Sancţiunile europene impuse Rusiei din cauza crizei din Ucraina nu vor avea vreun impact asupra proiectului South Stream menit să transporte gaze ruseşti în Europa, a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss, revistei austriece Profil, transmite Reuters, citată de Mediafax.
"Nu văd nicio influenţă", a afirmat Roiss într-un interviu apărut ieri în publicaţia austriacă.
Sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană săptămâna trecută includ interzicerea exporturilor de echipamente avansate destinate industriei petrolului şi măsuri de interzicere a finanţării pe termen lung a băncilor ruseşti pe pieţele europene de capital. Sancţiunile nu se referă însă la măsuri de reducere a livrărilor ruseşti de gaze.
Roiss, a cărui companie a semnat un acord cu Gazprom, în luna iunie, de prelungire a South Stream până în Austria, a spus că este sigur de faptul că autorităţile de la Bruxelles vor accepta construcţia conductei, în pofida rezervelor exprimate de oficiali ai UE.
"Europa s-ar împuşca singură în picior dacă ar interzice construcţia conductei", a arătat şeful OMV.
Ministrul austriac al Economiei a declarat weekendul trecut că cele mai afectate de sancţiuni vor fi sectoarele high-tech şi agriculturii.
South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, are rolul să transporte gaze ruseşti către centrul Europei, pe o rută care să ocolească Ucraina.
Europa depinde de Rusia pentru o treime din necesarul său de gaze şi circa jumătate din livrări au loc prin Ucraina.
Potrivit Comisiei Europene, proiectul South Stream nu respectă în prezent legislaţia UE în domeniul concurenţei întrucât nu oferă şi accesul unor terţe părţi. South Stream contravine şi politicii UE de diversificare a furnizorilor, pentru reducerea dependenţei de Rusia.
Roiss a arătat că tronsonul austriac al gazoductului, care urmează să fie construit în 2016 şi să asigure primele livrări în 2017, va respecta în totalitate legislaţia comunitară.
Gazprom şi OMV au anunţat în iunie că vor împărţi costul de 200 de milioane de euro al tronsonului de 50 de kilometri de pe teritoriul austriac al South Stream, care va avea o lungime totală de 2.446 de kilometri.
Conducta va traversa Rusia, iar apoi va trece pe sub Marea Neagră şi va tranzita Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovenia, până în Austria. Un alt tronson va fi construit către Italia.
Partenerii Gazprom pentru porţiunea offshore a gazoductului sunt compania italiană Eni, Wintershall Holding (Germania) şi EDF (Franţa).