Investiţii totale de cinci milioane de euro au fost realizate pentru construirea unei fabrici de mezeluri -LeFruMarin- în localitatea Săcele, din Braşov, aproape două milioane euro din aceste fonduri fiind obţinute prin două proiecte Sapard. "Fabrica are o capacitate de 40 de tone de mezeluri pe zi, dar la ora actuală lucrează doar la 60% din capacitate", a declarat, citat de Rompres, directorul general al societăţii, Marin Brânză, care este şi unicul acţionar.
Fabrica din Săcele produce din septembrie 2006 un număr de 120 de sortimente de mezeluri din carne de porc şi vită, acestea fiind livrate în 22 de judeţe, prin 14 magazine proprii şi prin alte reţele de magazine şi supermarketuri, cu ajutorul a 80 de maşini proprii.
"La 1 mai vom primi ştampila ovală din partea Direcţiei Sanitare Veterinare, ceea ce înseamnă că vom putea exporta şi pe piaţa Uniunii Europene, dar numai din 2008, când se vor ridica restricţiile din cauza vaccinării împotriva pestei porcine", a spus Brânză.
Materia primă necesară procesării este achiziţionată 60% din import, atât carne de porc cât şi de vită, în general carne congelată provenită din abatoare din Brazilia şi Canada, autorizate de UE.
"De pe piaţa internă cumpărăm carcasă de porc din Constanţa, Codlea şi Brăila, din complexele autorizate de creştere a porcilor", a spus Marin Brânză. Directorul general al firmei a mai subliniat că în acest an va demara investiţiile de modernizare la abatorul propriu, pentru a-l putea aduce la standardele UE.
"Avem deja aprobat un proiect Sapard de un milion de euro pentru modernizarea abatorului, care va demara în 2007", a adăugat directorul general al firmei LeFruMarin.
Deşi conducerea companiei a precizat că echipamentele cumpărate pentru dotarea fabricii sunt dintre cele mai performante pentru creşterea eficienţei şi evitarea contactului uman direct cu produsul finit, există şi anumite situaţii în care maşinile dau mai multe rebuturi decât omul. "Am achiziţionat şi un echipament de umplut cârnaţi, dar am avut probleme cu membrana de oaie care era distrusă într-un procent destul de ridicat. Acum, în acest sector se lucrează numai manual, iar gradul de rupere a membranei este mult mai scăzut. Din păcate, nu mai există tineri care ştiu această meserie", a explicat directorul general al firmei.
Fabrica de mezeluri are la ora actuală 120 de angajaţi, salariul mediu fiind în jur de opt milioane de lei.