EXCLUSIVITATE - CONTROLUL CURŢII DE CONTURI ÎN PERIOADA 2011-2012 Cheltuieli nejustificate de aproape 20 milioane de lei la "Transelectrica"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 noiembrie 2013

Cheltuieli nejustificate de aproape 20 milioane de lei la "Transelectrica"

Plăţi nejustificate de circa două milioane de lei pentru vopsirea stâlpilor şi defrişări

Cel mai mare contract cu probleme - achiziţia de echipamente IT de la Romsys

Curtea de Conturi a descoperit la "Transelectrica" cheltuieli nejustificate de aproape 20 milioane de lei, după ce a cercetat activitatea transportatorului naţional de electricitate în perioada 2011 - 2012, ne-au spus mai multe surse din companie.

În perioada controlată de Curtea de Conturi, societatea a fost condusă de Stelian Gal, Horia Hăhăianu, Octavian Lohan (director general interimar), Marius Mateescu (director general interimar) şi Andrei Benghea Mălăieş (raportul cuprinde doar primele două luni ale mandatului domniei sale, care şi-a început activitatea în 24 octombrie 2012).

Sursele noastre afirmă că cel mai mare prejudiciu constatat de inspectorii Curţii de Conturi ar fi nerespectarea prevederilor legale privind achiziţia de echipamente IT, cu serviciile aferente, la un preţ superior celor practicate pe piaţa de profil. Astfel, compania ar fi plătit în plus, nejustificat, circa 9 milioane de lei în cadrul unei investiţii în valoare totală de 73 milioane lei, care vizează sistemul de securitate şi managementul situaţiilor de urgenţă. Acest contract ar fost încheiat cu Romsys SRL în 2011, după cum afirmă sursele noastre.

Printre neregulile constatate s-ar mai număra efectuarea de plăţi nedatorate în sumă de circa 3,5 milioane lei către SC Dagesh Rom SRL (proprietarul clădirii închiriate de Transelectrica), nerespectarea legii privind atribuirea unor contracte de defrişare suprafeţe împădurite cu tufişuri şi arbori a culoarelor de trecere a liniilor electrice aeriene (plăţi nedatorate de circa 300.000 de lei), dar şi efectuarea de plăţi nejustificate de circa două milioane de lei pentru lucrări de vopsire a stâlpilor şi defrişări contractate cu SMART SA (filială a Transelectrica).

Sursele noastre susţin că reprezentanţii Curţii de Conturi ar fi găsit nereguli şi la efectuarea de cheltuieli salariale: plăţi făcute în anul 2011 peste limita legală (în jur de 1,5 milioane lei); acordarea de remuneraţii lunare estimate la 11.000 lei pentru directorului general al Transelectrica SA (Andrei Benghea Mălăieş), peste nivelul indemnizaţiei prevăzute de lege pentru funcţia de secretar de stat; aprobarea şi acordarea de remuneraţii membrilor Consiliului de Supraveghere, cu suma de circa 90.000 de lei, peste nivelul remuneraţiei lunare prevăzute de lege.

Conform surselor citate, "cireaşa de pe tort" din proaspătul raport de control al Curţii de Conturi ar fi nerespectarea prevederilor legale privind concesionarea sistemului naţional de transport, respectiv efectuarea de activităţi fără a avea la bază un contract de concesiune încheiat în condiţiile legii. Astfel, în interpretarea Curţii de Conturi, Transelectrica SA a utilizat reţeaua naţională de transport al energiei electrice, fără a avea la bază un contract de concesiune încheiat în condiţiile legii, şi pentru care a plătit o redevenţă care nu asigură refacerea capitalului imobilizat.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. De ce nu sunt trimisi in judecata si arestati ?

    Pentru ce mai exista curte de conturi daca nu sunt pedepsiti cei care au comis infractiunile ? 

    Altfel seamana a frectie la piciorul de lemn ! 

    Care e pozitia conducerii de acum fata de raportul CC ? 

    De cinci ani Transelectrica este capusata sistematic de baieti destepti cu ajutorul conducerii !

    1. Cred ca este foarte greu sa-i aresteze, deoarece este greu sa gasesti un judecator care sa inteleaga de fapt ce este si ce reprezinta aceasta societate, cu ce se ocupa etc.Ce nu inteleg eu este modificarea conducerii acestei societati ata de des si mai ales faptul ca in conducerea acestei societati ar trebui sa fie o persoana care a absovit fcultatea de ENERGETICA SECTIA ELECTROENERGETICA(ex. dl. Stelian Gal), daca vom pune absolventi de ASE ca la Nuclearelectrica vom obtine rezultate economice dar se va duce...Sistemul Energetic National.

    Poate incet va iesi adevarul la iveala. Realitatea este ca in vreme de PDL conducerea santaja si ameninta personalul din mid management sa semneze acte false pentru drenarea banilor in contracte de genul celor cu Romsys si SMART. Problema este ca actualul CEO are aceleasi metehne si ameninta mid management si conducerea sindicatelor pentru a-si propulsa politrucii in locul specialistilor.

    1. Si FP ce zice ?

      konieschi ce face ? 

      perioada raportului 2011-2012, adica PDL-UDMR-UNPR -basescu! doar 20 milioane?!...usurel de 2-3 posete acolo!

      Guess what: UNPR a ramas, are vicepremierul Guvernului. Schimbare pana la capat?

      aveti curajul de a semnala aceste nereguli. faceti scris cu dovezi.... transelectrica a pierdut deja pe fond procesul pentru anularea raportului Curtii de conturi incheiat in 2011. Urmeaza acest raport. Se vede ca oamenii curtii de conturi si-au facut treaba... urmeaza ca parchetul si ministerul de resot sa si-o faca

      e greu sa faci curatenie acolo in conditiile in care omul care a semnat si clasificat contractul cu ROMSYS a fost numit membru al directoratului.... adica paznic la oi..... probabil acesta a fost pretul

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb