, ieri, că ţara noastră sprijină Uniunea Energetică şi rămâne angajată, pe deplin, în cadrul acesteia şi a realizării obiectivelor sale.
"Depunem eforturi constante, ca furnizor de securitate energetică în regiune şi în Europa şi avem potenţialul de a întări acest rol prin politicile şi programele noastre", a declarat domnia sa.
În privinţa resurselor de gaz din Marea Neagră, domnul Ştefan a spus că speră ca decizia pozitivă în privinţa exploatării acestora să nu întârzie, precizând: "În ceea ce priveşte resursele din Marea Neagră, sperăm că vom avea un anunţ pozitiv, în acest an, privind decizia de exploatare şi suntem încrezători că acestea vor juca un rol important la nivel regional, ca o contribuţie la realizarea principiului diversificării. Despre BRUA, ne reafirmăm angajamentul de a realiza acest proiect, întrucât asigurarea sustenabilităţii sale reprezintă o prioritate, dar este necesar un dialog foarte deschis între toate părţile implicate. Ne dorim promovarea proiectului pe o rută cât mai apropiată de traseul iniţial".
Ţara noastră are toate elementele constitutive ale unui hub gazier, iar cheia succesului este reprezentată de dialog, atât la nivel intern, cât şi la nivel regional, european, a mai spus domnia sa.
• Dan Nica: "Mixul energetic al României este un lucru extrem de puţin cunoscut la nivel european"
Ţara noastră înregistrează pierderi anuale de energie în valoare de aproximativ patru miliarde de euro, dublu faţă de media europeană şi cu 50% mai mari decât în 1990, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de specialitate, europarlamentarul Dan Nica.
Domnia sa a declarat că mixul energetic al României este un lucru extrem de puţin cunoscut la nivelul Uniunii Europene, al Parlamentului European şi chiar al Comisiei Europene.
Conform europarlamentarului, este necesară o abordare înţeleaptă, susţinută de experienţa şi expertiza Comisiei Europene, în ceea ce priveşte producătorii de cărbune de la noi din ţară, care întâmpină dificultăţi.
• Iulian Iancu: "Vorbim despre o diversificare a surselor energetice ca obiectiv strategic european, dar mărim dependenţa de una singură"
Componenta geo-politică şi geo-strategică regională, extrem de importantă în contextul discuţiei despre securitate energetică şi interconectivitate la nivel regional, nu este luată în calcul în dezbaterile pe această temă, deşi este extrem de vulnerabilă, este de părere Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.
Domnia sa a declarat: "Observăm că vorbim despre o diversificare a surselor ca obiectiv strategic european, dar mărim dependenţa de una singură. Deşi opt state membre se adresează Comisiei Europene în privinţa Nord Stream 2 şi a faptului că am putea să ne creştem dependenţa de Rusia de la 55 de miliarde de metri cubi la 110 miliarde de metri cubi (80% din importul de gaze), Austria şi Germania continuă demersurile pentru acel proiect, insularizând zona baltică. (...). De asemenea, observăm că alternativa oferită statelor central şi sud-est europene este Turkish Stream. Cu alte cuvinte, suntem prinşi într-o capcană între Nord Stream şi Turkish Stream şi se menţine dependenţa de gazele importate din Rusia. De asemenea, în ceea ce înseamnă noua viziune privind energia nucleară, şapte state UE sunt dependente, în proporţie de 100%, de uraniu din Rusia".
Parlamentarul se întreabă care este alternativa pe care o vede Comisia Europeană, pentru ţara noastră, astăzi dependentă 100% de importuri de gaze naturale din Rusia, întrucât, în BRUA, este singurul stat serios, care a făcut şi o lege pentru realizarea gazoductului şi a început şi execuţia, în timp ce Ungaria ne spune că nu are sens să facem conducta pe teritoriul său, iar Bulgaria "nu are de gând să realizeze absolut nimic". În acest context, Iancu întreabă: "BRUA înseamnă România?".
Domnia sa se mai întreabă şi care sunt alternativele reale de diversificare pentru import de gaze naturale, dar şi care sunt cantităţile, în echivalent, pe care România, oferindu-le la export, le-ar putea primi prin import şi de unde ar putea veni acestea, în contextul discuţiei despre reversibilitate.
Acestea sunt unele dintre întrebările care pun în dificultate realizarea securităţii energetice, a mai spus deputatul.
• Richard Tusker, Exxon Mobil: "Ne aşteptăm la o producţie de 6,3 miliarde de metri cubi de gaze pe an din perimetrul Neptun Deep"
ExxonMobil nu a luat, încă, decizia finală de a trece la etapa de exploatare a zăcămintelor de gaze din blocul Neptun Deep din Marea Neagră şi estimează că producţia ar putea ajunge la 6,3 miliarde de metri cubi pe an, a declarat, ieri, Richard Tusker, lead country manager al ExxonMobil România, citat de Agerpres.
Aceasta ar însemna mai mult de jumătate din producţia actuală a ţării, care este în jur de 11 miliarde de metri cubi pe an, a mai spus domnia sa, adăugând: "Aceste descoperiri au oportunitatea de a creşte economia României prin dezvoltarea acestor proiecte, dar şi pe termen lung, având în vedere potenţialele venituri şi alte industrii care pot creşte în jurul acestor proiecte. Nu doar că acestea cresc gradul de securitate energetică, dar aduc şi posibilitatea de a îmbunătăţi infrastructura".
Oficialul companiei americane a subliniat că nu a fost luată, încă, decizia finală de investiţie, pe motiv că analizează o serie de factori în acest sens, precum predictibilitatea şi stabilitatea reglementărilor şi cadrului fiscal de la noi, provocarea reprezentată de apele adânci ale Mării Negre, accesul la pieţe, interconectările şi infrastructura de la noi din ţară.
ExxonMobil şi OMV Petrom explorează perimetrul Neptun Deep.
1. Dan Nica
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2018, 13:49)
europarlamentarul, e fostul ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiilor,
seful de campanie electorala pt. prezidentiale al lui A. NASTASE din 2004???
Marele spagar care s-a evaporat din parlamentul Romaniei pr. a i se pierde urrma si pt. a iesi din atentia opiniei publice din Romania dupa toate excrocheriile facute ca ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiilor cu grecii care au tepuit Romtelecom ?!
1.1. Se apropie alegerile europalamentare (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2018, 13:58)
are nevoie de voturi, trebuie captata atentia electoratului, poate apare si pe la TV sa ne spuna ce munca/ lupta a dus el pt. Romanica noastra draga, acum in anul centenarului, asemenea altui mare patrihot, Daniel Buda !!!