GREENPEACE: Termocentralele pe cărbune din România sunt depăşite şi vor trebui să investească în modernizare

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 august 2017

În următorii patru ani, termocentralele din România vor trebui să investească milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de purificare a gazelor de ardere şi a apelor reziduale, arată Greenpeace, într-un comunicat, care consideră că termocentralele pe cărbune sunt depăşite şi foarte ineficiente.

România are două mari companii de stat care produc electricitate pe bază de cărbune: Complexul Energetic Oltenia - pe bază de lignit - şi Complexul Energetic Hunedoara - pe bază de huilă.

Ambele companii au costuri de producţie mari în comparaţie cu ceilalţi producători de energie din România şi se confruntă cu mari dificultăţi financiare.

Începând din 31 iulie, cele mai poluante centrale electrice din Europa, inclusiv multe termocentrale pe bază de cărbune din România, trebuie să investească în depoluare sau să închidă, ca urmare a noilor norme UE.

Uniunea Europeană a publicat noile limite de poluare, ce vor reduce emisiile toxice ale termocentralelor europene. Au fost introduse noi limite de poluare, mai restrictive, pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) şi pulberi (PM) şi, în premieră, sunt introduse limite de emisie pentru mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) şi florură de hidrogen (HF).

"Aceste substanţe toxice sunt direct corelate cu o serie de probleme de sănătate şi de mediu, inclusiv dezvoltarea astmului la copiii noştri şi distrugerea ecosistemelor noastre de către ploi acide", arată organizaţia, într-un comunicat, potrivit News.ro.

Noile standarde pot părea restrictive, dar se bazează, de fapt, pe tehnologia existentă ce se aplică deja în alte termocentrale din Europa şi din întreaga lume. Limitele vor viza atât termocentralele pe cărbune, cât şi pe cele ce folosesc gaz, păcură şi alţi combustibili fosili, inclusiv platformele petroliere marine.

"Până acum, majoritatea termocentralelor din Romania au obţinut derogări de la conformarea cu aceste standarde, fiindu-le permis să polueze şi până la de zece ori mai mult decât normele legale", consideră Greenpeace.

Guvernele naţionale au acum cel mult patru ani pentru a decide cât de multă poluare intenţionează să le permită, însă oricine încearcă să negocieze o excepţie de la noile reguli se va convinge că nu urmăreşte asigurarea unui aer curat şi sănătatea populaţiei, ci doar propriul său profit.

"În România, termocentralele pe bază de cărbune sunt depăşite şi foarte ineficiente. Zecile de milioane de euro, necesare conformării lor, pot fi folosite de companiile energetice mult mai bine: pentru a construi surse de energie regenerabile, moderne şi curate, ce sporesc securitatea energetică, generează multe comenzi pentru companiile de inginerie din România şi, implicit, mai multe locuri de muncă. Şi să nu uităm că vom respira chiar şi un aer mai curat", a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb