"Fructul oprit" în varianta carbogazoasă

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 9 octombrie 2013

Lista produselor dăunătoare sănătăţii creşte de la o zi la alta. Un europarlamentar autohton a deschis un adevărat război împotriva băuturilor răcoritoare carbogazoase care trebuiesc puse în acelaşi colţ cu ţigările şi alcoolul.

Petru Luhan a cerut Parlamentului European şi Comisiei Europene să fie interzisă comercializarea sucurilor carbogazoase în şcoli sau în apropierea locurilor de joacă pentru copii, avertizând în privinţa pericolului acestora asupra sănătăţii. Luhan s-a adresat în plenul european reunit la Strasbourg, tragând un semnal de alarmă în privinţa efectelor nocive pe care aceste băuturi le au asupra consumatorilor: "Având în vedere consecinţele grave asociate consumului de sucuri carbogazoase, acestea trebuie interzise în şcoli şi în apropierea locurilor de joacă pentru copii". Europarlamentarul a spus că printre bolile cauzate de consumul băuturilor carbogazoase se numără obezitatea, scăderea densităţii osoase, care poate duce la osteoporoză, cariile dentare, posibile leziuni celulare, afecţiuni hepatice. El a făcut referire la un studiu intitulat "Northern Manhattan Study" (NOMAS), care denotă că sucurile carbogazoase dietetice cresc riscul unui accident vascular cu până la 61 la sută.

Europarlamentarul a solicitat Parlamentului European şi Comisiei Europene să ia "măsuri urgente pentru protejarea sănătăţii minorilor din Uniunea Europeană, prin tratarea comercializării sucurilor carbogazoase într-un regim similar celui aplicat băuturilor alcoolice şi ţigărilor, precum şi elaborarea de campanii de informare în şcoli".

Un nou "fruct oprit" pentru copii, care probabil nu vor ezita să consume o cola în spaţiile destinate nevoilor fiziologice, transformate în timp în fumoare clandestine.

Producătorii de băuturi carbogazoase reacţionează la iniţiativa lui Petru Luhan

Asociaţia Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) a reacţionat vizavi de cererea eurodeputatului Petru Luhan adresată Parlamentului European şi Comisiei Europene de a fi interzisă comercializarea sucurilor carbogazoase în şcoli sau în apropierea locurilor de joacă pentru copii.

Într-un comunicat de presă asociaţia precizează următoarele: "ANBR susţine dezvoltarea unui cadru legal adecvat, susţinut de studii ştiinţifice solide. Cererea domnului eurodeputat Petru Luhan nu este sustenabilă deoarece nu există alimente bune sau rele, ci doar stiluri de viaţă echilibrate sau dezechilibrate. În ceea ce priveşte managementul greutăţii şi consumul de băuturi cu calorii, este important să reţinem că toate caloriile contează, indiferent de alimentele sau de băuturile din care provin. De aceea, toate băuturile răcoritoare pot fi parte a oricărui stil de viaţă sănătos şi activ. ANBR încurajează toţi consumatorii să aibă o dietă echilibrată şi practice exerciţii fizice cu regularitate. Toate produsele membrilor asociaţiei şi ingredientele folosite sunt sigure, respectând în totalitate reglementările prevăzute de legislaţia românească şi europeană. Mai mult decât atât, toate ingredientele băuturilor răcoritoare sunt evaluate şi certificate ca fiind sigure pentru consum de către EFSA - European Food Safety Authority (Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară) şi sunt apoi aprobate pentru utilizare de către autorităţile competente. Marea majoritate a studiilor efectuate la nivel mondial nu arată o legătură între consumul de băuturi răcoritoare şi efecte asupra sănătăţii consumatorilor cum ar fi obezitatea, scăderea densităţii osoase, cariile dentare, leziunile celulare, afecţiunile hepatice. Industria băuturilor răcoritoare respectă drepturile părinţilor de a alege informat alimentele şi băuturile pe care le consumă copiii lor. În acest sens, UNESDA (asociaţia europeană a băuturilor non-alcoolice), organizaţie din care face parte şi ANBR, a făcut ample demersuri să NU îşi promoveze produsele, pe teritoriul Uniunii Europene, în programele destinate copiilor sub 12 ani la TV, în presa scrisă sau online. Ca o industrie responsabilă, suntem preocupaţi de găsirea unor soluţii viabile şi eficiente pentru problemele cu care se confruntă societatea actuală. Acestea implică efort şi colaborare din partea tuturor părţilor implicate - autorităţi, companii private, societate civilă, mediul academic, societăţi profesionale, consumatori - pentru a schimba comportamentul, a educa oamenii şi pentru a promova un mod de viaţă sănătos".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb