Curtea de Conturi (CC) a constatat, în activitatea Loteriei Române pe anul 2016, unele deficienţe în reflectarea operaţiunilor economice în evidenţa contabilă, sintetică sau analitică, potrivit raportului anual al instituţiei de control. Astfel, din verificarea realităţii şi exactităţii creanţelor entităţii s-a constatat că nu s-a organizat evidenţa contabilă analitică şi în funcţie de termenul de încasare, astfel încât să poată fi asigurată obţinerea de informaţii detaliate referitoare atât la prescrierea sumelor de încasat, cât şi la structura creanţelor pe fiecare debit. Evidenţa contabilă organizată de entitate cuprinde doar informaţii referitoare la creanţele restante pe fiecare debit în parte, conform CC.
În cazul creanţelor incerte sau în litigiu, Curtea de Conturi a constatat că acestea nu au fost înregistrate distinct în contabilitate în contul "Clienţi incerţi sau în litigiu" sau în conturi analitice ale conturilor de creanţe, pentru alte creanţe decât clienţii, ceea ce nu oferă o imagine clară a situaţiei litigiilor înregistrate la nivelul companiei, ce au ca obiect neîncasarea de facturi, comisioane sau penalităţi de întârziere şi creanţe incerte/în litigiu.
De asemenea, prejudiciul constatat şi stabilit de către Curtea de Conturi a României prin Decizia nr. 3/2011, nerecuperat şi pentru care nu au fost stabiliţi debitorii, nu a fost evidenţiat şi înregistrat în contul în afara bilanţului "Active contingente", concomitent cu stingerea creanţei motivată de prescriere.
Curtea de Conturi susţine că s-au menţinut în cont datorii mai vechi de trei ani, provenind în principal din: garanţii materiale reţinute gestionarilor, care nu au fost ridicate de către aceştia la plecarea din companie; comisioane datorate, dar nefacturate de către mandatar; datorii neachitate către Intralot SA, reprezentând contravaloarea ratelor aferente echipamentelor de pariuri în cotă fixă, neacoperite din cota procentuală cuvenită creditorilor (28.554 mii lei); datorii neachitate de către Intralot SA, reprezentând contravaloarea a 98 de antene VSAT, conform notificărilor de cesiune de creanţă de la Lotrom către Intralot SA (493 mii lei); garanţii de bună execuţie.
Curtea de Conturi a recomandat Loteriei Române să dispună măsurile legale pentru clarificarea situaţiei investiţiilor în curs de execuţie evidenţiate în soldul contului "Investiţii corporale în curs de execuţie", sub aspectul oportunităţii şi necesităţii investiţiilor demarate, continuarea, sistarea sau valorificarea lor.
Conducerea Loteriei trebuie să analizeze circumstanţele şi să decidă cauzele care au condus la abandonarea, sistarea unor investiţii aprobate şi dacă există responsabilităţi, acestea trebuie stabilite.
Curtea de Conturi a recomandat şi organizarea evidenţei contabile privind creanţele şi datoriile companiei Loteria Română, astfel încât situaţiile financiare să reflecte realitatea, dar şi încasarea creanţelor după efectuarea unei analize complete a cauzelor care au generat menţinerea acestora în sold şi demararea procedurilor de recuperare, în cazul celor neachitate la termen, conform prevederilor legale.
De asemenea, Loteria trebuie să elaboreze procedurile operaţionale cu privire la urmărirea şi încasarea creanţelor, urmărirea şi achitarea datoriilor, cu stabilirea concretă a persoanelor implicate.