Guvernul a decis, joi, că exporturile de energie pot fi sistate, în caz de situaţie extremă, însă Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) speră să nu ajungem în această situaţie.
Domnia sa ne-a explicat contextul acestei măsuri, dar a precizat că ar fi indicat să se anunţe din timp, de exemplu, dacă vom fi în situaţia de oprire a exporturilor, pentru ca furnizorii care au comenzi să se poată reorganiza.
Actul normativ a fost propus de ministerele Energiei şi Economiei, notificate pe data de 11 ianuarie de către Transelectrica cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional.
Ministerul Energiei a transmis: "Hotărârea este o măsură preventivă şi temporară care poate fi aplicată doar în condiţiile apariţiei unei situaţii de criză pe piaţa de energie în perioada următoare (16 ianuarie - 15 februarie 2017) şi doar dacă este ameninţată siguranţa populaţiei ori a Sistemului Electroenergetic".
Ion Lungu ne-a declarat, în urma adoptării acestei Hotărâri: "Luarea unor măsuri de autoprotecţie sunt permise de Legea energiei electrice. În acest caz, este dreptul statului. Nu este o măsură normală, ci una de extremă urgenţă".
Domnia sa ne-a precizat că Transelectrica a avut în vedere unele greşeli pe care le-a făcut în urmă cu aproximativ patru ani, când ţara noastră a fost într-o situaţie mai grea, iar atunci compania a oprit exportul, fără să anunţe în prealabil, situaţie care a produs multe neajunsuri exportatorilor.
"Dacă, din nefericire, se va ajunge în această situaţie, ar fi indicat să se anunţe din timp, de exemplu, cum s-ar face dacă s-ar ajunge în acea situaţie de aplicare a tranşelor de limitare la consumatorii din România. Acolo se anunţă cu 24 de ore înainte", a adăugat preşedintele AFEER.
Domnul Lungu a mai spus: "Trebuie să existe un timp suficient înainte de a se interzice exportul de energie, astfel încât şi exportatorii, care au anumite obligaţii, să-şi cumpere energie din altă parte, să se reorganizeze. Sper ca Transelectrica să nu abuzeze de această posibilitate".
Victor Grigorescu, fostul ministru al Energiei, a susţinut, pe pagina personală de Facebook, că discuţia pe marginea existenţei stocurilor de iarnă necesare sistemului energetic este o chestiune politică şi nicidecum profesională: "Cine vrea să le verifice poate să o facă prin înfiinţarea unei comisii sau prin verificarea directă a cifrelor. Nu e nevoie de şapte zile ca să vezi dacă ai sau nu stocuri la îndemână. Nu avem sincope în alimentarea cu energie sau agent termic, adică stocurile există şi din ele producem energia în vârf de sezon rece".
Domnia sa a mai precizat că Dispecerul Energetic Naţional şi Comandamentul de iarnă care gestionează situaţia an de an au acces la aceste date şi dacă ar fi existat vreo problemă, s-ar fi rezolvat de multă vreme.
Potrivit Ministerului Energiei, notificarea Transelectrica a fost argumentată de factori precum prognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17 - 20 ianuarie 2017), de deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingând minim fără precedent în ultimii ani (circa 1.800 mc/s), dar şi de scăderea rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului.
Un alt factor a fost deficitul semnificativ de energie electrică din statele vecine, pe fondul valului de frig care a cuprins regiunea încă din 6 ianuarie.
Toma Petcu, ministrul Energiei, a prezentat, în cadrul şedinţei de Guvern, o analiză privind funcţionarea Sistemului Energetic Naţional, urmare a parcurgerii a şase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale cât şi de energie electrică.
Ministrul Energiei a declarat: "Experienţa ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale şi energie electrică ne obligă să nu trecem uşor peste acest episod şi să gândim soluţii pentru eventuale situaţii similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi (n.r. joi) poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populaţia şi integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice ţară care îşi respectă populaţia poziţionează siguranţa acesteia înaintea oricărei marje de profit".
Măsura luată de Guvern presupune, între altele, trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură) pentru siguranţa funcţionării atât a reţelei de transport de energiei electrică cât şi a reţelei de transport a gazelor naturale.
Documentul mai informează că măsura s-ar aplica strict în situaţia în care România ar înregistra un deficit de gaze naturale.
"Această măsură s-ar aplica în situaţia în care, deşi există capacitate disponibilă la export, resursele ar fi limitate şi ar risca să nu poată asigura necesităţile de consum ale populaţiei", informează Ministerul Energiei.
De asemenea, nu ar afecta contractele anterioare ale companiilor româneşti, ci ar împiedica doar realizarea de exporturi suplimentare, potrivit comunicatului.
Totuşi, actul normativ permite şi reducerea sau anularea exporturilor notificate.
Ministerul Energiei mai arată că măsura este menită să protejeze populaţia de riscul întreruperii alimentării cu energie electrică şi ar presupune intervenţia operatorului de transport şi sistem asupra tranzacţiilor angajate de energie electrică la export.
În caz de criză energetică, actul normativ permite şi reducerea consumului de energie electrică pentru companii.
"Precizăm că limitarea nu ar afecta populaţia, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricţionarea consumului la o putere minimă tehnologică", arată ministerul.
Hotărârea a fost realizată în acord cu o directivă europeană ce permite unui stat membru, în cazul unei crize subite pe piaţa energiei, care poate ameninţa siguranţa sau securitatea persoanelor, să ia temporar măsuri de salvgardare necesare.