FRIGUL ÎNCINGE PIAŢA GAZELOR "InterAgro" declară război "Transgaz"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 decembrie 2010

"InterAgro" declară război "Transgaz"

Conducerea "InterAgro" susţine că "Transgaz" i-a solicitat, vineri, să sisteze consumul de gaze naturale la două combinate chimice, până la limita de avarie, decizie pe care nu o consideră bine fundamentată, apreciind că îi aduce pagube mari. "În caz contrar, vom fi nevoiţi să sistăm transportul gazelor naturale către cele două combinate", afirmă "InterAgro" că i-ar fi transmis "Transgaz" într-o adresă. Operatorul naţional de transport al gazelor naturale explică această decizie prin menţinerea temperaturilor scăzute la nivelul întregii ţări, ceea ce a determinat înrăutăţirea parametrilor de funcţionare ai sistemului de trans­port, afectând siguranţa în funcţionare a sistemului (n.r. frigul puternic determină scăderea presiunii în conducte).

Potrivit unui comunicat al "InterAgro", grupul a oprit, vineri, funcţionarea combinatului chimic de la Bacău, urmând să respecte decizia de diminuare a consumului de gaze naturale la nivelul solicitat de "Trans­gaz". Presiunea şi debitul gazelor naturale au scăzut la toate combinatele chimice, ceea ce determină creşterea costurilor de producţie, concomitent cu scăderea capacităţii de producţie.

Reprezentanţii "InterAgro" mai afirmă că, până acum, operatorul naţional de transport nu a mai oprit livrarea de gaze către industria chimică la astfel de temperaturi. "De regulă, decizii atât de radicale se luau în condiţiile în care temperatura era cu mult mai scăzută decât cea înregistrată în această perioadă", mai spun aceştia.

Gazele naturale destinate industriei chimice, rezultate în urma sistării livrărilor, sunt redirecţionate către populaţie, pentru asigurarea energiei termice. Toate combinatele de îngrăşăminte şi "Electrocentrale Bucureşti" (producător de energie termică pentru Bucureşti şi Constanţa) au statut de consumatori întreruptibili. Acest lucru înseamnă că "Transgaz" poate sista livrarea gazelor iarna, pentru a putea fi alimentată cu precădere populaţia şi instituţiile publice.

Populaţia este alimentată cu gaze naturale de către furnizorii privaţi "E.ON (fostul "Distrigaz Nord") şi "GDF Suez" (fostul "Distrigaz Sud"), aceste companii având responsabilitatea de a asigura necesarul de consum.

Noi ameninţări cu procese

Conducerea "InterAgro" mai arată: "Reamintim că Grupul InterAgro a achiziţionat deja gazele naturale necesare procesării şi în această lună, astfel că gazele proprietatea InterAgro sunt direcţionate către destinaţiile considerate prioritare pentru autorităţile statului. Compania a făcut eforturi pentru asigurarea cantităţilor de gaze necesare îndeplinirii obligaţiilor de livrări de îngrăşăminte chimice, potrivit contractelor comerciale pe care le are în derulare. Întreruperile anunţate de Transgaz afectează activitatea economică a tuturor combinatelor cu care InterAgro lucrează. De aceea, InterAgro îşi rezervă dreptul de a da în judecată autorităţile statului pentru prejudiciile produse".

Este sau nu "InterAgro" întreruptibil?

Din comunicatul transmis redacţiei de către "InterAgro" rezultă că producătorul de îngrăşăminte nu se mai consideră un concumator întreruptibil pentru că, de la 1 noiembrie 2010, nu se mai aplică prevederile Legii nr. 332/2009, prin care, "pentru consumatorii eligibili care optează pentru statutul de consumator întreruptibil, furnizarea gazelor naturale se va face doar din producţia internă". Legea instituia o formă de compensare a pierderilor pe care aceşti consumatori, printre care şi combinatele chimice, le suportau în urma întreruperilor în alimentarea cu gaze naturale, ca urmare a direcţionării lor pentru încălzirea populaţiei. Începând cu luna noiembrie, "InterAgro" a cumpărat gaze "la coş", formulă care prevede producţie internă de gaze şi componentă de import. Mare parte din gazele naturale achiziţionate, inclusiv pentru luna decembrie 2010, sunt plătite în avans, acestea urmând să aibă destinaţia stabilită de autorităţile statului, mai spune conducerea "InterAgro".

Surse din "Transgaz" susţin, însă, că "InterAgro" este consumator întreruptibil şi trebuie să suporte consecinţele acestui statut chiar dacă nu mai beneficiază numai de gaze ieftine, din producţia internă. "InterAgro" a solicitat "Transgaz" renunţarea la statutul de consumator întreruptibil începând cu 1 ianuarie, dar, potrivit surselor noastre, "Transgaz" nu a formulat niciun răspuns până la această dată.

Aceleaşi surse din "Transgaz" mai spun că situaţia sistemului naţional de gaze este echilibrată şi că dispecerul a luat măsurile fireşti pentru alimentarea cu prioritate a populaţiei pe timp de iarnă.

"InterAgro" procesează gaze în şase combinate chimice: "Donau Chem" Turnu Măgurele, "Chem Gaz" Slobozia, "GA-PRO-Co" Piatra Neamţ, "Amurco" Bacău, "Viromet" Victoria şi "NitroPoros" SRL Făgăraş. Combinatele de la Victoria şi Făgăraş au fost închise de la începutul lunii decembrie, din cauza revenirii la formula de calcul a preţului gazelor "la coş" (proporţia de producţie internă şi importuri este stabilită lunar la ANRE).

Gazele importate din Federaţia Rusă sunt de două ori mai scumpe decât cele din intern. Pentru decembrie, ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a stabilit o cotă de importuri de 20% din consum. Gazele importate sunt plătite chiar dacă nu sunt consumate (contracte tip take or pay).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Magnatul teleormanean este intr-o situatie dificila! Este iarna si in primul rand trebuie asigurate conditiile pentru aprovizionarea populatiei cu gazele necesare incalzirii locuintelor.Inclusiv componentei social-educative. Scoli ,gradinite,spitale,administrat ie,etc.Int-una din interventiile anterioaream am dezvoltare energeticaopinat ca Interagro nu are capacitatea tehnico- stiintifica pentru cautare de alternative privind purtatorii de energie,cu ocazia lansarii unui plan ambitios de dezvoltare energetica in 20011.Titlul opiniei era : Vrabia malai viseaza..! Credem ca dl Ioan Nicolae trebuie sa se intinda cat ii permite plapoma!! Adica sa-si limiteze investitiile la posibilitati. Noi presupunem ca solutii ar exista ,dar nu este treaba noastra sa-l consiliem public pe D-sa.

    1. Se cauta consultant cunscator al limbii romane.

      Textul opiniei nr1 a fost redactat in graba notebook-ul autorului fiind pe bateria proprie, nu prea tanara. Asa ca autorul n-a mai avut timp sa faca o verificare a textului. De aici si titlul opiniei nr 3. Revenind la oile noastre,dl Ioan Nicolae ,vinde la randul sau gaze prin Viromet orasului Alexandria si prin Intergaz orasului Zimnicea. Cu oarecare profit. De aici si reactiile sale. Ce va face Dl Ioan Nicolae in situatia actuala nu este treaba autorului opiniei nr 1.

      Din simpla curiozitate am verificat la Primaria si cativa consumatori din Alexandria si am constatat ca G. B. minte. Nu inteleg, de ce? Asfel de informatii se pot verifica usor. Sint dezamagit de cei care posteaza, pentru publicul larg, informatii neadevarate. Am sa evit sa mai lecturez relatari sub semnatura G. B.

      De acord cu dvs. D-le Varadean. Wirom Gas, care are licenta de distributie pentru Alexandria, Giurgiu, Tr. Magurele nu are nicio legatura cu Viromet. Este o stire falsa data de un fals consultant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb