ÎN 2008-2012, Industria alimentară a scăzut cu 12,6% pe an

F.A.
Companii #Agro-alimentar / 17 decembrie 2013

Veniturile companiilor din industria alimentară au scăzut în medie cu 12,6% pe an între 2008 şi 2012, reducerea totală fiind de aproximativ 42% în perioada respectivă, anunţă un studiu al portalului Manageranticriza.ro, trimis astăzi redacţiei.

Principalii factori responsabili pentru această evoluţie, care au generat o piaţă slab fiscalizată, sunt: reducerea puterii de cumpărare a populaţiei, schimbarea preferinţelor de consum, creşterea costurilor de producţie în industria alimentară (ca urmare a creşterii preţurilor la utilităţi şi combustibili) şi majorarea TVA.

Cercetarea a vizat cinci sectoare industriale: producţia de lactate (10% din totalul industrial al anului trecut), producţia de carne (20%), fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase (13%), producţia şi prelucrarea de conserve de alimente (33%) şi industria băuturilor (24%).

De asemenea, în cei cinci ani, numărul de salariaţi s-a diminuat cu 37%, în special pe segmentul băuturilor (59%).

Pe fondul creşterii accizelor şi al expansiunii pieţei negre, cifra de afaceri din segmentul băuturilor a scăzut anual în medie cu 19,6%, urmată de cea a produselor lactate (16,3%). Industria cărnii s-a diminuat cu 1,3%, cea a brutăriei cu 12,2%, iar sectorul vizând producţia şi prelucrarea de conserve cu 10,4%.

Şi profitabilitatea industriei alimentare a scăzut, valoarea agregată a indicatorului diminuându-se anul trecut cu 13% faţă de 2011, lider la pierderi fiind sectorul conservelor (45%). Cu toate acestea, segmentul cărnii a fost singurul ce a înregistrat profit net.

Segmentul producţiei din carne şi cel al băuturilor au fost ultimele din clasament la încasarea creanţelor (102, respectiv 101 zile), depăşind media de 80 de zile a indicatorului. Viteza de rotaţie a stocurilor s-a majorat în cei cinci ani cu 12,2%, valoarea medie înregistrată în 2012 fiind de 53 de zile. Cel mai rapid în acest sens a fost sectorul lactatelor (36 de zile).

Marja de profit net calculată la nivelul industriei a înregistrat valori anuale cuprinse intre -0,8% (2012) şi +1,5% (2008), media fiind de 0,4%. Anul trecut, valorile segmentelor cercetate au fost: -1% (lactate), +1,6% (carne), -3,8% (brutărie), -1,1% (conserve) şi -0,7% (băuturi).

Gradul de îndatorare din cei cinci ani a înregistrat următoarele valori: 70% (segmentul de conserve şi cel de brutărie), 60% (băuturi), 69% (carne) şi 72% (lactate), media fiind de 66%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb