Finlanda şi Estonia construiesc un gazoduct care va reduce influenţa Gazprom în regiunea Mării Baltice

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 noiembrie 2019

Primul interconector nou de gaze naturale din Europa din ultimul deceniu, care va lega din ianuarie Finlanda şi Estonia, va slăbi influenţa Gazprom asupra regiunii Mării Baltice şi ar putea determina reducerea preţurilor, a anunţat miercuri operatorul gazoductului Balticconnector, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Balticconnector va ajuta Finlanda să-şi diversifice achiziţiile de gaze şi să poată trimite gaze către statele baltice, care acum primesc gaze din Rusia şi din terminalul lituanian de gaze naturale lichefiate (LNG) Klaipeda.

Deşi gazoductul va transporta parţial gaze ruseşti, este un proiect finanţat în mare parte de UE - care acoperă 75% din costul său de 300 milioane de euro (330,81 milioane de dolari). Proprietarii săi, Conectorul Baltic (Finlanda) şi Elering (Estonia), acoperă restul.

Livrările masive de gaze naturale lichefiate ieftine au redus deja cota Gazprom pe piaţa europeană.

Gazprom şi-ar putea schimba preţurile pentru gazele livrate Finlandei pentru a concura cu gaze naturale lichefiate, au declarat pentru Reuters oficiali de la operatorul gazoductului Balticconnector.

Erkki Sapp, director în cadrul Elering, a apreciat: "Deoarece contractele de furnizare ale Gazprom diferă de la ţară la ţară, există de asemenea concurenţă între aceste contracte... Exis-tă mai multă capacitate de import pentru gaze ruseşti în regiune decât pentru gaze naturale lichefiate".

Şi directorul general al Conectorului Baltic, Herkko Plit, se aşteaptă ca Gazprom să reducă preţurile.

"Vă amintiţi ce s-a întâmplat la Klaipeda când s-a deschis terminalul LNG? Gazprom şi-a redus preţurile cu 20%. Gazprom ar putea, ca un jucător activ pe piaţă (în Finlanda şi statele baltice) să-şi ajusteze cores-punzător preţurile", a adăugat Plit.

De asemenea, preţurile practicate de Gazprom s-ar putea confrunta cu noi presiuni din 2022. Un gazoduct care va lega Lituania şi Polonia - GIPL - este programat să fie dat în folosinţă până la finalul lui 2021, furnizând acces la infrastructura de gaze în Europa Centrală.

Reprezentanţii Gazprom nu au dorit să comenteze informaţiile. Datele companiei ruse arată că Gazprom a exportat anul trecut 2,6 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în Finlanda, 1,3 bcm în Letonia, 1,4 bcm în Lituania şi 0,4 bcm în Estonia.

În ultimii ani, Finlanda şi ţările din Europa de Est au încercat să-şi reducă dependenţa de gazele din Rusia, parţial din cauza temerilor că Mos-cova ar putea folosi monopolul gazelor pentru influenţă politică, aşa cum a fost în trecut cazul în Ucraina.

Potrivit presei internaţionale, construcţia gazoductului Balticconnector ar urma să fie finalizată până la finele anului curent.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb