• Din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon, ţara noastră ar putea obţine 2 miliarde euro
• Alţi giganţi mondiali se luptă cu ruşii pentru cota noastră de emisii de carbon
Afacerea certificatelor de carbon adună la masa guvernanţilor noştri giganţii energetici.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu a anunţat, ieri, că mai mulţi investitori au depus, deja, scrisori de interes pentru achiziţia certificatelor de emisii de carbon pe care ţara noastră le deţine.
Printre companiile interesate se numără grei ai industriei mondiale, precum Gazprom- filiala londoneză a gigantului rus, Mitsui, Sumitomo, Vitol sau Nomura, potrivit ministrului.
În urma afacerii, ţara noastră ar putea să obţină circa 2 miliarde de euro din vânzarea acestor certificate, bani mai mult decât necesari în condiţiile constrângerilor bugetare actuale.
"În şedinţa de miercuri, Guvernul a aprobat un memorandum care stabileşte tipul de contract de stat ca bază a negocierielor pentru vânzarea disponibilului de carbon", a declarat ieri ministrul Videanu.
Contractul de stat urmează să fie publicat pe site-ul ministerului de resort.
Executivul a înfiinţat şi o comisie de negociere formată din miniştrii economiei, finanţelor, mediului, şi de externe la care va participa şi un consilier al premierului Emil Boc în acest sens, a mai spus Videanu.
Ministrul a mai precizat că banii obţinuţi în urma tranzacţiei ar urma să fie folosiţi pentru investiţii în sistemul energetic, în campanii de împăduriri dar şi pentru reducerea pierderilor administraţiilor locale, prin realizarea unor investiţii de la zero pentru unităţile de cogenerare de înaltă eficienţă. De altfel, Executivul a aprobat, recent, şi o hotărâre care prevede modul în care urmează să fie cheltuite sumele obţinute din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon (AAU).
• Ruşii au filială la noi de un an
Compania Gazprom Marketing & Trading, filiala din Londra, condusă chiar de vicepreşedintele Alexandr Medvedev, şi-a deschis o sucursală la Bucureşti specializată în producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice în iulie 2009, după cum relata ziarul BURSA, în premieră, la acel moment.
Gigantul rus, cel mai mare producător de gaze din lume este prezent pe piaţa noastră de mai mulţi ani, dar doar prin intermediari şi doar pe sectorul de gaze naturale.
Sediul sucursalei de la noi a companiei londoneze a fost fixat atunci în aceeaşi clădire din strada Porumbaru (a casei de avocatură Petru Buzescu), unde îşi avea sediul şi afacerea Sterling Resources, compania implicată în afacerea resurselor din Marea Neagră.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ilie în data de 30.07.2010, 07:56)
suma obtenabila este ce visam noi nu ce vom obtine.
daca se va mai dori amplasarea unor
noi investitii in industriile primare
vom plange dupa aceste certificate
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.07.2010, 13:21)
da
e o prostie ca le vindem, dar poate va aplecati si asupra sumelor reale cucare se vand. astept. in rest numai bine