"Gazprom" şi "Naftogaz" au rezolvat disputa gazelor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 martie 2008

Conducerea gigantului energetic rus "Gazprom" şi cea a "Naftogaz Ukrainy" au decis, ieri, să rezolve disputa privind livrarea de gaze naturale, care ameninţa să întrerupă exporturile de profil către Europa.

După ce premierul ucrainean Yulia Timoşenko a anunţat că "directorul executiv al , Alexei Miller, şi omologul să de la , Oleh Dubyna, discută la telefon", cele două companii au emis o declaraţie comună, potrivit căreia livrările de gaze ruseşti către Ucraina au fost reluate. Părţile au precizat: "Tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina către Europa se derulează la capacitate deplină. Limitele impuse livrărilor pentru consumatorii ucraineni au fost ridicate".

În baza înţelegerii, "Naftogaz" a căzut de acord să plăteas­că în totalitate pentru livrările de gaze din perioada 1 ianuarie - 1 martie, conform acordului pe marginea preţurilor, stabilit la începutul anului. Părţile nu au oferit detalii în acest sens.

"Gazprom", care asigură 70% din necesarul de gaze al Ucrainei, a redus cu 50%, zilele trecute, exporturile către această ţară, pe motiv că Ucraina mai are datorii de 600 de milioane de dolari pentru exporturi efectuate în 2008. Disputa a escaladat ieri dimineaţă, când "Gazprom" a anunţat că "Naftogaz" plănuieşte să-şi însuşească, în următoarele 24 de ore, 60 de milioane metri cubi de gaze care traversează Ucraina, având ca destinaţie Europa.

Premierul Timoşenko a promis, însă, că "Naftogaz" va plăti datoria şi "nu va genera debite noi", negând totodată cele afirmate de oficialii "Gazprom" în legătură cu însuşirea de gaze destinate consumatorilor europeni. "Ucraina va trans­porta toate gazele pe care le exportă către Europa", a subliniat Timoşenko, adăugând: "Nu ne-am însuşit şi nu ne vom însuşi gazele care trebuie să ajungă în Uniunea Europeană".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb