GRUIA STOICA, GRAMPET GROUP: "Suntem interesaţi de privatizarea CFR Marfă, dar nu în orice condiţii"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 5 februarie 2013

Gruia Stoica

Gruia Stoica

Statul vrea circa 60 milioane euro pe CFR Marfă, cu o garanţie de participare de 10 milioane euro

Grup Feroviar Român (GFR) este interesat de privatizarea CFR Marfă, după cum ne-a declarat omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grampet Group, din care face parte GFR.

Domnia sa ne-a precizat, însă, că implicarea GFR în procesul de privatizare depinde şi de evoluţiile acestui demers, subliniind: "Suntem interesaţi de privatizarea CFR Marfă, dar nu în orice condiţii. Este greu de crezut că statul român va şterge datoriile CFR Marfă. Implicarea grupului de companii Grampet - Grup Feroviar Român la procesul de privatizare depinde şi de evoluţiile acestui demers".

Gruia Stoica consideră că misiunea Ministerului Transporturilor este stabilirea unei strategii integrate pentru toate sectoarele de transport.

Omul de afaceri ne-a spus: "Cu toa-te că înţelegem că atenţia va fi aţintită asupra privatizării CFR Marfă, noi credem că misiunea Ministerului Transporturilor şi a celor din conducerea acestui minister este de a s-tabili o strategie integrată pentru toa-te sectoarele de transport, de pe urma căreia să aibă de câştigat întreaga societate şi bugetul ţării. Opinia noas-tră este că este necesară o strategie naţională a transporturilor, cu implicaţii la nivel naţional, regional şi european. Aceasta este misiunea celor aflaţi în fruntea ministerului, nu să stea să urmărească fiecare companie în parte".

Ministrul Transporturilor a anunţat, recent, după o scurtă discuţie cu reprezentanţii delegaţiei FMI, că privatizarea CFR Marfă reprezintă o prioritate a mandatului său, după ce, cu câteva zile înainte declarase că nu intenţionează să scoată la vânzare operatorul feroviar de cale ferată.

Executivul estimează că, în urma vânzării unui pachet de 51% din acţiunile companiei de stat, va obţine suma de 268.752.103 lei (puţin peste 60 de milioane de euro), care va fi vărsată la trezoreria statului, după cum reiese din proiectul de buget al Ministerului Transporturilor (MT) privind activitatea de privatizare pe anul 2013. Guvernele trecute sperau să obţină cel puţin un miliard de euro pentru CFR Marfă (încă din 2004 a fost anunţată intenţia de privatizare a acestei companii, între timp fiind întocmite mai multe strategii de vânzare a societăţii de stat).

Actuala Strategie de privatizare a CFR Marfă arată că garanţia de participare la procedura de licitaţie va fi echivalentul în lei a sumei de 10 milioane de euro, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat. Valoarea taxei de participare la licitaţie este echivalentul în lei a sumei de 20.000 de euro. Procesul de vânzare va fi realizat prin negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu oferta în plic. Singurul criteriu de adjudecare va fi preţul oferit.

Strategia mai precizează că a fost luată în calcul opţiunea conversiei datoriilor CFR Marfă în acţiuni, o eventuală conversie a datoriilor companiei faţă de bugetul de stat fiind inclusă în procedura de pre-notificare derulată cu Comisia Europeană.

Procesul de privatizare poate fi desfăşurat în paralel cu procedura de notificare a conversiei la Comisia Europeană, aprobarea din partea CE fiind necesară înainte de implementarea efectivă a conversiei datoriilor în acţiuni.

Strategia de privatizare mai prevede: "Ca etapă în calendarul de privatizare, pentru a comprima cât de mult se poate calendarul privatizării, pentru a răspunde cerinţelor Mi-nisterului Transporturilor şi a termenelor discutate cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, etapa conversiei se poate implementa chiar în faza finală a procesului de privatizare, şi după semnarea contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni cu ofertantul câştigător, dar, în orice caz, până la finalizarea tranzacţiei în baza contractului de vânzare-cumpărare şi după obţinerea aprobării Comisiei Europene în acest sens".

La jumătatea anului trecut, datoria CFR Marfă către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale se ridica la 755 milioane lei.

CFR Marfă deţine un parc de material rulant de peste 39.000 de va-goane, din care doar aproximativ 23.000 sunt utilizate în mod curent şi peste 900 de locomotive.

GFR este al doilea mare operator de transport feroviar de marfă din România, după compania de stat CFR Marfă, având, în 2011, o cifră de afaceri de circa 761 milioane de lei şi un profit de aproape 29 de milioane de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Activând în toate domeniile relaţionate transportului feroviar, precum transportul de marfă, reparaţiile şi închirierea materialului rulant, producţia de componente, transbordarea vagoanelor de marfă, serviciile de logistică, soluţiile informatice specifice domeniului feroviar, Grupul Grampet, 100% autohton, activează pe coridoarele de transport Pan-Europene şi în regiunea de Sud-Est a Europei, extinzându-se în ţările învecinate României.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dupa ce la sfarsitul anilor 90 toate societetile feroviare rezultate din restructurarea CFR inregustrau beneficii importante,Mitrea zis si manivela a impus o politica de favorizare fatisa a transportului auto,politica continuata si perfectionata de toti cei care s-au perindat la conducerea Ministerului transporturilor.Asa s-a ajuns in situatia actuala in care un obsur ,atunci,grup care se ocupa de comertul cu fier vechi ai alte materiale recuperabile sa dea lectii de management feroviar si sa detina o cota de piata greu de explicat si la care s-a ajuns prin mijloace nu intotdeauna ortodoxe.60 de milioane can MAVCargo a fost vanduta austriecilor cu mare scandal cu aproape 300 de milioane?Sunteti o publicatie care se vrea serioasa si nu va puneti intrebarea cum o companie de 8 ori mai mare poate fi vanduta de 5 ori mai ieftin? Este posibil ca ,dupa investitii de peste 1 Miliard de euro sa nu fie in stare nimeni din tara asta sa asigure securitatea instalatiilor feroviare?Oare cei de la Granpet mei fac comert cu fierul vechi si cuprul despre a carui provenienta(si nu numai in cazul lor)nimeni nu se intreba?.Poate ca,acum cand in intreaga lume investitiile in calea ferata sunt mai mari ca oricand,Romania ,care in 89 era a 4a forta feroviara europeana va reusi performanta de a inchide toate societatile nationale feroviare de transport.Succes si ascultati-l pe D-l Stoica,marele titan feroviar al Romaniei.

    1. Ai dreptate d-le Radu,numai ca exista un proverb romanesc: Sa dai fata la maritat cand o cere cineva si daca se poate cat mai multi si sa aiba si 18-24 de ani.

      CFR , ca si multe societati de stat au fost VACI de muls pentru multi politicieni si a ajuns in situatia ca nu mai are "dinti in gura" cum s-o mai poti "marita ?? Uitativa la infrastructura ,vagoane ,locomotive etc..Ce-i de facut, nu mai putem conpara cu ce-a fost candva (fosta-i lele cand ai fost) .Acum acest obiectiv a fost dat in brate cuiva cu datorii de peste 1 miliard de lei ... Si hai sa fim sincer orce cumparator in astfel de conjunctura cand vine si FMI-ul si striga privatizati,privatizati.....ce poate oferi...cumparatorul...exploat eaza la maxim..Cred ca asa as face si eu si Dvs. d-le Radu 

      Am uitat ceva sa va spun d-le Radu ..Credeti ca acel 1 miliard ce invocati Dvs. ca sa investit in CFR ..,a ajuns cu pret real si dea "bunelea" in activele societatii ??? Ce credeti ??

      Cu un Ministru al Transporturilor care dupa 4 ore petrecute in minister s-a repezit la Iasi sa ne anunte cum o sa mute el muntii din loc ,apoi ne-a anuntat ritos(neaparat tot de la Iasi )ca in nici un caz nu va privatiza CFR Marfa,apoi,dupa ce FMI-ul a maturat cu guvernul pe jos ne -a anuntat in sfarsit(oare tot de la Iasi?) ca privatizarea se face batand din palme si fluierand a paguba,oare cum am putea sa ne miram.Taranul roman ingrasa vaca inainte de a merge cu ea la targ ,dar mirobolantii nostri politicieni fac exact contrariul plecand de la premiza ca orice are 4 picioare e o vaca si ca musai vor trebui sa mulga si masa... Bineinteles ca punand in fruntea principalelor companii de stat numai neaveniti,fosti ospatari,profesori de istorie sau mai stiu eu ce golanasi de cartier s-a ajuns la asemenea situatii incredibile ,imposibil de inchipuit in niste tari normale.Se trambiteaza aducerea de manageri din strainatate cand ,cel putin in domeniul feroviar toate marile companii straine importante prezente in Romania au ca manageri excelenti specialisti autohtoni care s-au cerut afara sau au fost imbranciti afara de excelentii fosti ospatari,fosti profesori de istorie sau fosti si de multe ori actuali mardeiasi de cartier neaparat sub 30 de ani, ajunsi la conducerea intru perfecta spoliere a ceea ce nu s-a furat inca.atat de usor de manipulat….Tot inainte,si luati aminte la conditiile enuntate (oare ce a vrut sa spuna oare cand a anuntat niste conditii prealabile despre care pana acuma nu stim decat ca fara ele nu se va indura sa cumpere compania junk CFR Marfa)de titanul feroviar,d-l Gruia Stoica!

      Va inteleg d-le Radu, din nefericire "porcul e mort in cotet". Eu personal nu mai vreu sa aud de societati comerciale cu actionar majoritar STATUL .M-am saturat sa tot vad miliarde de Euro inghitand din bani publici ,cand OLTCHIM,cand CFR ,cand Posta Romana etc. Din nefericire si-mi pare rau doar de acei muncitori si personal (partial) care sufera in restul,facem ca in GERMANIA .Imediat dupa revolutie, societatile din fosta RDG sau privatizat si cu 1 DM, si uite ca azi sunt salvate si concureaza pe piata... Noi ce-am facut ??? Exista si solutii.. daca exista bunavointa... Probabil ca dvs aveti o problema cu asazisul Stoica ...Eu vad problemele altcumva. D-nul Stoica sa dea bani si sa-i impun eu cum sa circule pe Linia Ferata ( care am inteles ca nu se privatizeaza) . Deci hai sa intelegem... V-asi mai da un.... exemplu cu Posta Romana .Intr-o alta emisiune ...

      cu tot respectul, dar nu stiti ce vorbiti, stoica impune cum se circula pe calea ferata, trece el intai

    in fiecare seara trec cite 5 6 camioanne cu roti de vagoane oare de unde sant din cele 3000 vagoane ale cfr marfa stau pe bl constructorilor am fost cfr si im pare rau ce se intimpla

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb