IANCU ÎI SOLICITĂ COMISARULUI EUROPEAN CANETE SĂ DISCUTE MODIFICĂRILE LEGISLAŢIEI GAZELOR Deputaţii au decis retrimiterea la Comisii a Legii tranzacţionării gazelor

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 octombrie 2017

Deputaţii au decis retrimiterea la Comisii a Legii tranzacţionării gazelor

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii: "În mod intenţionat sau nu, eu cred că i-au fost prezentate preşedintelui Comisiei Europene datele în mod manipulatoriu şi eronat"

BRM: "Un proiect de lege care ne provoacă o profundă nedreptate"

--------

Actualizare 14:45

Plenul Camerei Deputaţilor a decis astăzi retrimiterea la Comisii a proiectului de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă (OUG) nr. 64/2016.

"A fost retrimis Comisiei pentru industrii, în vederea întocmirii unui nou raport, în termen de două săptămâni, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 (PL-x 110/2017) - lege ordinară", potrivit unui comunicat de presă al Camerei Deputaţilor.

(S.A.)

-------------

Actualizare 13:50 Răzvan Nicolescu: "Marele câştigător al modificărilor legislative iniţiate de Iulian Iancu sunt cei de la Gazprom"

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în guvernul Ponta şi fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie, a precizat astăzi că "marele câştigător" al unor modificări legislative iniţiate de deputatul PSD Iulian Iancu "sunt cei de la Gazprom".

Fostul demnitar a scris pe pagina sa de Facebook: "Începem să ne umplem de ridicol la Bruxelles pe nişte teme care chiar nu sunt importante pentru România. Cei de la Bruxelles au înţeles foarte bine că marele câştigător al acestor modificări sunt cei de la Gazprom. Acesta este principalul motiv pentru care se opun!".

Redăm integral comentariile pe care Răzvan Nicolescu le-a făcut în legătură cu acest subiect:

"1. Introducerea unei obligaţii de tranzacţionare pe Bursă de 70%-100% pune în pericol realizarea unuia dintre cele mai strategice proiecte ale sectorului energetic românesc : viitoarele exploatări de gaz din Marea Neagră, afectând şansele României de a deveni un jucător regional în domeniul gazului natural. Producătorii au nevoie de un contract pe termen lung cu un partener în care au încredere! Altfel, proiectul e posibil să nu se facă iar România ar pierde mult! Marele câştigător al unei astfel de situaţii ar fi Gazprom care va continuă să domine regiunea!

2. În 2014 am fost acela care a impus o obligaţie de tranzacţionare pe piaţă de gaz natural de 20%. Aşadar, nu accept lecţii de transparenţă de la nimeni! 20% este un procent rezonabil! Peste 30% reprezintă un procent care afectează securitatea energetică a României!

3. Transparenţa excesivă de 70%-100% este un cadou pentru Gazprom! Această companie va avea date (pe care autorităţile române oricum le au datorită regulamentului european REMIT) despe toate preţurile de pe piaţă românească. Această situaţie va permite Gazprom să se joace cu preţurile cum doreşte pe piaţă din România, în detrimentul consumatorilor români! Gazprom este compania care închide iarna piaţa şi preţurile în România deoarece încă nu avem o alternativă la import!

4. Naţionalizarea Bursei Române de Mărfuri (o entitate juridică privată română) este un fapt de o gravitate extremă care ne scoate din lumea liberal occidentală! Este nevoie să ne tratăm toţi investitorii corect! Este nevoie să ne respectăm investitorii privaţi şi să încercăm să dezvoltăm parteriate cu ei, arantandu-le acolo unde vrem ca ei să facă lucrurile mai bine! Dreptul la proprietate trebuie să fie ceva sfânt în România!

5. Cei de la Bruxelles înţeleg bine tot ce se întâmplă în România. Nici un comisar european nu semnează vreo hârtie, fără că aceasta să fie semnată de 4-5 persoane, inclusiv de la cabinet! În loc ca noi să lucrăm cu ei la promovarea intereselor româneşti, inclusiv legate de viitoarea preşedinţie românească a UE, noi îi facem naivi, adică ei nu ştiu ce semnează.

6. Toate referile mele vizează modificările legislative propuse, în baza experienţei de aproape 20 de ani în sectorul energetic. Evit mereu să fac referiri sau speculaţii vis a vis de persoane, afinităţile sau ideologiile lor! Acestea nu sunt problema mea şi nu mă interesează!"

(G.F.)

----------

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate, astăzi, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.64/2016 pentru modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale.

Deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei de Industrii, a declarat, ieri, că PNL va solicita retrimiterea legii la Comisia de Industrii.

Surse politice susţin că este probabil ca proiectul de lege privind OUG 64 să fie întors la Comisie, întrucât există deputaţi PSD care sunt de acord cu liberalii pe această temă.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012 aduce mai multe modificări substanţiale legislaţiei din sectorul gazelor. Astfel, producătorii de gaze vor trebui să vândă prin intermediul bursei 70% din producţie şi, totodată, OPCOM va deveni singura bursă angro de gaze naturale recunoscută prin legislaţie.

Virgil Popescu a declarat: "PNL va solicita retragerea, pentru că noi am fost clar împotriva Ordonanţei 64, în forma adoptată de către Comisia de Industrii. Lucrurile sunt mai simple decât par. Dacă dorim investiţii în Marea Neagră, atunci nu le putem bloca cu tranzacţionarea a 70% din gaze pe Bursă, în condiţiile în care cei care trebuie să ia anul viitor deciziile de a face exploatările în Marea Neagră au nevoie de contracte bilaterale pe termen lung, aşa-zisele contracte futures. Dacă nu mai vrem să avem gaze româneşti, să le scoatem din Marea Neagră, să le introducem pe piaţă, să le tranzacţionăm, să le exportăm sau să le vindem în România, atunci îi blocăm şi vom fi dependenţi de gazele ruseşti.

Mai mult, excluderea platformei de tranzacţionare a BRM, prin lege, este inacceptabilă, brutală şi anticoncurenţială, mai ales că există două licenţe în momentul de faţă, respectiv BRM şi OPCOM".

În această lună, comisarul european pentru energie şi schimbări climatice, Miguel Arias Canete, a transmis o scrisoare către către Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Toma Petcu, ministrul energiei, şi Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii, în care spunea că amendamentele la OUG 64/2017 privind piaţa gazelor naturale, aprobate recent de Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor, ar putea încălca libertăţile fundamentale prevăzute în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi principiile pieţei libere de energie.

Potrivit documentului, citat de Hotnews, Comisia Europeană nu este de acord cu tranzacţionarea a 70% din gaze doar pe bursa OPCOM, ameninţând România cu procedura de infringement, însă pe de altă parte propune ca soluţie obligaţia transferurilor de titluri de gaze exclusiv printr-un punct virtual de tranzacţionare.

Comisarul european spune, conform Hotnews, că o soluţie similară este aplicată încă din 2011 în Olanda, ţară care la fel ca România, este şi un producător-cheie de gaze, modelul transferului de titluri devenind unul de referinţă în UE.

Virgil Popescu a spus: "Nu mi s-a părut deloc manipulare scrisoarea comisarului european Miguel Arias Canete despre OUG 64. Acolo spune foarte clar, la sfârşit, să avem grijă că poate fi reactivată procedura de infringement.

Comisarul ne dă chiar şi un model, pe cel olandez, care este cea mai lichidă piaţă de gaze din Europa. Putem să ne ducem să vedem cum au făcut ei şi să încercăm să o adaptăm aici".

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, a declarat, ieri, că a pregătit un răspuns pentru comisarul european Canete, legat de OUG 64. Domnia sa a precizat: "În mod intenţionat sau nu, eu cred că i-au fost prezentate preşedintelui Comisiei Europene datele în mod manipulatoriu şi eronat, respectiv i s-a sugerat că transparenţa înseamnă tranzacţionare fizică în punctul virtual şi că avem îndeplinite condiţiile de transparenţă, ceea ce nu este corect pentru că pe noi nu ne interesa transparenţă din tranzacţionare fizică, ci transparenţă în felul de formare a preţului la gaze naturale. Aceasta este o primă confuzie.

A doua confuzie a fost legată de procentul de 70-30, în care i s-a sugerat că 70% din producţia de gaz a României nu mai poate fi dată niciodată la export, ceea ce însemna că puneam o barieră la export în mod artificial, deşi ordonanţa domnului Cioloş prevedea că 100% putem să dăm la export. Vorbim de o manipulare vizibilă. Am să-i cer domnului comisar să avem o întâlnire, înţeleg că domnia sa cunoaşte aceste detalii, că e un bun cunoscător al domeniului, că putem avea o discuţie cu argumente şi contraargumente asupra acestui subiect în ceea ce priveşte România.

Oficialul european a adus în discuţie şi punctul virtual de tranzacţionare, deşi realitatea a demonstrat că noi, în Ordonanţa 64, am definit corect punctul virtual, pentru că atât transportatorul cât şi reglementatorul în noul Cod de Reţea de Transport l-au definit atât de eronat încât am ajuns să avem 1200 de puncte virtuale în comparaţie cu statele europene care au 1, maxim 2".

BRM l-a acuzat pe Iulian Iancu că, prin excluderea Bursei Române de Mărfuri, doreşte să instituie un monopol mascat pe piaţa gazelor.

În replică, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, a spus: "Eu nu am exclus pe nimeni. Pentru a stabili un preţ de referinţă într-o ţară trebuie să ai cât mai mulţi concurenţi pe aceeaşi platformă. Austria a impus-o prin lege, la fel şi Cehia, Slovacia, Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie.

În momentul în care tu nu-ţi identifici un preţ de referinţă, nu creezi o concurenţă reală, ţi-ai dezavantajat economia şi consumatorul. Dacă eu aş fi avut nişte interese, evident că ar fi trebuit să fiu de partea BRM, pentru că este o entitate privată, şi nu de partea OPCOM care aparţine în majoritate statului român. E cam greu de crezut că OPCOM îmi poate crea mie nişte avantaje".

BRM se adresează Parlamentului, pentru a împiedica mutarea tranzacţiilor cu gaze exclusiv pe OPCOM

Bursa Română de Mărfuri (BRM) a solicitat Parlamentului, printr-o scrisoare deschisă, respingerea amendamentelor propuse de deputaţi şi aprobarea prin lege a OUG 64 privind gazele în forma adoptată de Senatul României. Amendamentele votate, recent, la Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, în Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor, oferă exclusivitate OPCOM la tranzacţionarea gazelor şi exclud BRM din piaţă. BRM notează în adresa către parlamentari: "Se readuce pentru a se supune votului dumneavoastră un proiect de lege care, prin amendamentele sale, ne provoacă nouă, Bursa Română de Mărfuri (BRM), o profundă nedreptate şi care, pe de altă parte, ameninţă funcţionarea şi dezvoltarea pieţei gazelor naturale în România.

Având ca pretext aprobarea prin lege a OUG nr.64/2016 de liberalizare a pieţei gazelor naturale, dar fără legătură cu aceasta şi adăugând elemente substanţiale faţă de forma adoptată de Senat, propunerea legislativă reîntoarsă de la Comisia de Industrii şi Servicii stăruie a impune o singură licenţă de operator de piaţă centralizată de gaze naturale, propusă a fi acordată nominal OPCOM - ului, filială a Transelectrica, companie controlată de stat şi menţine obligativitatea tranzacţionării unui procent subsţantial, (pentru început) de 70% din cantitatea de gaze disponibilă prin respectiva piaţă monopolistă. Totodată, amendamentele propuse afectează structural sistemul energetic românesc şi pun sub semnul incertitudinii investiţii majore: gazoductul BRUA şi pe cele din platoul continental al Mării Negre".

Conform BRM, împotriva acestor preconizate modificări ale peisajului instituţional au luat poziţie autorităţile române competente, cele ale comunităţii europene, participanţii la piaţă, asociaţiile lor, bursele străine, presa de specialitate.

În opinia BRM, cetăţeanul - consumator final va suferi, prin eliminarea unui palier de concurenţă pe lanţul de formare a preţului. "S-a sesizat că proiectul de act normativ aduce atingeri grave nu numai dreptului de proprietate şi de liberă iniţiativă, dar şi unor obiective şi proiecte economice fundamentale ale României, precum şi ale ordinii şi normelor UE", se mai arată în scrisoarea BRM.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. acest domeniu nu-mi este familiar, insa nu inteleg cum se face ca legile promovate de combinatorii sefi de comisii sunt foarte bune, clare, cu nenumarate beneficii (nu stim pentru cine), in timp ce mediul privat se plange de eliminarea competitiei private (bursa mai lichida, din intelegerea mea), iar CE ne ameninta cu procedura de infrigement.

    In final, pe acest domn Iulian Iancu, care pare uns, nu-l deranjeaza sa aiba o discutie cu comisarul european, poate sa ii explice, e bine si ca respectivul este specialist, ca sa nu vorbeasca singur, si sa ii arate Adevarul si sa ii explice cum dl comisar a fost mintit si manipulat de sursele sale de informare. Asa dl Iancu, explicati-i dvs., aratati-i Adevarul. 

    ...Fondul discutiei referitor la piata gazelor este "stabilirea" PRETULUI..

    Pe o piata libera..in care participa doar 2 furnizori de gaze..(duopoli} nu putem asigura corect un pret catusi de corect si echitabil pentru consumatori 

    In astfel de conditii o piata libera cu doar doi furnizori...nu putem vorbi de concurenta...deci pretul gazului metan poate fi oricand la mana celor doi furnizori.

    .....Atentie !!!! Razvan Nicolescu "joaca " pe interesele lui PETROM...(gasca din care parvine}. Pe piata din Romania se gasesc doar doi producatori de gaze naturale Petrom si Rom Gaz...deci pe o piata libera pot "FACE" pretul ....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb