Curtea de Conturi a descoperit la "Transelectrica" cheltuieli nejustificate de aproape 20 milioane de lei, după ce a cercetat activitatea transportatorului naţional de electricitate în perioada 2011 - 2012, ne-au spus mai multe surse din companie.
În perioada controlată de Curtea de Conturi, societatea a fost condusă de Stelian Gal, Horia Hăhăianu, Octavian Lohan (director general interimar), Marius Mateescu (director general interimar) şi Andrei Benghea Mălăieş (raportul cuprinde doar primele două luni ale mandatului domniei sale, care şi-a început activitatea în 24 octombrie 2012).
Sursele noastre afirmă că cel mai mare prejudiciu constatat de inspectorii Curţii de Conturi ar fi nerespectarea prevederilor legale privind achiziţia de echipamente IT, cu serviciile aferente, la un preţ superior celor practicate pe piaţa de profil. Astfel, compania ar fi plătit în plus, nejustificat, circa 9 milioane de lei în cadrul unei investiţii în valoare totală de 73 milioane lei, care vizează sistemul de securitate şi managementul situaţiilor de urgenţă. Acest contract ar fost încheiat cu Romsys SRL în 2011, după cum afirmă sursele noastre.
Printre neregulile constatate s-ar mai număra efectuarea de plăţi nedatorate în sumă de circa 3,5 milioane lei către SC Dagesh Rom SRL (proprietarul clădirii închiriate de Transelectrica), nerespectarea legii privind atribuirea unor contracte de defrişare suprafeţe împădurite cu tufişuri şi arbori a culoarelor de trecere a liniilor electrice aeriene (plăţi nedatorate de circa 300.000 de lei), dar şi efectuarea de plăţi nejustificate de circa două milioane de lei pentru lucrări de vopsire a stâlpilor şi defrişări contractate cu SMART SA (filială a Transelectrica).
Sursele noastre susţin că reprezentanţii Curţii de Conturi ar fi găsit nereguli şi la efectuarea de cheltuieli salariale: plăţi făcute în anul 2011 peste limita legală (în jur de 1,5 milioane lei); acordarea de remuneraţii lunare estimate la 11.000 lei pentru directorului general al Transelectrica SA (Andrei Benghea Mălăieş), peste nivelul indemnizaţiei prevăzute de lege pentru funcţia de secretar de stat; aprobarea şi acordarea de remuneraţii membrilor Consiliului de Supraveghere, cu suma de circa 90.000 de lei, peste nivelul remuneraţiei lunare prevăzute de lege.
Conform surselor citate, "cireaşa de pe tort" din proaspătul raport de control al Curţii de Conturi ar fi nerespectarea prevederilor legale privind concesionarea sistemului naţional de transport, respectiv efectuarea de activităţi fără a avea la bază un contract de concesiune încheiat în condiţiile legii. Astfel, în interpretarea Curţii de Conturi, Transelectrica SA a utilizat reţeaua naţională de transport al energiei electrice, fără a avea la bază un contract de concesiune încheiat în condiţiile legii, şi pentru care a plătit o redevenţă care nu asigură refacerea capitalului imobilizat.
1. De ce nu sunt arestati ?
(mesaj trimis de Theraflu în data de 18.11.2013, 08:07)
De ce nu sunt trimisi in judecata si arestati ?
Pentru ce mai exista curte de conturi daca nu sunt pedepsiti cei care au comis infractiunile ?
Altfel seamana a frectie la piciorul de lemn !
Care e pozitia conducerii de acum fata de raportul CC ?
De cinci ani Transelectrica este capusata sistematic de baieti destepti cu ajutorul conducerii !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ion de la tara în data de 18.11.2013, 17:45)
Cred ca este foarte greu sa-i aresteze, deoarece este greu sa gasesti un judecator care sa inteleaga de fapt ce este si ce reprezinta aceasta societate, cu ce se ocupa etc.Ce nu inteleg eu este modificarea conducerii acestei societati ata de des si mai ales faptul ca in conducerea acestei societati ar trebui sa fie o persoana care a absovit fcultatea de ENERGETICA SECTIA ELECTROENERGETICA(ex. dl. Stelian Gal), daca vom pune absolventi de ASE ca la Nuclearelectrica vom obtine rezultate economice dar se va duce...Sistemul Energetic National.
2. politicieni noi, metehne vechi
(mesaj trimis de eu în data de 18.11.2013, 09:02)
Poate incet va iesi adevarul la iveala. Realitatea este ca in vreme de PDL conducerea santaja si ameninta personalul din mid management sa semneze acte false pentru drenarea banilor in contracte de genul celor cu Romsys si SMART. Problema este ca actualul CEO are aceleasi metehne si ameninta mid management si conducerea sindicatelor pentru a-si propulsa politrucii in locul specialistilor.
2.1. Si FP ? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 18.11.2013, 10:34)
Si FP ce zice ?
konieschi ce face ?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.11.2013, 16:42)
perioada raportului 2011-2012, adica PDL-UDMR-UNPR -basescu! doar 20 milioane?!...usurel de 2-3 posete acolo!
2.3. UNPR=Basescu? lol (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Gabriel Oprea Ontanu în data de 18.11.2013, 16:50)
Guess what: UNPR a ramas, are vicepremierul Guvernului. Schimbare pana la capat?
2.4. aveti curaj (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de mimi în data de 19.11.2013, 18:56)
aveti curajul de a semnala aceste nereguli. faceti scris cu dovezi.... transelectrica a pierdut deja pe fond procesul pentru anularea raportului Curtii de conturi incheiat in 2011. Urmeaza acest raport. Se vede ca oamenii curtii de conturi si-au facut treaba... urmeaza ca parchetul si ministerul de resot sa si-o faca
2.5. directorat (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de control în data de 19.11.2013, 18:59)
e greu sa faci curatenie acolo in conditiile in care omul care a semnat si clasificat contractul cu ROMSYS a fost numit membru al directoratului.... adica paznic la oi..... probabil acesta a fost pretul