GRUPUL ITALIAN INFORMAT OFICIAL Electrica, interesată de activele Enel, dar nu în orice condiţii

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 august 2014

Electrica, interesată de activele Enel, dar nu în orice condiţii

Conducerea Enel România ar fi aflat, ieri, că Electrica SA va analiza cu atenţie toate activele grupului italian din ţara noastră, dar că nu este dispusă să cumpere în orice condiţii, ne-au spus surse apropiate situaţiei. "Trebuie clarificate mai întâi probleme precum dividendele neacordate de Enel după privatizarea filialelor Electrica, opţiunea «put» din cadrul privatizării Electrica Muntenia Sud, prin care Enel este obligat să preia pachetul minoritar de acţiuni al statului, dar şi alte probleme privind contractele de privatizare care au ajuns la Curtea de Arbitraj", ne-au spus sursele noastre.

Acestea susţin că statul român nu a încasat dividende din companiile Enel unde este acţionar minoritar. Profitul ar fi fost constituit, în parte, ca rezerve, iar Enel ar putea decide acum ca din aceste rezerve să fie până la urmă distribuite ca dividende către acţionari, conform surselor citate.

Ieri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit cu o delegaţie a companiei Enel condusă de domnul Luca D'Agnese (membru al Bordului Enel responsabil pentru activitatea internaţională). Domnia sa a declarat, cu această ocazie: "Le-am comunicat celor de la Enel solicitarea statului român cu privire la clarificarea situaţiei dividendelor în societăţile de distribuţie deţinute de Enel în România, dar şi faptul că, din punct de vedere al statului român, reţelele de distribuţie reprezintă active cu caracter strategic.

În plus, i-am informat oficial că există interes din partea unor companii româneşti în ceea ce priveşte preluarea unor părţi din operaţiunile lor în România, existând sprijinul total al statului român pentru companiile cu acţionariat românesc. De altfel, acesta a fost motivul pentru care recent am modificat Legea Privatizării care anterior nu permitea companiilor de stat în care statul este acţionar să cumpere alte societăţi".

Practic ministrul lasă să se înţeleagă faptul că statul analizează posibilitatea constituirii unui jucător integrat vertical pe piaţa de energie (n.r. grup cu entităţi de producţie, distribuţie şi furnizare). Marii producătorii de electricitate controlaţi de stat sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara. Hidroelectrica este în insolvenţă, iar Complexul Hunedoara are o situaţie financiară dificilă.

Ziarul BURSA a relatat recent, în exclusivitate, asupra interesului Electrica de a-şi "răscumpăra" una sau mai multe din fostele filiale. Surse din piaţă afirmă că nu este exclus ca un producător de stat să cumpere, alături de Electrica, o filială de distribuţie şi furnizare de la Enel.

Compania italiană Enel a câştigat procesele cu Electrica la Curtea de Arbitraj de la Paris pe tema obligaţiilor din contractele de privatizare ale fostelor filiale Electrica Dobrogea şi Banat şi le va câştiga cu siguranţă şi pe celelalte, a declarat, în martie, fostul director general al grupului Enel, Fulvio Conti. "Vom continua să demonstrăm că avem dreptate şi, aşa cum s-a întâmplat până acum, nu există nicio îndoială că instanţa ne va da dreptate şi la celelalte cauze", a mai declarat domnia sa la vremea respectivă.

În iulie, statul a "dus" la Curtea de Arbitraj şi problema preţului de achiziţie al pachetului minoritar de acţiuni de la fosta Electrica Muntenia Sud.

Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud către Enel (dreptul de Opţiune "Put").

Statul solicită Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea "Put" din contractul de privatizare. Potrivit ministrului Energiei, decizia a fost luată în contextul în care discuţiile amiabile purtate de partea română cu Enel nu au condus la o înţelegere între părţi.

Italia vrea să vândă 5% din Enel până la finele anului

Ministerul italian al Economiei intenţionează să vândă pe piaţă un pachet de 5% din acţiunile grupului de utilităţi Enel, precum şi un pachet de 4,3% din acţiunile grupului de petrol şi gaze Eni, în perioada cuprinsă între luna octombrie şi începutul lunii decembrie, a declarat joi un oficial guvernamental, transmite Reuters. Vânzarea participaţiei la Eni ar putea aduce statului italian puţin sub trei miliarde de euro, iar alte două miliarde de euro ar urma să rezulte de pe urma participaţiei la Enel. Chiar şi după vânzarea acestor pachete, statul italian va deţine un pachet mai mare de 25% din acţiunile celor două companii energetice, 26,24% din acţiuni la Enel şi 25,76% din acţiunile Eni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. producatorul nu poate detine si distributie cnf. normelor UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb