Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, prin hotărâre, un nou împrumut, de 600 milioane lei, de la Trezoreria Statului, ca să pună la dispoziţia Autorităţilor de Management (AM) ale programelor operaţionale (PO) resursele necesare pentru plata facturilor către beneficiarii de fonduri europene, potrivit unui comunicat al ministerului de resort trimis redacţiei.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat: "Sumele achitate beneficiarilor vor fi rambursate României de către Comisia Europeană. Subliniez că niciun proiect finanţat din fonduri europene nu va avea probleme cu asigurarea sumelor necesare pentru efectuarea plăţilor către furnizori, însă fac un apel către beneficiari să accelereze implementarea proiectelor şi să vină cu facturi, pentru ca România să poată solicita Comisiei Europene cât mai repede rambursarea fondurilor utilizate".
Noile fonduri vor fi folosite pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii proiectelor implementate în trei programe operaţionale. Astfel, pentru plăţile către beneficiarii PO Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, au fost alocate 230 milioane lei, iar pentru achitarea facturilor către beneficiarii POS Dezvoltarea Resurselor Umane au fost prevăzuţi 220 milioane lei. Totodată, pentru plata beneficiarilor POS Mediu a fost alocată suma de 150 milioane lei.
În alt comunicat primit de redacţie, Guvernul transmite că, "luând în considerare stadiul actual al sumelor accesate/transferate/plătite", a hotărât extinderea termenului de plată până la 20 aprilie, "astfel încât sumele alocate să poată fi utilizate în integralitate de toate programele operaţionale".
Sumele alocate autorităţilor de management din venituri din privatizare vor fi rambursate Ministerului Finanţelor Publice (MFP) în euro, din sumele restituite cu această destinaţie de către Comisia Europeană, până la 15 iulie.
Executivul mai punctează: "Măsura are rolul de a susţine atingerea ţintei de absorbţie pentru 2015 a fondurilor structurale. De asemenea, trebuie precizat că decizia a fost luată în condiţiile epuizării prefinanţării Comisiei Europene, ca urmare a existenţei unei diferenţe substanţiale între procentul de prefinanţare acordat de CE (9% pentru FEDR, 13% pentru FSE şi 12,5% pentru FC) şi procentul de prefinanţare acordat de România beneficiarilor de proiecte finanţate prin programele operaţionale din instrumente structurale (maxim 35%)"