Concernul rus Gazprom, afectat de creşterea concurenţei pe piaţa gazelor naturale lichefiate (LNG), şi-a exprimat opoziţia faţă de planurile companiilor Rosneft (Rusia) şi Exxon (SUA) de a-şi construi propria uzină LNG în Rusia, transmite Reuters. Victor Timoshilov, şeful proiectelor Gazprom pentru Orient, a anunţat că firma rusă este pregătită să continue negocierile cu compania americană Exxon privind achiziţionarea gazelor naturale de la zăcământul Sakhalin-1 operat de Exxon, informează Agerpres.
Anul acesta, Rosneft, cel mai mare producător mondial de petrol, şi Exxon au ajuns la un acord privind un proiect LNG în Extremul Orient al Rusiei pentru a furniza combustibil pe pieţele din Asia-Pacific, o decizie care va afecta monopolul Gazprom asupra exporturilor de gaze ruseşti.
"Credem că proiectul este inutil... Ei nu trebuie să construiască uzina, infrastructura deja există", le-a declarat jurnaliştilor Timoshilov.
În prezent, singura uzină LNG care operează în Rusia este la zăcământul Sakhalin-2 operat de Shell, unde Gazprom a achiziţionat o participaţie majoritară în urmă cu câţiva ani.
Anul trecut, Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a realizat un profit net de 1.182 miliarde de ruble (29 de miliarde de euro sau 38 de miliarde de dolari), comparativ cu 1.307 miliarde de ruble în 2011. Aceste rezultate plasează Gazprom pe locul al treilea în topul celor mai profitabile companii din lume, după ExxonMobil (45,2 miliarde de dolari) şi Apple (41,7 miliarde de dolari).
Gazprom asigură un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei.