Hidroelectrica va transmite un răspuns oficial Comisiei Europene în urma demarării anchetei ex officio referitoare la potenţialul ajutor de stat oferit prin intermediul contractului pe termen lung pentru furnizarea de energie electrică negociat direct între Hidroelectrica şi ALRO Slatina, a declarat administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.
Domnia sa a spus: "Vom trimite un răspuns oficial Comisiei Europene, posibil în două-trei săptămâni. Nu suntem constrânşi de un termen. Însă contractul renegociat cu Alro Slatina nu poate fi considerat o potenţială formă de ajutor de stat. În cazul formei vechi a contractului, preţul ajunsese la 114-116 lei pe MW. În acest caz se pot face consideraţii privind potenţial ajutor de stat. De la 1 august 2012 însă, prin renegocierea contractului, Alro plăteşte între 180 lei pe MW şi 214 lei pe MW, un preţ net superior. Totodată, prin actul adiţional la contract, Alro a plătit diferenţa dintre preţul vechi şi limita inferioară a noului preţ, pentru perioada 1 ianuarie 2012 - 1 august 2012".
Comisia Europeană a anunţat miercuri că investighează contractele pentru furnizarea energiei electrice dintre Hidroelectrica şi producătorul de aluminiu ALRO Slatina şi aşteaptă comentarii de la părţile interesate, potrivit Platts.com, citat de Agerpres.
Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. ALRO este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.
În ianuarie 2011, Comisia Europeană a demarat o anchetă ex officio referitoare la potenţialul ajutor de stat oferit prin intermediul contractului pe termen lung pentru furnizarea de energie electrică negociat direct între Hidroelectrica şi ALRO Slatina. Contractul a fost încheiat în 2005 şi modificat succesiv până în 2010.
Contractul din 2005 dintre ALRO Slatina şi Hidroelectrica era încheiat pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrică pe an până în 2013 la un preţ foarte apropiat de costul de producţie al Hidroelectrica, preţ care urma să fie indexat periodic. Sistemul iniţial prin care se indexa preţul a fost modificat de două ori. La 1 ianuarie 2007, când România a intrat în UE, preţul a fost indexat pe baza unei formule bazate pe costurile de producţie ale Hidroelectrica, iar din 2010, preţul a fost indexat pe baza unei formule bazate pe cotaţiile aluminiului la London Metal Exchange (bursa de metale din Londra). Luna trecută, ALRO a anunţat că a finalizat negocierile cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrică pe an până în 2018. Cele două părţi au acceptat o formulă pentru preţul energiei electrice, bazată pe o serie de factori, inclusiv cotaţiile aluminiului la London Metal Exchange, dar şi preţul pe piaţa energiei din România.