Rompetrol Rafinare a raportat, o pierdere de 87,8 milioane de dolari, în primul trimestru al anului, de şase ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când valoarea negativă s-a ridicat la minus 14 milioane de dolari, potrivit unui comunicat al companiei.
Datele Rompetrol Rafinare arată că în primul trimestru al anului a înregistrat o cifră de afaceri brută de de 929 de milioane de dolari.
Primul trimestru din 2020 a stat sub semnul scăderilor drastice din piaţa de petrol şi gaze, determinate de măsurile restrictive impuse odată cu declanşarea pandemiei de COVID-19. Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat rezultate financiare afectate de diminuarea semnificativă a marjelor brute de rafinare, înjumătăţite faţă de nivelul din anul precedent, arată comunicatul companiei.
"De asemenea, rezultatul financiar consolidat a fost afectat şi de condiţiile meteorologice nefavorabile înregistrate în primele două luni ale lui 2020, care au dus la blocaje în aprovizionarea cu materii prime. Apoi, în luna martie, rafinăria Petromidia şi-a întrerupt operarea pentru lucrările de revizie programată. În acelaşi timp, deprecierea monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul a dus la o presiune suplimentară pe marjele de rafinare. Pe fondul situaţiei actuale, compania a luat măsuri de prevenire şi protejare a angajaţilor, colaboratorilor şi clienţilor, prin adaptarea strategiei generale la contextul global", notează societatea.
În acest context, Rompetrol Rafinare a finalizat cu succes, în perioada 13 martie - 28 aprilie, lucrările de revizie a rafinăriei Petromidia, operaţiune menită să sporească nivelul de siguranţă în operarea instalaţiilor şi să creeze un mediu stabil pentru viitoarele proiecte de dezvoltare a activităţilor de procesare a materiilor prime.
Pe fondul opririi instalaţiilor în primul trimestru, Rompetrol Rafinare a consemnat, în primele trei luni din 2020, o cifră de afaceri brută de 929 de milioane de dolari. De asemenea, rezultatul operaţional (EBITDA) a fost puternic afectat de volatilitatea ridicată a mediului de piaţă a petrolului şi gazelor.
Potrivit sursei citate, Rompetrol Rafinare a plătit către bugetul de stat al României peste 271 de milioane de dolari, în primul trimestru din 2020.
Pe segmentul de rafinare, compania petrolieră a înregistrat un randament al produselor albe (de 86,3%), la disponibilitatea mecanică (97,7%), pierderea tehnologică (-0,9%wt) şi pe indicele de intensitate energetică - de 106,8%, potrivit datelor companiei.
În perioada ianuarie - martie a acestui an, 1,24 milioane de tone de materii prime au fost procesate în rafinăria Petromidia, în timp ce gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a scăzut cu 23,5%, comparativ cu T1 2019, până la indicatorul de 73,5%, din pricina condiţiilor meteorologice nefavorabile, respectiv a întreruperii proceselor operaţionale în vederea reviziei generale, mai notează comunicatul transimis.
În ceea ce priveşte rafinăria Vega Ploieşti, unitatea a procesat peste 72.000 de tone de materii prime, în uşoară scădere faţă de T1 2019, când a procesat 79.000 de tone. Ţi î acest caz, unitatea din Ploieşti a reuşit să atingă performanţe bune la indicatori precum: disponibilitate mecanică (98,7%), consum energetic (3,18 GJ/t) şi pierdere tehnologică (0,76%).
Conform rezultatelor, cifra de afaceri brută pe segmentul de rafinare a ajuns la peste 760 de milioane de dolari, în T1 2020, în scădere cu 23% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior.
În plus, profitul operaţional (EBITDA), respectiv rezultatul net al segmentului de rafinare au fost influenţate, în principal, de marjele de rafinare, în scădere în primul trimestru al lui 2020, până la 21,9 de dolari/tonă.
Producţia totală de polimeri a segmentului de petrochimie a crescut cu 13%, la un total de 32,7 kt, faţă de 29 kt, în T1 2019, evoluţie datorată programului de funcţionare a Instalaţiei de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE).
La capitolul retail şi en-gros vânzările de carburanţi au înregistrat o creştere în primele două luni ale anului, comparativ cu lunile ianuarie şi februarie din 2019, dar, ca urmare a declarării pandemiei cu noul coronavirus, vânzările din a doua jumătate a lunii martie 2020 s-au înjumătăţit, după decretarea stării de urgenţă în România.
Rompetrol Downstream a continuat, în primele trei luni ale anului, programul de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi. Astfel, la finalul lui martie 2020, compania a ajuns la o reţea de 988 de puncte de comercializare (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).
Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (44,7%).