Guvernul vrea să îngheţe preţul gazului pentru populaţie

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 noiembrie 2006

Traian Băsescu a luat iniţiativa asigurării siguranţei energetice a ţării noastre, iar premierul Tăriceanu vrea să menţină preţul gazelor până în 2008.

Traian Băsescu a luat iniţiativa asigurării siguranţei energetice a ţării noastre, iar premierul Tăriceanu vrea să menţină preţul gazelor până în 2008.

"OMV-Petrom" agreează soluţia şi discută cu autorităţile despre metode de menţinere a tarifelor pentru consumatorii casnici l Analiştii economici vor ca ANRGN să supravegheze producătorii ca să nu abuzeze de consumatorii industriali

Preţul plătit de populaţie pentru gazele naturale consumate ar putea fi îngheţat la nivelul actual până la finele anului 2008. Primul-minis­tru Călin Popescu Tăriceanu a anunţat ieri, după întrevederea cu conducerea "OMV", acţionarul majoritar al "Petrom", că s-a convenit de principiu să se găsească o formulă prin care să se evite, până la sfârşitul lui 2008, noi scumpiri pentru gaze la consumatorii casnici, nu şi la cei industriali. Formula de operare a acestei măsuri rămâne să fie definită în perioada următoare.

Primul-ministru Tăriceanu a precizat că una din variante este constituirea de către "Petrom" a unui fond special de ajutorare socială prin care compania să aibă o contribuţie la menţinerea preţului gazelor pentru populaţie. Cadrul legal şi metoda efectivă de constituire a acestui fond va face obiectul unor negocieri dintre "Petrom" şi OPSPI, responsabili în derularea dis­cuţiilor fiind ministrul Economiei Codruţ Şereş şi ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu.

Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că pentru consumatorii industriali nu există altă soluţie decât să cumpere gazul la preţul format pe piaţa liberă întrucât statul nu-i mai poate subvenţiona. Domnia sa a mai declarat: "Anumite industrii energofage nu vor putea fi competitive în condiţiile creşterii preţurilor la gaze şi la petrol. Acest fenomen s-a înregistrat şi în alte state europene, unde agenţii economici au renunţat la activităţile energointensive şi s-au orientat către ramuri producătoare de valoare adăugată, cu un consum redus de energie".

Interesul statului român în ceea ce priveşte securitatea energetică trebuie să se regăsească în programele de investiţii ale "Petrom", a mai declarat ieri premierul Tăriceanu, la finalul întâlnirii avute cu Wolfgang Ruttenstorfer, preşedintele "OMV". Cei doi au discutat despre proiectele care ar putea contribui la independenţa energetică a României, precum realizarea gazoductului Nabucco şi a conductei de transport ţiţei Constanţa-Trieste. Călin Popescu Tăriceanu a menţionat: " are un program de investiţii extrem de consistent un miliard de euro pentru 2007 şi încă unul pentru 2008. Acest program va trebui coordonat în funcţie de interesele României şi trebuie să asigure independenţa energetică în viitor".

Daniel Dăianu, analist economic şi fost ministru de finanţe, ne-a declarat că demersul Guvernului este unul corect, întrucât trebuie făcută o districţie între consumatorii casnici şi cei industriali: "Consumatorii industriali trebuie să se aprovizioneze cu gaze la un preţ format pe piaţa liberă. Numai că ANRGN trebuie să vegheze ca producătorii şi furnizorii să nu abuzeze de aceşti consumatori, mai ales că se vorbeşte de menţinerea preţului gazelor pentru populaţie în următorii doi ani".

Domnia sa ne-a mai spus că menţinerea preţului nu poate continua la nesfârşit. Astfel că Guvernul trebuie să aibă grijă ca alinierea preţului gazelor să fie graduală şi, mai ales, în concordanţă cu creşterea veniturilor populaţiei. "Toate companiile petroliere au înregistrat profituri imense din cauza creşterii cotaţiilor internaţionale la petrol. nu face excepţie aşa că nu va fi afectat deloc din punct de vedere financiar dacă menţine preţul gazului la populaţie în următorii doi ani", susţine Daniel Dăianu.

Anunţul făcut ieri de premierul Tăriceanu nu conţine elemente care să modifice inflaţia prognozată pentru anul viitor (5%). Ionel Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), ne-a declarat că la indicele preţului producţiei industriale care a fost estimat pentru anul viitor a fost luată în calcul o majorare de 10% a preţului gazelor plătit de consumatorii industriali. "Anunţul premierului nu modifică datele luate în calcul şi, în plus, ANRGN a anunţat că anul viitor se aşteaptă o scădere a preţului gazelor pe piaţa internaţională care urmare a scăderii cotaţiilor pentru petrol", a adăugat domnia sa. În plus, îngheţarea preţului gazelor pentru populaţie este un avantaj în evoluţia descrescătoare a inflaţiei prognozate, mai ales că scumpirile anunţate pentru începutul anului 2007 s-au operat din acest an.

Industriile care vor fi afectate de noi creşteri de preţ la gazele naturale sunt cea a îngrăşămintelor chimice (folosesc gazul ca materie primă) şi industria chimică (mase plastice în special). Alte sectoare afectate mai sunt sticlăria şi metalurgia. Achille Duţu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie este dezamăgit de reacţia premierului Tăriceanu cu privire la consumatorii industriali. Domnia sa ne-a declarat: "Industria îngrăşămintelor chimice foloseşte gazul ca materie primă, nu pe post de combustibil. În ţările europene autorităţile au putut să se implice în acest sector şi să-l ajute şi nu vorbesc de subvenţii. La noi pur şi simplu nu se doreşte acest lucru. Am speranţe că în CSAT se vor găsi soluţii şi pentru aceste sectoare".

Petrom cooperează îndeaproape cu Guvernul României în vederea identificării unor soluţii pentru a diminua efectele sociale ce pot apărea ca urmare a viitoarei alinieri la piaţa energetică a UE, se arată într-un comunicat de presă al Petrom. Petrom este hotărât să se implice în conceptul general şi în dezvoltarea strategiei naţionale de energie. Comunicatul Petrom mai precizează: "Siguranţa aprovizionării energetice şi gestionarea sustenabilă a resurselor energetice reprezintă o preocupare continuă atât pentru statul român cât şi pentru toate companiile din sectorul energetic, implicit pentru Petrom". În acest context, Petrom va investi peste 3 miliarde de Euro până în 2010, din care până la 1 miliard numai în 2007, pentru a securiza producţia de ţiţei şi gaze a României".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb